Review
Dec 24, 2017, 7:55am

5 Cara hilangkan Sunburn dan Tips Penjagaan Muka Yang Betul


Sunburn atau kulit terbakar adalah salah satu masalah kulit yang sememangnya tidak disukai oleh semua orang selain masalah kulit seperti jerawat, jeragat dan sebagainya. Baik perempuan mahupun kaum lelaki, semua orang pasti ingin kelihatan cantik serta memiliki kulit yang cantik dan sihat tanpa sebarang masalah kulit terutamanya bahagian muka yang sentiasa terdedah dan perlu diberi penjagaan yang lebih.

5 cara hilangkan sunburn

Umumnya, setiap hari kita akan terdedah dengan sinaran matahari. Bagi anda yang yang sentiasa bekerja di bawah cahaya matahari, sudah pasti akan menyebabkan kulit anda terbakar dengan lebih cepat dan boleh menjadi semakin teruk jika tidak dirawat. Selain itu, sekiranya anda terdedah kepada sinaran matahari dalam tempoh yang lama dalam melakukan aktiviti luar seperti bersukan juga menyebabkan kulit terbakar.

Apakah Sunburn dan Bagaimana ia Boleh Terjadi

Sunburn adalah proses dimana kulit boleh terbakar menjadi kemerahan-merahan disebabkan oleh tidak tahan dengan sinaran matahari (radiasi ultraviolet) yang terik. Ianya boleh terjadi sekiranya anda berada di bawah panas cahaya matahari dalam jangka masa yang panjang semasa berada di luar atau melakukan aktiviti luar. Kerosakan kulit akibat daripada sunburn akan mula kelihatan dalam masa 24 jam.

3 Tahap Sunburn Yang Perlu Anda Ketahui

1. Sunburn Tahap Pertama

Sunburn pada tahap pertama ini dianggap sunburn tahap ringan kerana ianya hanya akan mengalami kulit kemerah-merahan dan disertai dengan rasa sakit dan perit sedikit ketika menyentuh bahagian kulit yang terbakar. Ianya mudah dirawat dengan cara yang tertentu dan tidak akan mengambil masa yang lama untuk pulih.

cara-hilangkan-sunburn-dan-tahap-sunburn-1

2. Sunburn Tahap Kedua

Pada sunburn tahap kedua ini, gelembung cecair akan terjadi selain kulit akan kelihatan kemerah-merahan seperti tahap pertama. Pada tahap ini juga ia akan disertai rasa sakit serta berasa perit. Malah akan terdapat kesan luka dan parut selepas gelembung tersebut pecah.

cara-hilangkan-sunburn-yang-menggelembung-kulit

3. Sunburn Tahap Ketiga

Sunburn pada tahap ketiga ini sangat berat dan memerlukan anda berjumpa dengan doktor pada kadar segera untuk mendapatkan rawatan lanjut dan permerhatian doktor sepenuhnya. Pada tahap ini kulit bukan hanya menjadi kemerahan, malah boleh menjadi bengkak dan mengelupas. Kesan ini juga akan membuatkan anda berasa sakit apabila sesuatu tersentuh kulit.

cara-hilangkan-sunburn-yang-kritikal

Walaupun kesan sunburn hanya dialami oleh orang yang tertentu yang sentiasa terdedah dengan matahari, akan tetapi kesan kulit terbakar ini tidak perlu dipandang remeh. Ini kerana sekiranya anda mengalami sunburn yang teruk, anda mungkin akan rasa lemah badan dan berkemungkinan mendapat penyakit demam.

Kulit akan menjadi terbakar lebih teruk sekiranya anda perlu menghadapi musim panas yang berpanjangan. Anda tidak perlu runsing lagi kerana anda boleh mengamalkan 5 cara hilangkan sunburn dan tips penjagaan muka yang betul untuk anda mendapatkan kulit yang cantik dan sihat.

5 Cara hilangkan Sunburn

Bercuti di pantai atau dipulau memang menyeronokkan semua orang. Yang tidak seronoknya adalah selepas bercuti, pasti akan mengalami sunburn yang teruk. Tahukah anda bahawa bercuti di pantai mempunyai kebarangkalian untuk mendapat sunburn adalah sangat tinggi kerana faktor pemanasan global yang lebih tinggi.  Usah risau, ada cara untuk hilangkannya dan anda boleh bercuti dengan senang hati.

1. Yogurt

cara-hilangkan-sunburn-dengan-yogurt

Sebaiknya, anda perlu menggunakan yogurt yang asli (plain yogurt) iaitu yogurt yang tidak bercampur dengan perisa yang lain. Yogurt dikatakan sangat membantu dalam merawat kulit akibat sunburn dan dalam masa yang sama boleh melembapkan bahagian kulit yang terkena sunburn.

2. Kentang dan Timun

cara-hilangkan-sunburn-dengan-kentang-timun

Hirisan kentang atau timun membantu untuk menyejukkan bahagian kulit sunburn sekaligus meredakan meredakan rasa sakit dan perit. Ia juga boleh mengurangkan  rasa gatal-gatal dan bengkak pada kulit sunburn. Atau anda boleh kisar, kemudian sapukan dan dibiarkan kering. Seterusnya cuci bahagian kulit tersebut dengan air bersih.

3. Buah Tomato

cara-hilangkan-sunburn-dengan-buah-tomato

Dengan menggunakan buah tomato juga dapat membantu meningkatkan kelembapan kulit yang kering akibat daripada surburn. Boleh gunakan kaedah potongan buah tomato atau boleh juga kisar buah tomato tersebut untuk dijadikan masker dan lakukannya secara kerap untuk pemulihan kulit yang lebih berkesan.

4. Teh

cara-hilangkan-sunburn-dengan-daun-teh

Teh bukan hanya sekadar sedap dijadikan minuman, malah teh juga mempunyai khasiat yang bagus untuk merawat sunburn. Anda boleh gunakan teh hijau ataupun teh hitam kerana kedua-duanya mengandungi manfaat yang dapat mengurangkan bengkak pada bahagian kulit akibat sunburn.

5. Nevicare Glowing Serum

cara-hilangkan-sunburn-degnan-neviecare-glowing-serum

Untuk cara yang lebih mudah dan cepat nampak kesannya, hanya perlu gunakan Nevicare Glowing Serum sudah memadai.  Glowing Serum Nevicare ini sangat berkesan dalam merawat kulit sunburn secara menyeluruh serta mampu memberikan kesan kulit yang cantik selepas menggunakannya.

Apakah Nevicare Glowing Serum

cara-hilangkan-sunburn-dengan-mudah

Glowing Serum atau nama produknya adalah Signs Up-Lifter ini merupakan satu produk terbaru penjagaan kulit keluaran Nevicare Global. Ianya adalah sejenis serum yang berfungsi untuk memperbaiki sel-sel kulit dari dalam dan seterusnya mengembalikan kecantikan kulit muka menjadi lebih cerah, lembat serta mengurangkan kedutan pada kulit.

Keistimewaan Nevicare Glowing Serum

cara-menghilangkan-sunburn-dan-memutihkan-kulit

1. Merawat tona kulit tak sekata

Nevicare Glowing Serum membantu merawat tona kulit tidak sekata akibat daripada beberapa masalah kulit yang lain mahupun sunburn. Ianya mampu mengembalikan kulit tona yang sekata selepas beberapa penggunaan secara konsisten.

cara-menghilangkan-sunburn-dan-tona-kulit-tak-sekata

2. Ejen Pencerahan

Nevicare Glowing Serum merupakan ejen pencerah kulit yang terbaik. Selain merawat kulit tona yang tidak sekata, secara tidak lansung dapat memberikan kesan kulit lebih cerah dan warna kulit menjadi sekata serperti asalnya.

cara-menghilangkan-sunburn-dan-mencerahkan-kulit

3. Menegangkan dan Melembapkan Kulit

Dengan penggunaan secara kerap dan teratur, Nevicare Glowing Serum dapat memberikan kesan penegangan pada kulit meningkatkan keremajaan kulit. Tambahan lagi, ianya dapat melembapkan kulit muka yang mengalami masalah kulit muka kering akibat sinaran UV.

atasi-masalah-sunburn-dan-tegangkan-kulit

4. Melindungi Kulit Daripada Sinaran UV

Nevicare Glowing Serum dapat melindungi kulit anda yang sering terdedah kepada sinaran UV setiap hari. Ia merupakan penggunaan yang mudah digunakan secara kerap setiap hari tanpa anda perlu risau untuk keluar rumah berada di bawah sinaran matahari.

cara-hilangkan-kulit-sunburn-dan-melindungi-dari-sinaran-uv

5. Mengurangkan Pigmentasi

Pigmentasi yang lebih dikenali sebagai bintik hitam ataupun jeragat mampu dikurangkan mahupun dihilangkan dengan menggunakan Nevicare Glowing Serum ini. Walaupun pigmentasi ini tidak berbahaya tetapi ia boleh mengganggu penampilan seseorang kelihatan kurang cantik.

cara-hilangkan-sunburn-dan-pigmentasi

6. Anti Penuaan

Nevicare Glowing Serum merupakan salah satu produk serum anti penuaan yang terbaik di pasaran di mana ianya mampu memberikan kesan kulit yang lebih anjal dan membuatkan anda akan kelihatan sentiasa muda remaja.

cara-hilangkan-sunburn-dan-antipenuaan

7. Mesra Solat

Nevicare Glowing Serum ini adalah satu-satunya produk serum yang mesra solat. Ia mudah dicuci dan dibersihkan sebelum anda ingin mengambil air wudhu. Jadi, anda lebih yakin untuk menggunakannya sepanjang hari.

produk-menghilangkan-sunburn-mesra-solat

Tips Penjagaan Muka Yang Betul

Bagi anda yang sentiasa mementingkan penjagaan kulit muka anda, lebih baik sekiranya anda mengambil langkah berjaga-jaga supaya kulit muka anda tidak rosak akibat sunburn. Anda boleh mengamalkan beberapa tips ini untuk penjagaan kulit muka yang betul.

tips-hilangkan-sunburn

  1. Elakkan daripada terdedah di bawah sinaran matahari dalam jangka masa yang lama terutamanya ketika matahari terik.
  2. Gunakan produk krim pelindung kulit yang bersesuaian dengan kulit anda untuk mengelakkan panahan sinaran matahari terus pada lapisan kulit.
  3. Memakai pakaian yang bertutup dan berkaca mata hitam bagi menghalang sinaran matahari terkena pada kulit.

Testimoni Pengguna Nevicare Glowing Serum

Maklum balas yang diberikan oleh pengguna Nevicare Glowing Serum setakat ini sangat memberangsakan dan produk ini telah dikeluarkan berkali-kali bagi memenuhi permintaan pelanggan yang tidak putus-putus membuat tempahan kerana mereka sangat berpuas hati dan gembira dengan hasilnya. Lihat testimoni daripada mereka di bawah ini.

cara-hilangkan-sunburn-yang-berkesan cara-hilangkan-sunburn-yang-berkesan cara-hilangkan-sunburn-yang-berkesan

Dapatkan Nevicare Glowing Serum Sekarang!!!

Jangan ketinggalan untuk dapatkan Nevicare Glowing Serum sekarang sementara stok masih ada.

 

Nota: Sekiranya anda berkelayakan seperti dibawah ini dan berminat untuk berniaga menjadi agent ataupun dropship, Anda boleh menyertai Junior Marketing Strategist di Nevira Global HQ. Untuk maklumat lanjut anda boleh hubungi dengan terus Whatsapp 017-208041.

cara-mencegah-sunburn-dari-melarat

 

Jom Dapatkan Sebotol Nevicare Glowing Serum SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Sebotol Nevicare Glowing Serum SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Sebotol Nevicare Glowing Serum SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: