Islam
Dec 4, 2017, 11:43am

5 Fakta Kesihatan Yang Menarik Mengenai Sarang Burung Walet


Sepertimana yang kita maklum, sarang burung walet sememangnya banyak khasiatnya dan telah lama digunakan dalam bidang perubatan.. Tetapi tidak semua sarang burung walet mempunyai nilai perubatan. Sarang burung tersebut dibina sebagai tempat pembiakan bagi burung layang-layang muda dan ia dibuat oleh rembesan air liur burung walet itu sendiri. Kebiasaannya burung ini akan membina sarangnya di persekitaran yang gelap seperti di dalam gua atau tebing-tebing yang tak terjangkau dek manusia secara semulajadi sebagai habitat pembiakan untuk generasi akan datang.

burung-walid

Sarang burung walet boleh dikategorikan kepada 2 kumpulan utama iaitu sarang burung yang dibina oleh burung walit yang tinggal di gua-gua dan satu lagi yang dibina di dalam rumah burung dimana rumah itu dibina oleh manusia untuk tujuan pemasaran.. Sudah menjadi trend sekarang membuat rumah-rumah untuk burung walet bersarang agar dapat mengambil sarangnya untuk dijadikan sebagai ubat pelbagai guna.. Jika dulu, terpaksa pergi ke gua-gua untuk mendapatkannya..

5 Fakta Kesihatan Yang Menarik Dan Unik Mengenai Sarang Burung Walet

sarang-burung-walit

Menurut eksperimen perubatan tradisional dan moden China dari hasil eksperimen menunjukkan bahawa sarang burung walit ini mengandungi protein dan 20 jenis asid amino yang dijumpai dalam sarang burung masing-masing yang mudah diserap oleh tubuh manusia dan baik untuk kesihatan.

Ok, disini saya ingin kongsikan dengan anda beberapa fakta kesihatan tentang Sarang Burung Walet yang mungkin anda tidak ketahui..

1. Baik Untuk Kesihatan Golongan Tua

sarang-burung-dan-khasiat-untuk-orang-tua
Sarang burung walet dapat digunakan untuk meningkatkan kecergasan dan menjaga kesihatan bagi mereka yang telah lanjut usia.. Sarang burung ini mengandungi Gliko-protein dan kaya dengan mineral seperti Asid Amino, kalsium, natrium, magnesium dan kalium. Protein dan Asid Amino dapat menggalakkan pertumbuhan sel dan fungsi pembaikan tisu dalam tubuh manusia serta meningkatkan metabolisme tubuh. Ini sangat penting kerana metabolisme dapat melambatkan proses penuaan.

Sarang burung ini juga membuktikan ia sangat berkhasiat untuk memberikan tenaga dan pemulihan dalaman, khasnya melancarkan sistem aliran darah dengan lebih lancar. Penyelidikan saintifik moden mendapati ia mengandungi mineral kepekatan tinggi, protein aktif serta protein gelatin, sekali gus menjadikan ia bagus untuk semua peringkat usia.

2. Baik Untuk Pemulihan Selepas Pembedahan

sarang-burung-sembuhkan-luka-pembedahan

Sarang burung walet mengandungi pelbagai jenis mineral seperti kalsium, natrium, kalium dan lain-lain di mana dapat membantu memerangi penyakit.. Bukan iti sahaja, malahan ia merupakan salah satu ubat yang berkesan untuk pemulihan badan yang lemah terutamanya selepas menjalani pembedahan.. Ini kerana sarang burung walet dapat merangsang pertumbuhan sel yang dapat membantu tubuh pulih dari penyakit..

3. Baik Untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

sarang-burung-dan-kanak-kanak

Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik buat anak-anak mereka.. Mereka ingin anak-anak membesar dengan sihat, kuat dan sergas. Sarang burung walet juga baik untuk pertumbuhan kanak-kanak kerana ia mempunyai Asid Amino yang mampu meningkatkan pertumbuhan fizikal dan intelek kanak-kanak. Disamping itu juga, ia dapat meningkatkan selera makan anak-anak, mengurangkan keletihan, meningkatkan konsentrasi dan memperkuatkan memori serta merangsang perkembangan otak.

4. Baik Untuk Wanita Hamil

sarang burung untuk wanita hamil

Menurut kajian, sarang burung walet ini mengandungi Asid Sialik(SA) yang merupakan sejenis karbohidrat berguna untuk peningkatan sel-sel otak dan membran sinaptik. Oleh itu, sarang burung ini sangat sesuai bagi wanita hamil kerana ia memberi faedah kepada ibu dan bayi. Ini amat jelas berikutan bayi yang dilahirkan akan memiliki kulit yang sangat cerah lagi halus, serta fungsi badan lebih kuat berbanding bayi lain dan ibu juga pulih lebih cepat selepas melahirkan.

5. Baik Untuk Kecantikan dan Kesihatan Kulit

wanita-cantik-dan-kulit-gebu

Sarang burung walet merupakan gen kecantikan. Ia mengandungi peptida yang sangat penting yang dikenali sebagai faktor pertumbuhan yang berhubung dengan kulit (EGF). EGF memainkan peranan yang sangat pengting terutamanya untuk gen mencantikkan. Sejak dulu lagi, khasiat sarang burung layang-layang atau walet ini didapati mempunyai dua nilai pemakanan tinggi yang sangat unik dan aktif iaitu faktor stimulasi dan mikrogenik. Kedua-dua faktor itu membantu merangsang sel dan penghasilan semula struktur sel badan, serta dikatakan menjadi punca utama penghasilan kulit yang muda, lembut, licin dan halus.

Ia meransang pembahagian sel dan perkembangan serta menggalakkan pembezaan sel, menyuburkan kulit dan luka daripada pembedahan dengan cepat serta menggalakkan penyembuhan luka. Ia juga membantu dalam meningkatkan kelembutan kulit dan mengurangkan kadar penuaan menjadikan kulit licin, anjal dan berkilat serta mengurangkan kedutan.

kebaikan-sarang-burung-untuk-kulit

Secara lazimnya, manfaat sarang burung itu boleh dinikmati melalui hidangan yang disediakan, bergantung kepada cita rasa tersendiri untuk menambahkan kenikmatan ketika menjamu. Bagaimanapun ia memerlukan kos yang tinggi untuk setiap pengambilan. Namun kini, menyedari khasiatnya dan permintaannya semakin tinggi terutama untuk kecantikan, ia boleh didapati dalam pelbagai bentuk dengan harga yang murah dan mudah dimiliki oleh semua golongan.

ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen Sarang Burung Walet Untuk Kulit Segar Dan Awet Muda

Collagen Sarang Burung Walet

ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen ialah sejenis makanan tambahan untuk kulit yang berfungsi merawat dari dalam. Ianya kaya dengan vitamin dan stemcell collagen, iaitu khasiat yang sangat diperlukan oleh kulit untuk kekal sihat dan awet muda. Bahan utama didalam produk ini adalah sarang burung walet iaitu suatu bahan semulajadi yang dihasilkan burung yang sudah terbukti sejak sekian lama di China. Khasiat sarang burung ini boleh membaiki sel yang radang dan mati serta bagus untuk kesihatan paru-paru dan pernafasan.

Kesan daripada pengambilan sarang burung yang berterusan akan menyihatkan tubuh dalaman dan luaran. Selain itu, terdapat juga vitamin C dan E yang terkenal sebagai ejen penyahtoksik. Kandungan stemcell epal membolehkan sel yang rosak dirawat dan menggalakkan pertumbuhan sel baru yang sihat. Manakala bahan-bahan lain yang membantu menyihat dan mencerahkan kulit adalah acaiberi, delima, habbatussauda, zafaran, zaitun, kismis, kurma, al-manna, dan madu. Campuran bahan-bahan ini baik untuk mengeluarkan bahan kimia merbahaya (detox) dari tubuh dan kesannya, seseorang itu akan jadi lebih sihat, cerah, bertenaga dan awet muda.

Collagen Sarang Burung Walet arazahraworld

Manfaat ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen

 • Melindungi kulit dari kesan kerosakan akibat dari sinar UV seperti kulit kusam, jeragat, jerawat dan tona tidak sekata.
 • Membaiki keregangan kulit, merawat sel yang mati dan menggalakkan sel yang baik, kulit tampak tegang dan muda sentiasa.
 • Membantu kulit menjadi lebih cerah, lembab dan segar, merawat kulit kering bersisik dengan menyeimbangkan kadar PH kulit.
 • Mengurangkan garis halus dan kedutan di wajah dan seluruh tubuh.
 • Menguatkan/merawat otot, sendi, rambut dan kuku. Tiada lagi sakit sendi, keguguran rambut dan kerapuhan kuku/tulang
 • Meningkatkan tenaga, cergas sepanjang hari
 • Merawat parut di tubuh.
 • Membantu melancarkan proses pelawasan dan penyingkiran bahan toksik (Detox) dari tubuh. pengumpulan bahan ini dalam badan akan memnyebabkan tubuh lemah dan kulit bermasalah.
 • Kandungan pemanis semulajadi yang sihat seperti stevia menjadikan collagen ini lebih sihat. Kandungan gula berlebihan sudah terbukti merosakkan struktur protein dalam kulit dan menyebabkan seseorang itu tua sebelum waktunya.
 • Sesuai untuk lelaki dan Wanita

Kelebihan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen

arazahraworld-colagen-sarang-burung-walit

Bahan utama ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen ini adalah sarang burung walet yang terkenal dan terbukti sebagai makanan berkhasiat yang Sudah dimakan sejak berabad-abad lalu. Sarang burung walet di China dianggap sebagai makanan yang lazat dan banyak memiliki khasiat bagi kesihatan. Ia adalah antara bahan yang banyak kandungan collagen terutama untuk mencegah penuaan, mengubati pelbagai penyakit dalaman dan luaran.

Sup sarang burung walet pada awalnya adalah hidangan dikalangan keluarga Dinasti dan merupakan makanan yang sangat istimewa serta harganya juga sangat mahal. Antara kebaikan sarang burung walet ialah :-

kebaikan-sarang-burung-walit

 • Melancarkan system aliran darah yang betul
 • Melegakan pernafasan
 • Membetulkan sistem urat saraf
 • Memperbaiki sistem buah pinggang
 • Memutih, melicinkan muka (untuk lelaki dan wanita terutama sekali wanita mengandung untuk bayi)
 • Menghilangkan kedut kedut muka (untuk wanita dan lelaki)
 • Menyegarkan mata
 • Asma (lelah)
 • Membuang air dalam paru paru (sekiranya anda mengidap penyakit paru-paru berair)
 • Agen memperbaiki hepatitis B
 • Meninggikan IQ (orang dewasa dan kanak kanak)
 • Batuk batuk kronik
 • Awet muda (lelaki dan wanita)
 • Untuk tenaga batin

Disebabkan cara penyediaannya yang remeh dan harga pasaran yang sangat tinggi, Arazahraworld collagen mengambil inisiatif untuk menghasilkan dalam bentuk serbuk yang lebih mudah. Selain itu juga, terdapat beberapa bahan tambahan lain yang berkhasiat seperti apple stemcell, makanan sunnah, acai berry dan lain-lain. untuk menambahkan lagi kebaikan produk Arazahraworld collagen ini..

Untuk pengetahuan anda, protein unik/collagen yang terdapat dalam sarang burung walet mempunyai 3 fungsi penting seperti berikut :-

 • meransang pertumbuhan semula bagi sel-sel kulit serta mengekalkan kelembapan kulit
 • Meningkatkan sistem daya tahan penyakit (imun) di antara sel-sel badan (mencegah radang dan memulihara organ dalaman)
 • Menambahkan daya tahan terhadap kerosakan akibat daripada sinaran X dan UV.

arazahraworld-stemcell-colagen-dengan-sarang-burung

ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen menggunakan stevia sebagai pemanis berkhasiat yang tidak memudaratkan. Rasa collagen ini tidak terlalu manis dan natural bersama adunan buah dan madu. Selain itu, ia juga mengandungi apple stemcell yang terkenal sebagai ejen anti-radang dan pemulihara sel yang rosak.

ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen tidak menggunakan sachet sebagai packaging, jadi kandungan produk lebih banyak dan menguntungkan pengguna dengan harga yang berpatutan dan mampu milik.

Siapa Yang Boleh Mengambil ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?

siapa-yang-patut-ambil-arazahraworld-collagen

Orang yang disarankan untuk mengamalkan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen ini adalah mereka yang mempunyai masalah :-

 • Kulit kering
 • Sunburn, tona tidak sekata dan kulit kusam.
 • Sakit sendi, keguguran rambut dan kuku yang rapuh
 • Kedut dan garisan di wajah disebabkan kesan penuaan
 • Orang yang ingin kulit cerah dan sihat
 • Orang yang kurang tenaga atau lesu akibat pengumpulan toksin dalam badan.Produk ini terkandung detox dan acai berry yang baik untuk pembuangan toksin.
 • Orang yang berkulit kendur, berjerawat, berminyak dan berjeragat.

Cara Penggunaan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen

Cara penggunaan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen ini sengat mudah iaitu dengan hanya makan 1 scoop pagi sebelum sarapan dan 1 scoop malam sebelum tidur. Kemam di dalam mulut atau boleh juga dibancuh dengan air..

Apakah Perbezaan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen Dengan Produk Yang Lain?

kelebihan-premium-collagen-arazahraworld

 • ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen menggunakan sarang burung dan ianya sangat jarang diguna oleh produk collagen lain
 • Rasa produk ini tidak terlalu manis kerana menggunakan stevia sebagai pemanis bukan gula. Gula banyak membawa keburukan pada kulit.
 • Baunya natural dan tidak seperti bau ubat dan artificial smell. Tekstur juga halus, senang dikemam dan mudah larut.
 • Collagan kami berbentuk serbuk 600 gram didalam botol dan menggunakan scoop yang tidak terlalu besar. Lebih tahan lama.

Soalan Yang Sering Ditanya Tentang ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen

faq-premium-collagen-arazahraworld

Siapa yang boleh makan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?
Lelaki dan perempuan yang berusia 18 tahun ke atas. Tidak sesuai untuk kanak-kanak dan remaja kerana badan mereka masih banyak collagen.

Bagaimana cara makan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?
Kemam didalam mulut. Dengan cara ini collagen lebih mudah diserap oleh badan. Boleh juga bancuh dengan air, tiada masalah.

Siapa yang tidak boleh makan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?
Kanak-kanak dan remaja bawah 18 tahun. (tidak digalakkan)
Orang yang ada sakit kronik seperti ketumbuhan, kanser dan sedang mengambil ubat-ubatan yang banyak. Sila dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu. Wanita mengandung bawah 6 bulan..

Bolehkah mengambil ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen semasa period/datang bulan?
Boleh

Ada sebarang pantang larang semasa mengambil ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?
Jangan/kurangkan minuman berkafein kerana ia akan menghalang keberkesanan collagen. Kalau nak minum juga, minum seminggu skali. Air kelapa juga elak atau kurangkan kerana ia bersifat meneutralkan ubat dan suppliment.

Tips untuk ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen lebih cepat berkesan.
Minum air masak/kosong sekurang-kurangnya 1 liter sehari untuk kesan yang lwbih baik dan cepat. Air masak/kosong boleh buang kekotoran di dalam badan. Ia akan detox badan anda dari toksin yang menghalang penyerapan vitamin.

Berapa lamakah masa dan kuantiti ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen yang perlu diambil untuk melihat kesan yang baik?
ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen sangat mementingkan kualiti dan produk yang sihat dan tidak menjanjikan kesan seperti seawal 3 hari, seminggu dan macam macam lagi. Kesan bergantung kepada keadaan individu itu, ada yang cepat dan ada yang lambat. Makan secara konsisten dan mengikut cara makan yang betul dan pantang boleh membantu badan untuk pulih. Kebiasaannya mengambil masa sebulan atau 2 bulan. Biar lambat asal selamat.

Bolehkah wanita yang menyusu anak/breastfeed ambil ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen?
Boleh.

Berapa lama satu botol ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen boleh bertahan?
Satu botol boleh bertahan satu bulan setengah jika dimakan oleh seorang.

Bolehkah gunakan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen untuk dicampur kedalam barang kosmetik seperti pelembab dan juga masker?
ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen dikelaskan sebagai makanan. Walaupun tidak memudaratkan namun tidak digalakkan digunakan ke wajah kerana bahagian kulit wajah sangat lembut dan sensitif. Jika anda mahu juga gunakan pada kulit wajah, sila buat skin patch test dahulu.

Testimoni Pengguna ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen

testimoni-pengguna-arazahraworld (1) testimoni-pengguna-arazahraworld (2) testimoni-pengguna-arazahraworld (3) testimoni-pengguna-arazahraworld (4) testimoni-pengguna-arazahraworld (5)

Dapatkan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen Untuk Kekal Sihat Dan Awet Muda

Dengan ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen, anda akan mendapati tubuh badan anda akan menjadi segar dan sihat serta kelihatan awet muda.. Jadi, jangan bertangguh lagi untuk mendapatkan wajah awet muda dan tubuh badan yang sihat.. Dapatkan sekarang ARAZAHRAWORLD Premium Stemcell Collagen ini dengan harga RM 169 untuk satu jar..

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

 

Jom Order Premium Stemcell Collagen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Arazahraworld, Ampang, Kuala Lumpur, 68000 Ampang

   
Jom Order Premium Stemcell Collagen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Premium Stemcell Collagen SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: