Review
Mar 3, 2018, 9:16pm

3 Kaedah Untuk Melabur Dalam Simpanan Unit Trust Cepat Profit


Pada masa kini, duit merupakan salah satu perkara yang amat penting dan anda perlu sentiasa bijak menggunakan serta menguruskan wang kerana ia amat diperlukan bagi meneruskan kelangsungan hidup. Oleh itu, duit merupakan salah satu aset yang perlu disimpan dan setiap wang yang diperolehi perlu dibahagikan dengan teliti. Salah satu cara untuk mendapatkan pengurusan wang yang baik adalah dengan melabur wang anda di tempat yang betul. Perkara ini adalah untuk memastikan anda boleh mendapat kembali keuntungan dengan baik.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust cepat profit 6

Anda boleh memilih pelbagai jenis unit trust untuk anda melabur wang anda, tetapi anda perlulah bijak memilih unit trust yang anda mahukan agar anda mendapat keuntungan dengan cepat. Unit trust merupakan satu produk pelaburan yang dikeluarkan oleh syarikat pengurusan unit amanah yang mengutip duit orang ramai agar syarikat tersebut dapat melaburkan duit bagi pihak orang ramai menerusi ikatan amanah. Anda boleh melihat 3 kaedah yang boleh digunakan untuk melabur dalam simpanan unit trust seperti di bawah.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust mudah

3 Kaedah Untuk Melabur Dalam Simpanan Unit Trust Cepat Profit

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust terbaik

Bagi anda yang masih memikirkan cara untuk melabur dalam simpanan unit trust, anda boleh menggunakan kaedah yang bakal dikongsikan di bawah. Konsepnya adalah sama seperti ASB, iaitu salah satu dana unit trust, tetapi perbezaannnya adalah ASB menggunakan keuntungan berbentuk dividen + bonus manakala unit trust memberikan keuntungan melalui dividen + kenaikan harga unit dana. Jom lihat kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust!

1. Cash / Tunai

Terdapat dua jenis unit trust yang anda boleh lakukan melalui kaedah ini iaitu cash lump sum ataupun cash regular.

 • Cash Lump Sum

Cash lump sum merupakan wang yang anda laburkan secara sekaligus. Contohnya, anda boleh melabur secara tunai bermula RM 1,000. Jika nilai pelaburan anda melebihi RM 20,000, anda digalakkan untuk membuat pecahan Fund – Diversify. Ini bermaksud mungkin anda akan melabur RM 10,000 di dalam dana A manakala anda laburkan RM 10,000 lagi di dalam dana B.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust melalui cash tunai

 • Cash Regular (Extra Money)

Cara ini boleh digunakan sekiranya anda mempunyai duit yang lebih untuk dilaburkan di dalam unit trust anda. Anda boleh top – up akaun anda sekiranya anda mempunyai duit yang lebih pada bila – bila masa. Namun begitu, anda boleh memilih sekiranya anda mahu top – up akaun unit trust yang sama ataupun membuka akaun yang baru. Mungkin juga anda mahu membuka fund yang baru. Ini adalah terpulang kepada anda untuk membuat keputusan yang terbaik untuk masa depan yang cerah.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust dengan cash regular

2. Regular Saving Plan a.k.a ASB Financing

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust melalui ASB financing

Regular Saving Plan boleh dilakukan dengan membuat arahan kepada bank untuk transfer duit dari akaun simpanan kepada akaun pelaburan anda. Ini juga adalah strategi ‘Ringgit Cost Averaging’ untuk mendapatkan nilai unit yang lebih rendah serta menguntungkan. Pada permulaannya, anda hanya perlu membuka akaun dengan pelaburan minimum RM  1,000 dan diikuti dengan simpanan bulanan sebanyak RM 100 sebulan.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust melalui ASB

ASB Financing merupakan regular saving plan yang anda boleh gunakan kerana anda akan diberikan keuntungan dengan menggunakan dividen + bonus. ASB financing menawarkan pulangan dividen sehingga 7% – 10% tanpa dikenakan sebarang caj – caj tambahan kepada pelabur. Ia juga dijamin oleh kerajaan Malaysia serta dividen yang diberikan adalah dikecualikan daripada cukai kerajaan.

3. EPF / KWSP

melabur unit trust dengan dana kwsp

Skim ini pula membolehkan ahli memindahkan sebahagian daripada simpanan Akaun 1 untuk membuat pelaburan bagi menambah dan meningkatkan simpanan persaraan. Ahli boleh melaburkan simpanan tidak melbihi 20% daripada jumlah yang melebihi simpanan asas di dalam Akaun 1. Contohnya, anda boleh mewujudkan Akaun 3 sendiri yang khas untuk pelaburan bagi meningkatkan simpanan persaraan. Amaun yang layak dilaburkan adalah 20% daripada jumlah simpanan yang melebihi simpanan asas mengikut umur dalam Akaun 1.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust dengan dana KWSP

Pelaburan minima adalah RM 1,000. Ia boleh dilakukan setiap 3 bulan selepas tarikh pelaburan sebelumya. Jadi, anda boleh menyemak caruman KWSP anda di pusat panggilan KWSP, pejabat KWSP berhampiran, kiosk KWSP (termasuk RHB Easy), i- Akaun dan penyata KWSP.

RHB Group Asset Management (Pengurusan Terbaik Untuk Pelaburan Unit Trust Anda)

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust melalui RHB

RHB Asset Management SDN.BHD adalah dimiliki sepenuhnya oleh RHB Investment Bank Berhad. RHB Group Asset Management mempunyai nama yang penting di rantau ASEAN dan di negara China, dengan pejabat yang terletak di Malaysia, Hong Kong, Indonesia dan Singapore di mana mereka menawarkan 30 tahun pengalaman dan juga kepakaran di dalam pengurusan asset kepada pelanggan. Di Malaysia, RHB Group Asset Management kekal sebagai salah satu daripada 3 syarikat teratas dari segi jumlah Assets Under Management.

kaedah untuk melabur dalam simpanan unit trust melalui RHB risk management

Ia mampu menguruskan asset – asset anda termasuklah unit trust yang anda melabur. Jadi, anda boleh menggunakan perkhidmatan RHB Group Asset Management apabila anda mula melabur.

Struktur Korporat (Setakat 31 Julai 2015)

struktur ahli korporate RHB asset risk management

 • KWSP

KWSP merupakan salah satu institusi pelaburan yang terbesar di Malaysia. Fungsi utamanya adalah untuk mengembangkan dan juga memelihara simpanan persaraan rakyat Malaysia. Pertubuhan ini meletakkan keutamaan yang tinggi untuk memastikan keputusan pelaburan dibuat dengan bijak dan juga mengkikut piawaian antarabangsa yang diterima. Sebahagian besar aset dana disalurkan kepada instrumen pelaburan yang berisiko rendah seperti kerajaan dan sekuriti terpilih.

KWSP rakan strategik RHB unit trust

 • Aabar Investments PJSC

Aabar Investments PJSC merupakan syarikat saham gabungan swasta yang berdaftar dan diperbadankan di Abu Dhabi, UAE. Syarikat ini terlibat dalam aktiviti pelaburan dalam pelbagai industri termasuk infrastruktur, penerbangan, hartanah, automotif, komodoti, tenaga, dan perkhidmatan kewangan. Syarikat – syarikat lain yang berada di dalam pelaburan portfolio mereka termasuklah; TeslaMotors, Virgin Galactic dan Mercedes – Benz GrandPrix.

rakan strategik unit trust RHB dan AABAR

 • OSK Holdings

OSK Holdings adalah pemegang saham utama apabila OSK Investment Bank Berhad menjadi ahli kumpulan RHB Banking Group pada tahun 2012. Sebelum itu, jenama OSK meningkat menjadi antara 50 Jenama Terunggul Malaysia pada tahun 2008 dan 2010, yang dinilai oleh Brand Finance, sebuah syarikat berasaskan London jenama dan firma penilaian aset.

rakan strategik rhb dan osk holding

OSK membezakan dirinya dalam pasaran perbankan pelaburan yang berdaya saing dengan membina niche dalam perbankan pelaburan kecil dan pertengahan. Ini adalah sikap keusahawanan yang sama yang OSK kini bawa kepada parti.

Kelebihan RHB Group Asset Management

 • Nasihat yang berterusan kepada syarikat apabila masa terbaik untuk meningkatkan pelaburan, menukar pelaburan dan bila masa terbaik untuk membeli atau menjual pelaburan berdasarkan prospek pasaran dan portfolio pelaburan.
 • E-mel sebarang maklumat mengenai pelaburan sekurang-kurangnya sekali sebulan.
 • Mudah mudah tunai 7 hari bekerja.
 • Tiada bayaran penebusan & pertukaran.
 • Memantau dan mengkaji status pelaburan setiap tiga (3) bulan.
 • Menasihati masa untuk keluar pasaran apabila sasaran dipenuhi.
  Contoh: Jika Dana telah mencapai pulangan minimum 8% akan memaklumkan kepada XXX SYARIKAT.
 • Dana diuruskan oleh Pengurus Dana Pemenang Anugerah.

tingkatkan pelaburan bersama rhb unit trust

RHB Group Asset Management Merupakan Peneraju ASEAN Fund House

Penggabungan perniagaan OSK Investment Bank (OSKIB) dan RHB Investment Bank (RHBIB) telah menambah jangkauan, kepakaran minda, dan membawa semangat keusahawanan yang tinggi kepada francais perbankan pelaburan yang telahpun kukuh. Kekuatan gabungan mereka telah mewujudkan satu pasukan baru di ASEAN.

tingkatkan pelaburan bersama rhb unit trust

Pengurusan Aset Kumpulan RHB ditadbir oleh salah satu kumpulan perkhidmatan kewangan terbesar di Malaysia, dengan asas aset hampir USD60 bilion. Setelah meraikan Ulang Tahun ke-100 RHB Bank pada tahun 2013, Kumpulan ini telah mempunyai lebih dari satu abad pengalaman dan kepakaran perbankan.

kumpulan pengurusan dana unit trust RHB

Dana Cadangan Untuk Pelaburan

Anda boleh memilih antara dana – dana yang diberikan di bawah untuk memulakan pelaburan anda. Setiap dana yang dicadangkan mempunyai kelebihan – kelebihan tersendiri jadi anda boleh gunakan dana ini sebagai pelaburan untuk masa hadapan anda.

dana dalam unit amanah RHB

 • RHB Smart Treasure

Dana ini mahu mencapai capital appreciation melalui pelaburan di dalam portfolio yang terdiri daripada Tawaran Awam Awal (IPO), sekuriti harga rendah, sekuriti harga sederhana dan 50 saham teratas BMSB (dari segi permodalan pasaran) yang menawarkan potensi pertumbuhan yang tinggi.

dana RHB Smart Treasure unit trust terbaik

 • RHB Dana Maher

Dana ini menawarkan harga pelancaran yang amat rendah iaitu RM 0.50 per unit. Anda akan mendapat dua unit sekaligus sekiranya anda menyimpan sebanyak RM 1 dengan dana ini.

dana maher rhb unit trust

Kelebihan Menggunakan RHB Dana Maher

 • Dana ini juga bertujuan untuk mencapai matlamatnya dengan menggunapakai strategi peruntukan aset yang dinamik dan juga fleksibel di dalam portfollio ekuiti yang patuh Syariah atau instrumen pendapatan tetap Islam. Ia bergantung kepada pandangan taktikal pengurus mengenai trend domestik ataupun trend global dengan fokus kepada trend yang dikenalpasti oleh pengurus sebagai mempunyai potensi yang tinggi untuk mengatasi pulangan penanda aras pertumbuhan sebanyak  9.00% setahun dalam Nilai Aset Bersih Unit.
 • Pendekatan pelaburan pengurus adalah sangat hebat di mana mereka menggunakan Analisis Bottom-Up yang meliputi penilaian saham, perbandingan rakan sebaya, asas syarikat, kajian model perniagaan, kualiti pengurusan, strategi dan hasil. Semua pengurus dana sangat komited dalam melakukan analisis mereka.
 • Dari sejarah mereka, ianya hebat untuk melabur dalam dana yang baru dilancarkan adalah kerana harga akan naik selepas beberapa bulan dilancarkan. Ini adalah satu lagi strategi bagaimana kami dapat membantu anda memperoleh pulangan yang baik dengan melabur dalam Unit Trust.
 • Kurang bimbang terhadap perubahan pasaran kerana pengurus dana kami akan melakukan sebahagian mereka untuk membuat peruntukan aset untuk dana kami dalam bon dan ekuiti berdasarkan pandangan pasaran kami.

kelebihan dana maher rhb unit trust

 • RHB Islamic Cash Management Fund

Dana ini pula bertujuan untuk memberikan liquidity dan juga aliran pendapatan secara tetap dengan melabur dalam instrumen pasaran wang yang mematuhi syariah.

kelebihan dana fund management rhb unit trust

Kelebihan Melabur Dengan RHB Islamic Cash Management Fund

 • Pulangan yang dijangkakan 4.0% adalah bersih daripada semua yuran dan caj.
 • ICMF hanya melabur dalam instrumen berkaitan deposit ‘sangat selamat’. Semua aliran masuk tunai ICMF akan diletakkan di Institusi Kewangan berlesen.
 • Pendapatan faedah yang dikecualikan cukai (ITA Seksyen 35A) – sehingga 25% simpanan;
 • Akses cepat dan mudah ke wang – T + 1 (tertakluk kepada masa pemotongan);
 • Penyelesaian perbendaharaan mudah untuk institusi dan PKS yang tidak mempunyai keupayaan perbendaharaan – meningkatkan kecekapan operasi;
 • Kelas aset yang penting untuk semua portfolio pelaburan pelabur.
 • Kenderaan untuk mengurangkan risiko pasaran sekiranya berlaku ketidaktentuan dalam pasaran ekuiti dan pendapatan tetap.

kelebihan melabur dengan islamic fund management rhb unit trust

Dapatkan Unit Trust Dana Pilihan Anda Sekarang!

Sekiranya anda masih memerlukan pandangan ataupun lebih penerangan, anda boleh bertanyakan pakar perunding unit trust RHB iaitu En. Yazid. Anda boleh menghubungi beliau di talian dan info di bawah untuk mendapatkan unit trust pilihan anda sekarang!

 

Jom Melabur Dengan Unit Trust RHB SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Melabur Dengan Unit Trust RHB SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Melabur Dengan Unit Trust RHB SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: