Islam
Dec 30, 2017, 4:11pm

11 Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi


Tahukah anda bahawa negara Malaysia adalah salah satunya negara yang mempunyai peratusan tertinggi pendudukya yang mempunyai berat badan yang berlebihan? Ini mugkin kerana semestinya Malaysia adalah satu-satunya negara di serata dunia yang terkenal dengan juadah makananya yang enak dan digemari ramai, yang mana setiap negeri terdapat juadahnya yang sendiri, membuatkan rakyat Malaysia memang gemar makan. Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia kebiasaannya tidak mengambil kira apakah akibatnya sekiranya kita makan secara berlebihan pada setiap hari, yang mana hasil daripada itu ramai yang mengadu sakit dan mendapat komplikasi daripada tabiat pemakanan yang tidak sempurna, dan obesiti atau berat badan yang berlebihan adalah salah satu daripadanya.

petua kurangkan obesiti

Semestinya kita sedar bahawa sekiranya berat badan kita  telah meningkat sehinggakan ke tahap overweight ataupun obese, maka kita akan mencari atau mendapatkan petua-petua atau cara-cara untuk kurangkan obesiti atau kurangkan berat badan. Kita akan kongsikan beberapa petua, amalan dan cara-cara untuk kurangkan obesiti dan berat badan supaya kita mendapat berat badan yang ringan, dan supaya kita akan berasa yakin dan bersemangat bahawa berat badan kita semakin berkurangan dan lebih ringan setiap kali kita sedar selepas bangun pagi pada setiap hari.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#1: Elakkan Makan Di Waktu Malam

tips dan petua kurangkan obesiti

Elakkan makan waktu malam kerana badan memerlukan masa 4 jam untuk mencerna makanan. Jika tidak sempat dicerna, ia akan jadi lemak!

Ramai yang tidak tahu, makan pada waktu malam selalunya antara larangan paling utama bagi mereka yang dalam usaha menguruskan badan. Namun pakar nutrisi kini tahu bahawa adalah baik ‘mengorbankan‘ diet dengan makan makanan seimbang pada waktu malam daripada tidak makan langsung atau makan manakan ringan yang langsung tidak seimbang. Sebaik-baik snek pada tengah adalah secucuk string cheese, sesudu mentega kacang di atas sekeping buah-buahan ataupun semangkuk kacang edamame.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#2: Jauhkan Dari Gadget atau TV Terutama Sekali Semasa Makan

tips kurangkan obesiti

Tahukah anda, menurut satu kajian yang telah dibuat, makan sambil menonton televisyen sebenarnya akan mengambil 40% lebih banyak kalori daripada biasa. Malah makan sambil berSMS, memandu atau lain-lain aktiviti akan menyebabkan kita mengambil kuantiti makanan yang lebih dari biasa. Jadi, sebaik-baiknya ambil makanan, duduk dan terus makan walaupun anda makan seorang diri.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#3: Senaman

tips kurangkan obesiti dengan bersenam

Lakukan senaman ringan seperti tekan tubi, lunges atau squats sekurang-kurangnya selama 5 minit selang 30 saat. Senaman ini akan membantu membina dan mengekalkan jisim otot. Lebih banyak otot, lebih tinggi kadar metabolisme seseorang. Jadi lebih banyak kalori dapat dibakar dalam sehari.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#4: Mengambil sarapan yang berat

tips kurangkan obesiti dengan sarapan berat

Pernah dengar ungkapan Inggeris “Breakfast like a king, lunch like a prince, dinner like a beggar”? Percayalah, makan sarapan pagi adalah antara tips mengurangkan berat badan yang penting. Jangan sesekali tinggalkan breakfast.

Kajian menunjukkan sarapan pagi biasanya terdiri daripada makanan yang penuh karbohidrat dan protein yang boleh menyimpan tahap gula dan tenaga supaya anda tidak terlalu lapar sewaktu makan tengahari. Anda mungkin boleh pilih seperti putih telur, roti gandum atau ayam panggang sebagai sajian sarapan anda. Jangan lupa tips mengurangkan berat badan ini. Pastikan bersarapan dan tidak biarkan perut kosong sebelum keluar rumah.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#5: Makan buah-buahan

tips kurangkan obesiti dengan makan buah

Buah adalah salah satu tips mengurangkan berat badan yang cukup efektif. Buah-buahan tidak mempunyai lemak malah kaya dengan air. Jadi ia akan membantu mengurangkan jumlah pengambilan makanan dan juga ruang di dalam perut anda kerana buah-buahan baik untuk proses pelawasan. Jangan fikir tentang kiraan karbohidrat dalam sebiji buah kerana buah-buahan memang mempunyai tinggi karbohidrat dan serat sihat yang baik untuk badan.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#6: Tidur yang cukup

petua kurangkan obesiti dengan tidur

Menurut kajian, tidur 30 minit lebih awal dan bangun 30 minit lewat dari biasa sebenarnya dapat membantu anda membuat pilihan makanan yang betul. Di samping itu apabila anda mendapat rehat yang cukup, anda kurang terdedah kepada keletihan dan tekanan.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#7: Elak daripada makanan karbohidrat

petua hilangkan kolesterol tanpa karbohidrat

Anda boleh cuba untuk mengurangkan makanan yang penuh dengan karbohidrat seperti mee, nasi, roti, dan spaghetti. Sebaliknya, anda boleh cuba mengalikan diet anda kepada makanan-makanan yang penuh dengan protein dan serat seperti ikan, ayam dan sayuran. Ini memang sukar dibuat kerana kita masyarakat Malaysia memang tidak boleh lepas dengan nasi, tapi dengan sedikit keazaman anda boleh dapat kurangkan obesiti.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#8: Elakkan memakan benda-benda manis

petua hilangkan obesiti tanpa makanan manis

Janganlah makan atau minum benda-benda bergula dan manis seperti aiskrim, coklat, air gas dan lain lain. Dan, yang paling penting, jangan sekali makan fast food seperti Mc Donald’s, KFC, Pizza Hut dan lain lain.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#9: Minum air secukupnya

petua kurangkan obesiti dengan minum air

Petua ini adalah sebenarnya petua yang paling penting sekali. Air boleh membantu penghadaman dan makanan boleh dicerna dengan cepat bila meminum air yang mencukupi. Selain itu, jika lapar, anda bolehlah meminum air. Minumlah air setiap kali anda berasa lapar kerana ini akan membuatkan perut anda berasa penuh dan anda kurang selera untuk makan.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#10: Elakkan atau kurangkan produk tenusu

petua kurangkan obesiti dengan minuman susu

Produk tenusu mengandungi laktosa tinggi (gula susu), yang melambatkan penurunan berat badan. Selain itu, sebahagian daripada protein dalam susu menjana tindak balas insulin yang ketara, yang boleh mempunyai kesan yang sama.

Oleh itu, mengurangkan produk tenusu boleh mempercepatkan penurunan berat badan. Ini khususnya kepada produk tenusu kurang lemak, seperti susu biasa dan pelbagai yogurt, tetapi berhati-hati dengan tenusu penuh lemak seperti krim, mentega dan keju.

Petua Kurangkan Obesiti dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

#11: Hati dan minda yang kental apabila hendak kurangkan berat badan

petua kurangkan obesiti dengan niat

Jika nak kurangkan berat badan, dan dah mengambil inisiatif dan keputusan untuk berdiet, hati kenalah kental. janganlah mulakan dengan diet, kemudiannya aiskrim, seterusnya diet lagi… anda memang tidak akan berjaya.

Adakah Cara Lain Untuk Kurangkan Obesiti?

Jawapannya adalah ya! Terdapat satu cara yang lebih mudah, lebih cepat dan lebih berkesan untuk anda kurangkan obesiti dan mempunyai badan yang lebih ringan dan lebih bertenaga selepas bangun pagi pada setiap hari. Amalan-amalan serta petua-petua yang dikongsikan sebentar tadi memang telah terbukti berkesan dan ada juga yang telah diamalkan sejak turun-temurun. Namun begitu, terdapat satu produk di pasaran yang dapat membantu kurangkan obesiti dengan mudah dan berkesan, di samping mendapat khasiat-khasiat yang lain.

punca dan petua kurangkan obesiti

Sebenarnya, punca bagi masalah obesiti dan juga masalah-masalah yang lain yang berkaitan seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol dan sebagainya adalah berpunca daripada saluran darah yang tersumbat apabila kita memakan makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula yang berlebihan, dan ia tidak dikeluarkan daripada tubuh, dan selepas 2 atau 3 jam ia akan merosakkan saluran darah. Dari situ, sistem tubuh badan kita secara automatik akan memperbaiki saluran darah tersebut dengan menampal kolesterol. Semakin lama tampalan tersebut akan menjadi lebih besar sehinggakan saluran darah menjadi sempit, dan dari sini pelbagai komplikasi akan muncul.

Kita akan memperkenalkan satu produk berbentuk supplement yang akan memantu untuk kurangkan obesiti dan membuatkan badan menjadi atau merasa lebih ringan dan bertenaga selepas bangun pagi. Mari kita lihat apakah supplement yang dimaksudkan itu.

Memperkenalkan Phytax – Kurangkan Obesiti Dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

petua kurangkan obesiti dengan phytax

Buat pengetahuan anda, ubat-ubatan yang anda perolehi di hospital untuk merawat masalah kencing manis, darah tinggi dah kolesterol hanya bertujuan untuk mengawal penyakit-penyakit ini sahaja dan bukan bertujuan untuk merawat. Sekiranya kadar gula tinggi dan tak terkawal, doktor akan naikkan dos ubat pula. Tambahan pula, statistik menunjukan bahawa 66% ubatan hospital yang berasaskan drugs akan memberikan risiko yang ketara terhadap buah pinggang. Oleh itu, adalah sangat disarankan agar kita mengambil produk berbentuk supplement yang berfungsi untuk merawat, memulih, melindungi & rejuvenasi tubuh badan seperti sediakala. Dan dari sinilah kita akan dperkenalkan kepada product Phytax.

Phytax merupakan sejenis supplement yang mana produk ini ada kebaikan untuk semua permasalahan diatas dimana ia bersifat anti keradangan dan juga boleh melancarkan salur darah yang tersumbat. Produk Phytax diasaskan oleh Doktor Perubatan Bertauliah, Dr Syid Ayub Syid Mustafa Al-Qudri yang meruoakan graduan bidang Perubatan dari University Belgium. Produk Phytad adalah dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi, dan diformulasikan dengan gabungan kuasa nutrient & antioksidan semulajadi terkuat di dunia.
Ia dihasilkan dengan menggunakan proses teknologi nano bagi memberi penyerapan yang maksimum.

Bahan-bahan Semulajadi Di Dalam Phytax Kurangkan Obesiti Dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

petua kurangkan obesiti dengan khasiat phytax

Produk Phytax mengandungi bahan-bahan yang 100% semulajadi dan mempunyai khasiat-khasiat yang dapat membantu dalam mengurangkan berat badan anda serta menjadikan badan anda merasa lebih ringan, cergas dan sihat setiap kali anda bangun pagi. Kesemua khasiat-khasiat ini digabungkan untuk anda mendapat kebaikan yang maksimum jika anda mengamalkan produk Phytax ini. Mari kita lihat apakah bahan-bahan yang terkandung di dalam produk Phytax ini yang dapat kurangkan obesiti.

Antara bahan-bahannya termasuklah:

 • Durian Belanda sebagai agen anti-kanser dan anti-radang
 • Kulit Pain untuk menyokong kesihatan pada bahagian sendi-sendi pada badan
 • Tomato untuk menyokong kesihatan prostat
 • Teh Hijau membantu membakar lemak dan membantu dalam pelangsingan badan
 • Biji Anggur untuk merawat serta mengawal penyakit kemerosotan diri
 • Astaxanthin untuk awet muda dan peremajaan
 • Buah Delima untuk mengawal diabetes
 • Roselle untuk mengawal hipertensi
 • Blueberry untuk menyokong kesihatan mata dan penglihatan
 • Cranberry untuk menyokong kesihatan saluran kencing
 • Acai Berry untuk menyokong sistem imun
 • Manggis yang bertanggungjawab untuk menyihatkan sistem kardiovaskular dan paras kolesterol.

Testimoni Pengguna-Pengguna Phytax Kurangkan Obesiti Dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

Ternyata ramai yang telah mencuba serta mengamalkan Phytax dan menggunakannya sebagai salah satu petua kurangkan obesiti dan badan lebih ringan selepas bangun pagi. Nyata mereka amat berpuas hati atas hasil yang didapati daripada mengamalkan produk ini, dan pastinya anda juga ingin mencuba produk ini sekiranya anda membaca testimoni-testimoni daripada pengguna-pengguna setia Phytax yang bukan sahaja mampu kurangkan obesiti tetapi juga dapat mencegah penyakit-penyakit yang lain.

petua kurangkan obesiti dan risiko penyakit

Mari kita lihat apakah testimoni daripada pengguna-pengguna Phytax ini, sudah pasti anda tidak sabar untuk memperolehinya.  

petua kurangkan obesiti dan testimoni phytax (2)petua kurangkan obesiti dan testimoni phytax (6)petua kurangkan obesiti dan testimoni phytax (4)petua kurangkan obesiti dan testimoni phytax (5)

Dapatkan Phytax Sekarang! Kurangkan Obesiti Dan Badan Lebih Ringan Selepas Bangun Pagi

Pastinya banyak kelebihan yang anda boleh perolehi sekiranya anda mengamalkan Phytax sebagai langkah untuk kurangkan obesiti serta menjadikan badan lebih ringan selepas bangun pagi. Produk Phytax adalah produk yang elah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan juga mendapat sijil pengiktirafan Halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Anda akan memperolehi kesan hasil daripada penggunaan Phytax seawal beberapa hari hingga ke 3 minggu, dan disyorkan diambil berterusan selama 3 bulan bagi mendapatkan kesan yang maksimum.

petua-hilangkan-obesiti-promosi

Selain daripada mengurangkan obesiti dan menurunkan berat badan, produk Phytax juga dapat melindungi daripada penyakit kronik di samping dapat merawat dan menyihatkan tubuh badan anda daripada penyakit-penakit tersebut dan pada masa yang sama dapat meremajakan kembali tubuh badan. Jadi apa yang ditunggu lagi, dapatkan produk Phytax sekarang!

Jom Order Sebotol Jus Phytax Eskayvie SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Sebotol Jus Phytax Eskayvie SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Sebotol Jus Phytax Eskayvie SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: