Review
Nov 9, 2017, 6:16pm

7 Rahsia Atasi Masalah Rambut Sikit dan Botak


Masalah Rambut Sikit? Kepala semakin botak? Rambut banyak gugur? Ini antara masalah yang seringkali terjadi kepada setiap orang terutamanya mesti kaum lelaki. Kaum perempuan juga ramai mengalami masalah yang sama akan tetapi tidak  nampak jelas seperti kaum lelaki. Walaupun masalah ini nampak normal, akan tetapi sedikit sebanyak akan menyebabkan penampilan seseorang itu nampak kurang menarik.

masalah-rambut-lelaki-dan-wanita

Rambut adalah mahkota seseorang dan merupakan aset terpenting untuk menampilkan imej yang menarik. Masalah rambut seperti rambut sikit dan rambut botak merupakan mimpi ngeri bagi sesetengah individu kerana bakal membuatkan mereka kurang yakin dengan penampilan diri mereka. Seterusnya membuatkan mereka rasa lebih tertekan dan mungkin akan membuatkan mereka kurang bergaul dengan orang ramai.

Walaupun kekurangan ini dapat di atasi dengan cara memakai topi dan tudung, akan tetapi ianya masih tidak dapat mengubah penampilan anda yang sebenar. Sekiranya anda sedang menghadapi masalah rambut seperti rambut sikit, rambut botak, rambut gugur, kulit kepala gatal dan sebagainya. Sebaiknya anda ambil langkah awal dengan membuat rawatan rambut supaya penampilan anda terjaga.

Punca Masalah Rambut Sikit dan Botak Pada Lelaki

1. Tekanan

masalah-tekanan-punca-rambut-gugur

Seorang lelaki yang sedang mengalami tekanan ataupun banyak berfikir boleh mengalami masalah rambut sikit dan botak. Sekiranya mereka terus mengalami tekanan, masalah tersebut akan menjadi lebih parah. Sebagai contoh, anda boleh lihat mereka yang bergelar profesor kebanyakannya mempunyai masalah rambut nipis dan botak akibat terlalu banyak berfikir.

2. Usia

tua-faktor-rambut-luruh

Faktor usia juga salah satu punca mengapa masalah rambut sikit dan botak boleh terjadi. Proses penipisan rambut ini biasa dianggap sebagai salah satu bahagian daripada proses penuaan. Namun begitu, anda akan kelihatan lebih muda dan kacak bergaya sekiranya anda membuat rambut yang lebat serta sihat dan secara tidak lansung menjadikan anda seorang yang awet muda.

3. Faktor Genetik

faktor-genetik-punca-rambut-gugur

Tidak dinafikan, genetik juga memainkan peranan kepada jenis rambut seseorang itu. Jenis rambut, warna, ketebalan rambut, pertumbuhan rambut ditentukan oleh genetik di saat kelahiran yang diwarisi daripada ibu dan bapa. Jika salah seorang daripadanya mengalami masalah rambut sikit atau botak. Anda juga mungkin berisiko bakal menghadapinya semasa anda telah berusia nanti atau sebelum sampai waktunya.

Punca Masalah Rambut Sikit dan Botak Pada Perempuan

1. Gangguan Emosi dan Hormon

wanita-gangguan-emosi-dan-masalah-rambut

Tidak dinafikan, gangguan emosi mudah terjadi  kepada kaum perempuan kerana lumrahnya sifat wanita sememangnya beremosi yang kadangkala sukar dikawal. Disebabkan itu, gangguan hormon androgen dan estrogen yang mengalami perubahan boleh mempengaruhi kerosakan pada rambut.

2. Hamil dan Bersalin

wanita-hamil-bersalin-dan-masalah-rambut

Rambut sikit atau rambut gugur kerap kali terjadi kepada perempuan yang sedang mengandung dan juga selepas bersalin. Perkara ini sesuatu yang biasa berlaku kerana fenomena ini akan kembali normal setelah beberapa bulan berikutnya. Sungguhpun begitu, sudah tentu anda merasa rimas apabila kerap menghadapinya.

3. Kurang Zat

kurang-zat-dalam-badan-punca-rambut-gugur

Jika seseorang itu mengamalkan diet yang terlalu ketat, ianya juga akan menyebabkan rambut sikit dan botak. Faktor pemakanan juga perlu di ambil kira bagi menjamin kesihatan rambut berkekalan supaya masalah rambut sikit dan botak perlu dihentikan segera sebelum ianya menjadi lebih teruk.

Ketahui 7 Rahsia Atasi Masalah Rambut Sikit dan Botak

Setelah anda mengetahui punca-punca terjadinya masalah rambut sikit dan botak, anda perlulah mengatasi masalah tersebut agar masalah tersebut tidak menjadi lebih parah dan menyebabkan anda menderita terlalu lama. Usah risau, terdapat berbagai cara untuk mengatasinya. Antara 7 rahsia terbesar dalam mengatasi masalah rambut sikit dan botak ialah :

1. Yogurt

solusi-rambut-gugur-dengan-yogurt

Tahukah anda bahawa yogurt bukan sekadar makanan ringan yang enak, tetapi yogurt sangat bagus digunakan untuk mengatasi pelbagai jenis masalah rambut terutamanya rambut gugur dan rosak. Caranya hanya perlu lumurkan yogurt pada seluruh bahagian rambut dan biarkan selama 1 hingga 2 jam. Kemudian cuci rambut seperti biasa. Lakukan 2 hingga 3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil rambut yang lebih sihat dan lebat.

2. Kacang Hijau

petua-rambut-cantik-dengan-kacang-hijau

Kacang hijau dikatakan sangat bagus dalam merawat rambut selain bagus untuk kulit muka. Caranya dengan mengambil secawan kacang hijau dan rendam semalaman. Keesokannya tapis kacang hijau tersebut dan ambil airnya sahaja untuk di lumurkan pada seluruh bahagian rambut dan urut perlahan. Amalkan kaedah ini 3 kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang berkesan.

3. Minyak Lavender

minyak-pati-lavender

Minyak lavender juga dapat membantu mengatasi masalah rambut nipis dan botak. Caranya juga cukup mudah untuk di lakukan oleh setiap orang iaitu dengan sapukan sedikit minyak lavender pada rambut dan buat urutan pada bahagian kulit kepala secara perlahan-lahan. Amalan ini perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali dalam sebulan untuk menggalakkan pertumbuhan rambut berlaku dengan cepat.

4. Minyak Kelapa dan Minyak Zaitun

minyak-zaiton-rawat-masalah-rambut

Umumnya, minyak kelapa dan zaitun sangat popular dalam mengatasi pelbagai jenis masalah rambut. Kaedah penggunaannya sama seperti minyak lavender iaitu hanya perlu sapukan ke seluruh rambut dan membuat urutan secara perlahan. Biarkan lebih kurang selama 5 jam kemudian cuci dengan menggunakan shampoo rambut.

5. Makanan Tinggi Protein

makanan-berprotein-tinggi-untuk-rambut

Faktor pemakanan anda juga sangat penting untuk menjamin pertumbuhan rambut yang sihat. Disebabkan itu, anda memerlukan makanan yang mengandungi protein yang tinggi. Dengan cara tersebut dalam menggalakkan pertumbuhan rambut menjadi lebih lebat dan dapat mengelakkan berlakunya rambut rosak.

6. Santan Kelapa

santan-kelapa-untuk-rambut-cantik

Santan kelapa sangat sinonim dengan petua tradisional yang sangat berkesan dalam perawatan rambut. Caranya, anda perlu mengambil pati santan yang pekat dan lumurkan pada seluruh rambut. Urut seketika dan biarkan selama beberapa jam. Kemudian cuci dengan shampoo. Kaedah ini akan melebatkan rambut anda dan sekaligus mendapat pakej warna rambut lebih hitam dan berkilau.

7. Shampoo Santan My Home Lab

shampoo-untuk-masalah-rambut

Jika kesemua cara di atas amat sukar untuk dilakukan dan sukar mendapatkan bahan-bahan tersebut dalam kehidupan seharian, anda boleh mendapatkan Shampoo Santan My Home Lab yang lebih mudah untuk didapati. Penggunaanya juga mudah kerana dalam satu botol telah tersedia semuanya. Tambahan lagi, aktiviti bersyampu merupakan aktiviti harian yang biasa anda lakukan setiap hari.

Apakah Shampoo Santan My Home Lab

Shampoo Santan My Home Lab merupakan shampoo keluaran bumiputera yang telah diformulasikan dengan bahan-bahan tradisional yang mempunyai manfaat yang terbaik dalam perawatan pelbagai jenis masalah rambut. Ianya terdiri daripada 6 bahan penting iaitu santan asli, minyak kelapa, minyak oren, minyak rosemary, vitamin E dan Vitamin B5.

kandungan-shampoo-santan-myhomelab

Fungsi Santan Kelapa Asli

 • Menyuburkan bahagian kulit kepala dan rambut
 • Mengawal minyak berlebihan yang terdapat pada bahagian kulit kepala
 • Mengelakkan botak dan mengurangkan rambut beruban

santan-kelapa

Fungsi Minyak Kelapa (Coconut Oil)

 • Menguatkan dan melembutkan rambut
 • Menghalang kelemumur terjadi dan mengelakkan rambut bercabang

minyak-kelapa

Minyak Oren (Sweet Orange Essential Oil)

 • Melegakan masalah kegatalan kulit kepala
 • Merangsang pertumbuhan rambut yang lebat
 • Sejenis minyak yang berbau segar

minyak-pati-limau-manis

Minyak Rosemary (Rosemary Essential Oil)

 • Mengelakkan keguguran rambut berlaku
 • Merawat masalah kelemumur serta kulit kepala kering

pati-minyak-rosemary

Vitamin E

 • Meningkatkan pertumbuhan rambut dengan cepat
 • Menjadikan rambut lebih berkilau dan lebih sihat
 • Merawat rambut yang bercabang
 • Melambatkan pertumbuhan uban berlaku
 • Menghilangkan kelemumur
 • Menguatkan folikel rambut

vitamin-E

Vitamin B5

 • Melembapkan rambut dengan kadar yang lebih lama
 • Merawat rambut rosak yang terjadi
 • Merangsang pertumbuhan rambut dengan lebih baik

vitamin B5

Keistimewaan Shampoo Santan My Home Lab

Jom kita lihat apakah keistimewaan Shampoo santan my Home Lab ini berbanding produk shampoo yang lain.

kebaikan-shampoo-santan

1. 100% Organik

Ketahui bahawasanya bahan organik sangat besar manfaatnya dan selamat digunakan. Ianya kurang atau hampir tidak berisiko menyebabkan kerosakan pada rambut berlaku kerana tidak terdapat campuran bahan kimia yang lain dalam menghasilkan Shampoo Santan My Home Lab yang menggunakan pati santan yang asli. Sudah tentu ianya akan memberikan kesan yang terbaik untuk rambut anda.

2. Selamat dan Lulus KKM

Disebabkan Shampoo Santan My Home Lab menggunakan bahan-bahan organik dan tidak mempunyai campuran bahan kimia lain yang merbahaya, ianya selamat digunakan dan telah mendapat kelulusan daripada KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia), Sah selamat! Jadi, anda boleh menggunakannya tanpa ragu-ragu lagi.

lulus-kkm

3. Sesuai Untuk Seisi Keluarga

Ya, Shampoo Santan My Home Lab adalah satu-satunya shampoo yang sesuai untuk digunakan oleh seisi keluarga kerana faktor bahan-bahannya yang selamat digunakan. Jadi, secara tidak lansung anda boleh berjimat membeli pelbagai jenis shampoo mengikut usia ahli keluarga anda. Kini, anda perlu gunakan satu shampoo sahaja di rumah.

shampoo-untuk-keluarga

4. Murah

Shampoo Santan My Home Lab dijual dengan kadar harga yang berpatutan. Sungguhpun bahan-bahan yang digunakan sangat mahal dan sukar didapati, akan tetapi demi untuk membantu anda yang mengalami masalah kulit kepada seperti rambut nipis dan botak ini, ianya ditawarkan dengan harga yang murah untuk anda mampu milik.

harga-promosi-shampoo-santan-myhomelab

Apa kata Pengguna Tentang Shampoo Santan My Home Lab

Penggunaan Shampoo Santan My Home Lab telah membantu ramai orang di luar sana yang mengalami masalah rambut sikit dan botak. Mereka sangat berpuas hati dengan hasil penggunaan Shampoo Santan My Home Lab yang menampakkan hasil dalam beberapa minggu sahaja. Dan sebahagiannya telah menjadi pelanggan tetap kerana yakin dengan Shampoo Santan My Home Lab dan tidak akan bertukar kepada shampoo yang lain.

testimoni-pengguna-shampoo-santan-homelab-1 testimoni-pengguna-shampoo-santan-homelab-2 testimoni-pengguna-shampoo-santan-homelab-3 testimoni-pengguna-shampoo-santan-homelab-4 testimoni-pengguna-shampoo-santan-homelab-5

Dapatkan Segera!!! Shampoo Santan My Home Lab dan Tiada Lagi Masalah Rambut.

Anda tidak perlu risau lagi mempunyai masalah rambut sikit dan botak kerana anda telah temui jalan penyelesaiannya. Tidak perlu lagi melabur duit yang banyak untuk membuat rawatan rambut di salon ataupun membeli produk rawatan rambut yang mahal kerana Shampoo Santan Home Lab memang terbaik untuk anda dalam menyelesaikan segala masalah rambut.

shampoo-santan-order

 

Jom order Shampoo Santan Home Lab SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Shampoo Santan Home Lab SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Shampoo Santan Home Lab SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: