Review
Sep 13, 2017, 1:49pm

13 Kelebihan Susu Unta Untuk Anak dan Seisi Keluarga


Susu unta adalah susu yang unik dan sering dikatakan sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah alergik dengan produk tenusu seperti susu lembu. Ia mempunyai struktur protien dan lemak yang berbeza dengan susu lembu pada masa yang sama mengandungi protein, vitamin dan mineral dalam kepekatan yang tinggi.

susu unta

Secara semula jadi, susu unta adalah 50% lebih rendah kandungan lemak dan lemak tepu dari susu lembu. Ia adalah susu yang probiotik semula jadi yang membantu bakteria baik tumbuh dengan sihat didalam perut dan mudah dihadam. Ia juga adalah sumber kalsium dan vitamin B1 yang baik untuk nilai harian. Susu unta juga adalah sumber potasium dan fosforus yang baik. Semuanya hanya 110 kalori bagi setiap hidangan.

khasiat susu unta

Susu unta tidak sama malah berbeza sama sekali daripada susu yang dihasilkan oleh lembu atau kambing. Jika diperhatikan, lembu dan kambing adalah haiwan berkuku. Sebaliknya, unta adalah binatang yang mempunyai 2 jari. Lebih-lebih lagi sturuktur proteinnya sangat berbeza dari haiwan berkuku.

Apa Yang Membezakan Susu Unta Dengan Susu Lain ?

susu unta kurma madu platinum

Struktur Protein Susu Unta

Susu unta tidak mengandungi protein yang menyebabkan seseorang itu alergik seperti yang terdapat dalam susu lembu. Ia tidak mengandungi A1 casein dan lactogblobin yang hanya dapat diterima oleh mereka yang tidak mempunyai gejala alergik susu. Walaupun kandungan proteinnya sama, tetapi kesannya terhadap gula dalam darah sangat berbeza.

Kandungan Lemak Susu Untan

Unta menghasilkan susu yang sangat rendah lemak, hanya 2% hingga 3%. Perbezaan yang sangat ketara dari susu lembu. Tidak seperti susu lembu, susu unta secara semulajadi berhomogenisasi  dengan lemak asid Omega-3. Ini bermakna, susu unta boleh di sejuk beku dan nyah beku tanpa mengubah kandungannya. Ia juga tidak akan mengeras atau memejal seperi susu lembu.

Apa Kelebihan Segelas Susu Unta?

susu unta kurma madu

Secara amnya, susu yang mengandungi kandungan yang unik ini mempunyai 13 kelebihan dan kebaikan untuk tubuh badan yang sihat dan berkualiti. Berikut adalah kelebihan susu unta untuk anak dan seisi keluarga:

 1. Susu Unta paling hampir menyerupai Susu Ibu. Oleh hal demikian, ia menjadi susu alternatif kepada susu ibu didalam kes-kes tertentu apabila si ibu tidak dapat memberikan susu tambahan yang diperlukan oleh bayi.
 2. Selain kaya dengan Protien, susu unta mengandungi Vitamin A, B2, C, Folic Acid, Phantothenic, Magnesium, Sodium, Potassium dan Zat Besi.
 3. Susu unta dikatakan mampu mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luka pembedahan.
 4. Jika anda menghadapi masalah gastrik dan angin di dalam badan, susu unta dapat mengurangkan masalah tersebut.
 5. Seperti yang ditulis didalam artikel ini, kadar lemak dan kolestrol lebih rendah dari haiwan yang berkuku seperti lembu dan kambing.
 6. Susu unta menunjukkan ia mampu mengurangkan glycosylated atau glycated haemoglobin di dalam badan. Haemoglobin ini yang mengandungi glucose pada paras tinggi dikesan didalam pesakit diabetes. Oleh hal demikian, susu unta mengandungi INSULIN yang tinggi untuk proses menurunkan paras gula menjadi tenaga sesuai untuk Penyakit kencing manis
 7. Faedah lain apabila mengamalkan susu unta adalah ia dapat melancar dan mencuci perjalanan darah dalam badan untuk darah tinggi dan buah pinggang
 8. Disamping itu, susu unta dikatakan mempunyai kandungan yang dapat membekalkan tenaga yang mencukupi untuk tahan sepanjang hari. Disamping itu, mengembalikan badan sihat dan cergas
 9. Kandungan yang terdapat di dalam susu unta juga dapat menghilangkan penat, letih dan lesu. Lebih-lebih lagi untuk mereka yang kerja dipejabat seharian, minum segelas susu unta untuk kembalikan tenaga yang hilang dari tugasan harian yang membebankan.
 10. Bagi yang kerja di pejabat, atau melakukan apa sahaja kerja yang membebankan, susu unta dapat mengurangkan stress dan juga sakit kepala.
 11. Susu yang dihasilkan oleh unta dapat menghilangkan sakit urat dan sendi apabila diamalkan
 12. Ia juga dapat membantu emosi dan minda sentiasa tenang dan ceria
 13. Oleh kerana perbezaan stuktur protein, susu ibu dikatakan hampir sama kepada susu ibu. Oleh hal demikian, ia boleh membantu memperbanyakkan susu badan bagi ibu-ibu yang baru melahirkan anak kecil

susu unta malaysia

Apa lagi Kelebihan Susu Unta Untuk Anak Dan Seisi Keluarga ?

Susu Unta Dapat Membantu Cegah Diabetes

susu unta camelus

Menurut penyelidik di Bikaner, India, Susu Unta mengandung insulin yang mencukupi untuk membantu mencegah, dan mungkin merawat, diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Kajian lain juga menunjukkan, kawasan yang mengamalkan susu unta sebagai makanan ruji menunjukkan kadar pesakit diabetes adalah sangat rendah berbanding kawasan yang mengamalkan susu lembu atau kambing. Individu yang mengamalkan susu unta menunjukkan jumlah insulin yang diperlukan untuk mengawal gula di dalam darah sangat rendah untuk jangka masa yang panjang.

Meredakan Alergi

susu unta di malaysia

Mungkin kelebihan yang paling ketara dari susu yang unik ini adalah kesannya kepada mereka yang mempunyai alergi. Bukan sahaja ia dianggap alternatif tenusu yang baik untuk individu yang mempunyai alergi, tetapi ada beberapa kajian yang menunjukkan bahawa ia sebenarnya dapat membantu merawat alergi. Ino disebabkan ketiadaan A1 casein dan lactoglobulin yang terdapat didalam susu lembu yang memberikan kesan alergi. Terdapat juga kajian yang mengurangkan alergi disebabkan faedah imunisasi.

manfaat susu unta untuk wajah

Malah, satu kajian menunjukkan, kanak-kanak yang mengalami masalah alergi yang buruk tidak memberikan sebarang reaksi terhadap rawatan yang diberikan. Apabila diberikan kepada susu unta, hasilnya sangat memberangsangkan dan tidak dijangka. Menariknya, kanak-kanak ini sembuh daripada alergi yang teruk.

Susu Unta Pilihan Utama Untuk Sarapan Pagi

susu unta platinum

Menurut penyelidikan yang dibuat oleh Dr Hosam Habib dan Dr Wassim Ibrahim dari UAE University, susu unik ini mengandungi tiga kali ganda jumlah vitamin C yang mempunyai susu lembu, dan sifat anti kolon kanser, susu unta adalah alternatif yang lebih sihat.

“Ia sangat baik untuk meningkatkan sistem imun,” kata Dr Habib. “Ia juga baik untuk anti-penuaan kerana paras vitamin C yang tinggi melindungi kolagen.”

Dimana Boleh Mendapatkan Susu Unta Ini?

susu unta segar

Memperkenalkan Camel Milk Powder. Susu tepung yang diimport khas dari Dubai. Produk yang di tepungkan ini mengandungi protein yang menyerupai insulin yang sangat sesuai untuk pesakit kencing manis. Rendah dengan kandungan lemak lebih rendah berbanding susu lembu dan kambing. Ia telah diiktirafkan dan memiliki sijil Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), sehubungan itu anda tak perlu risau dengan status halalnya.

harga susu unta

Tepung susu unta ini juga mampu membantu menguatkan daya ketahanan badan terhadap penyakit kerana mempunyai zat immunoglubins yang bersifat anti-bakteria, anti-virus, anti-hepatitis B & C, batuk kering, anti-arthritis dan juga anti-kanser. Ia juga kaya dengan kalsium, zat besi, potassium dan vitamin C.

Dengan adanya asid Alpha-Hydroxy I di dalam susu, ia dapat bertindak sebagai anti penuaan. Disamping itu juga dapat membantu mengurangkan gangguan perkembangan otak pada pesakit autisim. Oleh kerana susu tepung ini tidak menganduni Beta-Laktoglobulin, ia tidak memberi kesan alahan pada tubuh, lebih-lebih lagi yang mempunyai alahan yang akut.

desert-gold-susu-unta

Cara untuk mengambil Camel Milk Powder ini amat mudah. Cuma masukkan satu sudu besar serbuk kedalam 150ml air panas atau suam. Kemudian, kacau sehingga larut dan ia sedia untuk diminum. Jika berasa tidak selesa, anda boleh sahaja campurkan bersama kopi atau teh panas sebagai pengganti susu manis.

cara-bancuh-susu-unta-dengan-betul

Anda boleh dapatkan Camel Milk Powder ini pada harga RM79 sahaja dengan menghubungi dengan cara berikut :

Jika anda berminat untuk menambahkan pendapatan, anda dijemput untuk Pemborong, Agen atau Dropship. Hubungi mereka di 0102076505.

Jom order Camel Milk Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Camel Milk Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Camel Milk Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: