Review
Feb 5, 2018, 12:57am

7 Alasan Jangan Pasang Penapis Air Di Rumah Untuk Kesihatan


Air yang diminum oleh kita adalah datang dari pelbagai sumber yang tidak diketahui kerana air merupakan satu bahan yang boleh diperbaharui dan boleh diproses semula untuk menghasilkan air yang jernih dan juga selamat diminum. Terdapat pelbagai pihak dan juga syarikat – syarikat yang telah dipertanggungjawabkan untuk merawat kembali air yang telah digunakan oleh kita. Tetapi tahukah anda bahawa air – air tersebut masih mempunyai bakteria – bakteria yang boleh membahayakan diri anda meskipun ianya selamat diminum?

selamatkan air paip yang kita minum setiap hari

Adakah anda menyelesaikan masalah air yang mempunyai bakteria ini dengan memasang penapis air di rumah? Jangan! Anda tidak boleh menggunakan penapis air di rumah kerana ia akan memberikan masalah – masalah yang lebih besar kepada anda! Kebanyakan penapis air yang disediakan oleh pelbagai pihak memberi pelbagai jaminan tentang kebersihan air yang digunakan untuk aktiviti seharian anda tapi jangan tertipu ya. Ikuti 7 alasan di bawah kenapa anda tidak boleh memasang penapis air di rumah untuk kesihatan anda.

jangan pasang penapis air di rumah

7 Alasan Jangan Pasang Penapis Air Di Rumah Untuk Kesihatan

Baca alasan – alasan di bawah dengan teliti sebelum anda membuat keputusan untuk memasang penapis air di dalam rumah anda kerana ianya akan memberi kesan kepada tahap kesihatan anda dan juga keluarga.

 • Mencuci Air Yang Tercemar

Penapis air boleh mencuci air yang tercemar dan juga boleh menghilangkan klorin di dalam air. Air yang berada di dalam loji air selalunya akan dirawat dengan menggunakan klorin dan kandungan klorin yang tinggi akan memberikan kesan yang buruk kepada tahap kesihatan dalam jangka masa yang lama.

loji penapisan air mencuci air menggunakan bahan klorin

Air juga mengandungi karat, virus, logam berat dan bahan – bahan tercemar yang lain yang boleh memudaratkan kesihatan anda. Memasang penapis air di rumah boleh mencuci air yang tercemar sebelum dimasukkan ke dalam tubuh badan anda.

 • Menapis Air Di Tangki Rumah Anda

Tangki simpanan rumah anda berfungsi sebagai tempat simpanan air untuk penggunaan di dalam bilik air serta mencuci baju sekiranya bekalan air ke rumah anda terputus. Namun, ia juga akan disambungkan terus ke sinki dapur rumah anda dan anda akan gunakan air di sinki dapur untuk tujuan minum.

air dalam tangki juga mengumpul keladak selepas beberapa lama digunakan

Tahukah anda tangki simpanan air adalah salah satu tempat yang kotor dan penuh dengan keladak? Jika anda mahu meminum air dari tangki dengan bersih, penapis air yang baik boleh membantu menapis air yang datang dari tangki rumah anda.

 • Menapis Klorin Di Dalam Air Yang Dirawat

Loji air akan menggunakan klorin untuk mencuci bahan – bahan yang tercemar di dalam air yang sedang dirawat. Air yang mempunyai klorin ini pula akan dibekalkan ke rumah – rumah anda untuk kegunaan harian.

menapis klorin yang digunakan oleh syarikat pengurusan bekalan air

Klorin adalah amat merbahaya sekiranya dihidu apatah lagi jika diminum. Ia boleh menjadi toksik dan menghakis tisu manusia. Penapis air akan mengeluarkan sisa klorin yang tertinggal di dalam air yang telah dirawat dan memastikan anda dapat menikmati air yang jernih serta bebas dari sebarang bahan kimia.

 • Meningkatkan Tahap Keselamatan Di Dalam Rumah Anda

Air yang mempunyai klorin sebenarnya boleh direbus untuk mengeluarkan bahan – bahan kimia yang merbahaya di dalam air tersebut. Anda boleh menggunakan cerek ataupun cerek elektronik.

risiko merebus air kepada anak kecil

Namun, penggunaan cerek seperti ini adalah amat merbahaya sekiranya anda mempunyai anak kecil ataupun cepat terleka. Ia boleh meningkatkan risiko renjatan elektrik ataupun rumah terbakar. Penapis air boleh mengurangkan risiko – risiko perkara ini terjadi di dalam rumah anda dan air yang diminum juga adalah lebih selamat dan sedap.

 • Penggunaan Yang Amat Mudah

Penapis air bukan sahaja boleh meningkatkan tahap keselamatan di dalam rumah anda, malah ianya juga amat mudah digunakan. Sekiranya anda mempunyai satu penapis air di dalam rumah anda, anda tidak perlu lagi membuang masa untuk memasak air dan menikmati minuman panas kegemaran anda.

penapis air mudah digunakan untuk mendapatkan bekalan air bersih

Letak sahaja gelas di penapis air tersebut dan anda boleh mendapatkan air panas ataupun air sejuk. Anda tidak perlu memasang penapis air sekiranya anda mahu bersusah payah untuk ke pasaraya semata – mata untuk mendapatkan air mineral.

 • Bahaya Air Paip

Sudah ramai yang menyatakan bahawa air paip adalah amat berbahaya sekiranya anda meminum air terus daripada paip tanpa ditapis atau dimasak terlebih dahulu.

air paip berisiko mengundang kanser kerana kandungan besi yang tinggi

Tapi apa yang membuatkan air paip merbahaya? Bahan – bahan kimia yang berada di dalam air paip boleh menyebabkan kanser. Ya, kanser! Air paip yang tidak ditapis boleh menyebabkan kanser sekiranya anda meminumnya dalam jangka masa yang lama. Jangan pasang penapis air di dalam rumah sekiranya anda mahu terdedah dengan penyakit kanser.

 • Penggunaan Air Dari Vending Machine

Adakah anda suka mengisi air mineral dari vending machine yang disediakan? Anda mungkin mahu berfikir sekali lagi sebelum anda terus mengisi.

penapis air vneding machine juga berisiko memberikan penyakit kerana tidak diselenggara dengan berkala

Terdapat bakteria – bakteria yang merbahaya seperti E- Coli, Koliform dan bakteria yang bertoksin seperti clostridium perfringens, iaitu bakteria yang sama di dalam air kumbahan yang tidak dirawat. Teruskan penggunaan vending machine tanpa memasang penapis air di rumah anda sekiranya anda mahu meminum bakteria merbahaya ini dan seterusnya membahayakan kesihatan anda..

Coway Malaysia – Penapis Air Terulung Di Malaysia

Jika anda mahukan penapis air yang baik untuk memastikan air yang diminum adalah selamat dan sihat, anda boleh menggunakan Penapis Air Coway. Coway merupakan syarikat pembuat penapis air terbesar di dunia dan ia mempunyai Pusat Analisis Kualiti Air di Korea dan mendapat pengiktirafan Water Quality Association (WQA). Mereka juga menyediakan pelbagai jenis produk penapis air untuk memuaskan hati para pengguna.

jangan pasang penapis air coway

Produk Penapis Air Yang Ditawarkan Adalah;

 • Villaem

penapis air villaem coway

Model Villaem

 • Petit

penapis air coway petit

Model Petit

 • Metro

penapis air coway metro

Model Metro

 • Mach

penapis air coway mach

Model Mach

 • Sally

penapis air model sally

Model Sally

 • Value

penapis air model value

Model Value

Anda boleh menggunakan dua kaedah untuk mendapatkan kemudahan Coway iaitu;

 • Sewabeli

Anda akan dapat produk Coway, servis lengkap setiap dua bulan untuk 5 tahun dan juga jaminan penuh untuk 5 tahun. Anda boleh melakukan pembayaran melaui autodebit dari akaun/ kad debit, ataupun autodebit melalui kad kredit.

penapis air sewa beli coway

Antara kelebihan menggunakan sewabeli adalah;

 • Percuma penghantaran
 • Percuma pemasangan
 • Percuma servis sanitasi setiap 2 bulan selama 5 tahun
 • Percuma tukarganti penapis berjadual sepanjang 5 tahun
 • Percuma jaminan penuh sepanjang 5 tahun
 • Percuma alat gantian tulen sepanjang 5 tahun
 • Percuma pemasangan semula mengikut terma dan syarat

kelebihan penapis air sewa beli coway

 • Beli

Sekiranya anda memilih beli, anda akan dapat produk Coway, servis lengkap setiap 2 bulan untuk satu tahun dan anda mempunyai tiga cara untuk membayar produk Coway iaitu dengan bayaran tunai, bayaran melaui kad kredit ataupun bayaran ansuran mudah 0% faedah melalui kemudahan yang disediakan oleh kad kredit yang terpilih. Tempoh ansuran adalah 6 bulan hingga ke 36 bulan.

penapis air cara belian tunai atau ansuran tanpa faedah

Antara kelebihan melalui kaedah beli adalah;

 • Diskaun hingga 10% – 20% bergantung kepada promosi semasa
 • Percuma penghantaran
 • Percuma pemasangan
 • Percuma servis sanitasi setiap 2 bulan sekali sepanjang 1 tahun
 • Percuma tukarganti penapis berjadual sepanjang 1 tahun
 • Percuma air gantian tulen sepanjang 1 tahun
 • Percuma pemasangan semula tertakluk kepada terma dan syarat

Yang mana lebih menguntungkan anda? Beli atau Sewabeli? Kedua – dua pilihan sebenarnya mempunyai kelebihan masing – masing tetapi ianya lebih baik sekiranya anda meggunakan kaedah beli kerana anda boleh mendapatkan promosi sehingga 10% – 20% daripada harga jualan. Sekiranya anda lebih berminat dengan perkhidmatan yang diberikan sehingga 5 tahun, maka anda boleh mendapatkan kaedah sewabeli.

nak sewa atau beli penapis air

Syarikat Coway juga menggunakan kaedah Osmosis Songsang @ Reverses Osmosis (RO) untuk menapis air. Osmosis Songsang adalah proses penapisan air yang menggunakan tekanan bagi menapis larutan melalui membran RO yang bersaiz 0.0001 mikron untuk menapis bahan – bahan yang merbahaya seperti bakteria, logam berat dan sebagainya. RO merupakan teknologi penapisan yang paling bersih dan berkesan.

Faedah – Faedah Penapis Air Menggunakan Osmosis Songsang (RO)

 1. Menapis bakteria, virus, bahan kimia dan juga logam berat yang sukar ditapis seperti merkui, arsenik dan plumbum untuk mengurangkan risiko kanser dan juga pelbagai penyakit kronik yang lain.
 2. Saiz molekul air yang lebih kecil dan memudahakan ia diserap berbanding air biasa.
 3. Air yang bersih dan tidak membebankan buah pinggang
 4. Rasa air yang lebih baik dan tidak berbau

penapis air reverse osmosis

Kelebihan Menggunakan Penapis Coway Nanotrap

Penapis air Coway juga menggunakan teknologi Nanotrap yang menggunakan Nanofibre yang disaluti oleh electrospun, teknologi Coway yang telah dipatenkan. Anda boleh mendapatkan kelebihan – kelebihan menggunakan penapis air Coway seperti di bawah;

penapis nanotrap dalam penapis air coway

 • Dapat Meningkatkan Kadar Aliran Dan Prestasi Penapisan

Penggunaaan proses Nanotrap akan mengoptimumkan prestasi penapisan dan air yang ditapis adalah dijamin bersih dan selamat untuk diminum. Ia juga boleh membuatkan kadar aliran air di dalam penapis air Coway adalah sentiasa efektif.

penapis air satu aliran

 • Menapis Logam Berat, Virus, Bakteria dan Sebagainya

Penapis air Coway juga akan menapis air anda daripada sebarang virus, bakteria dan pelbagai lagi molekul – molekul yang merbahaya terdapat di dalam air anda. Ia boleh menapis molekul walaupun sekecil zarah agar anda dapat menikmati air yang paling bersih.

filter menapis bakteria dan logam berat yang berbahaya

 • Amat Berkesan Menapis Bakteria Berbanding Sistem Penapisan UV dan UF

Proses dan juga peralatan yang digunakan untuk membuat produk Coway adalah diiktiraf oleh NASA ia merupakan sistem penapisan yang paling efektif untuk menapis bakteria – bakteria yang terdapat dalam air yang diminum. Ia juga merupakan sistem yang lebih berkesan berbanding sistem penapisan UV dan juga UF.

penapis air nanofilter lebih berkesan

 • Menghasilkan Air Mineral Yang Sedap Diminum Tanpa Bau

Ada sesetengah air yang ditapis akan menghasilkan rasa yang payau. Ini tidak akan terjadi sekiranya anda menggunakan penapis air Coway kerana air mineral yang dihasilkan adalah selamat diminum dan juga tidak mempunyai sebarang bau yang tidak disenangi. Rasanya juga adalah lebih sedap berbanding air yang biasa.

air minuman sedap tanpa bau

Gambar Produk Model Beserta Harga

harga sewa beli penapis air coway ferry harga sewabeli penapis air bamboo harga sewabeli penapis air neo harga sewabeli penapis air coway core harga sewabeli penapis air harry harga sewabeli penapis air inception harga sewabeli penapis air petit harga sewabeli penapis air sally harga sewabeli penapis air villaem

Dapatkan Produk Coway Sekarang!

Anda boleh menikmati air yang bersih, sedap dan selamat sekiranya anda mendapatkan produk Coway dengan menghubungi talian di bawah;

penapis air coway tempah online

 

Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Pasang Penapis Air Coway SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: