Review
Feb 13, 2018, 10:02am

11 Petua dan Cara Buang Angin Dalam Badan


Shares1.5k

Aduh sakit perut! Terasa ada angin didalam badan tapi tidak boleh mengeluarkannya samada melalui sendawa ataupun melalui kentut. Bagaimana mahu meredakannya? Mengapakah ianya berlaku? Seperti sedia maklum, masalah angin dalam tubuh bukanlah masalah baru kerana ianya merupakan masalah yang sering kita alami. Biasanya berpunca daripada aspek pemakanan serta sistem penghadaman. Simptom seperti perut kembung, badan lemah, terasa loya dan muntah sering berlaku jika angin didalam tubuh anda berlebihan. Bahkan badan juga akan terasa sakit – sakit pabila adanya angin yang berlebihan di dalam tubuh badan seseorang.

petua dan cara buang angin dalam badan

Apakah Sebenarnya Angin Dalam Badan?

Angin yang terdapat dalam sistem penghadaman selalunya mengandungi gas yang tidak berbau seperti oksigen, nitrogen, karbondioksida, hydrogen dan metana. Ia mengandungi 99% gas buangan dalam usus. Komponen kecil “flatus” atau gas yang keluar melalui dubur, boleh dikaitkan dengan bau yang tidak menyenangkan. Hal ini mungkin disebabkan oleh gas yang mengandungi sulfur. Ia biasanya dilepaskan oleh bakteria yang sememangnya ada dalam usus besar.

masalah pembuangan angin dalam badan

Angin di dalam tubuh datangnya dari 2 sumber iaitu, udara yang disedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar. Hal ini demikian kerana akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam atau diproses dengan baik dalam badan kita.

Petua dan Cara Buang Angin Dalam Badan

Terdapat pelbagai petua dan cara buang angin dalam badan serta menghilangkan sakit – sakit badan. Dengan menggunakan kaedah tradisional, pengambilan makanan yang berkhasiat, penggunaan produk kesihatan yang betul, menjalani gaya hidup yang sihat, sedikit sebanyak dapat mempengaruhi sistem imuniti di dalam badan kita.

11 petua dan cara buang angin dalam badan

1. Makanan Tambahan Vitamin C

Vitamin C boleh meningkatkan daya imuniti badan supaya ketahanan badan akan bertambah selain anda boleh merasa badan anda kembali sihat. Makanan tambahan adalah sangat penting untuk kesihatan diri terutamanya dari segi keseimbangan dalam ketahanan tubuh badan.

petua membuang angin dalam badan dan sakit badan dengan vitamin c

2. Pengambilan Halia

Halia adalah bahan yang digunakan dalam perubatan tradisional termasuk membuang angin yang berlebihan didalam badan. Halia sangat mdah diperolehi samada dalam bentuk basah ataupun serbuk. Air halia yang dicampur sedikit dengan lemon dan madu boleh membantu penghadaman dan masalah angin di dalam badan anda.

halia adalah petua dan cara buang angin dalam badan

3. Bawang Putih

Selain daripada menyedapkan makanan, bawang putih juga merupakan salah satu petua membuang angin di dalam tubuh badan anda. Kandungan bahan dalam bawang putih ini mampu mengusir angin dalam badan dengan berkesan. Ambil beberapa ulas bawang putih dan bakar ( jangan terlalu hangus ). Kemudian makan bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar secara perlahan-lahan.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan bawang putih

4. Minum Rebusan Daun Betik

Air rebusan betik juga mampu menghilangkan aingin dalam badan dengan cara rebusan yang betul. Ambil beberapa helai daun betik dan rebus daun tersebut dengan 1 liter air. Walaupun rasanya agak sedikit pahit akan tetapi ianya benar-benar mujarab.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan rebusan air betik

5. Makan Sup Yang Panas

Memakan sup yang masih panas boleh menghilangkan lesu yang disebabkan oleh angin. Ianya dapat membantu anda menjadi lebih segar dan ceria.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan makan sup herba

6. Bekam Angin

Bekam angin adalah bekam tanpa mengeluarkan darah,kawasan yang dibekam adalah bahagian yang dirasakan banyak mengandungi angin dan sengal-sengal. Khasiat kaedah bekam ini ialah dapat mengeluarkan angin dari badan,menyegarkan badan,melonggarkan urat saraf yang bersimpul,menghilangkan kelesuan dan merawat penyakit lelah.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan bekam angin

7. Bersenam

Jarang bersenam merupakan salah satu faktor utama pemasalahan ini berlaku. Badan terasa lesu dan kaku serta angin yang terlalu banyak dalam tubuh disebabkan kurangnya melakukan aktiviti atau pergerakkan. Pabila anda kerap melakukan pergerakkan seperti jogging mahupun berjalan kaki, anda dapat mengeluarkan peluh dan menambah kelenturan otot-otot di dalam badan anda.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan bersenam

8. Relieving Wind Pose

Ia merupakan satu pergerakan yoga yang dipercayai dapat menghilangkan angin dalam badan anda.Caranya dengan terlentang dan kemudian tarik salah satu lutut kearah dada dan pegang dengan kedua-dua tangan, tarik lutut perlahan-lahan untuk lebih dekat dan lebih dekat ke arah dada anda, pegang dan ulang dengan kaki lain. Pergerakan ini boleh membantu melepaskan angin yang tersekat di perut anda supaya mudah untuk dilepaskan. Selain itu, senaman ringkas ini juga boleh menghilangkan sakit belakang di bahagian pinggang.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan relieving wind pose

9. Kerok Duit Syiling

Duit syiling yang licin biasanya digunakan supaya ianya senang membuka liang-liang kulit badan anda. Petua ini dipercayai sejak sekian lama kerana boleh membuang angin dalam badan seseorang itu. Kerokan duit syiling ini boleh dilakukan untuk semua lapisan umur. Hal ini kerana selain boleh menghilangkan angin dalam badan, kerokan juga boleh melonggarkan otot dan urat yang tegang di badan. Walaupun ramai mempertikaikan kesan kerokan seperti lubang liang kulit badan boleh membesar.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan kerok syiling

10. Garland Pose

Dengan hanya membuka peha ianya mampu untuk mengeluarkan angin dalam badan kita. Cara yang dilakukan adalah dengan berdiri sambil kedua kaki dibuka secara lebar dan kemudian meletakkan tangan seperti berdoa. Selepas itu tekut lutut anda kekedudukan bercangkung sementara waktu mengeluarkan nafas , kedudukan siku tangan pada lutut dan belakang.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan garland pose

11. Mandian 7 Herba By NaturalStory

Untuk memastikan tubuh badan kita tidak memasuki angin ataupun berasa sakit, anda disarankan mengguna Mandian 7 Herba by NaturalStory. Produk Mandian 7 Herba by NaturalStory ini mampu memberi kesan yang positif pada tubuh badan anda.

petua dan cara buang angin dalam badan dengan mandian 7herba

Apakah Mandian 7 Herba by NaturalStory?

NaturalStory Merupakan Produk Lokal “Homemade” yang menggunakan bahan-bahan sumber alam semula jadi. Ianya produk yang telah lama di pasaran dan dipasarkan secara meluas melalui online.

Pokok Sembung adalah herba utama dalam menghasilkan produk Mandian 7 Herba by NaturalStory. Pokok ini digunakan dalam rawatan herbal bagi selsema dan sebagai pelawas dalam perubatan Filipina. Ianya juga dikenali sebagai pokok sambong. Pokok ini juga merupakan salah satu pokok herba yang diluluskan oleh Jabatan Kesihatan Negara Filipina. Ianya turut digunakan dalam perubatan rakyat Negara Thailand dan China.

pokok sembung ramuan utama mandian 7 herba

Mandian 7 Herba by NaturalStory ini dihasilkan dengan menggunakan 7 jenis daun herba yang terpilih dan mengandungi khasiat tersendiri serta telah digunakan sejak turun temurun. Produk mandian 7 herba ini juga telah di perakui keberkesanannya oleh para pengguna. Selain dari daun herba Sembung/Sambong atau lebih dikenali sebagai daun tawawo, daun herba yang digunakan untuk menghasilkan produk Mandian 7 Herba by NaturalStory ialah serai wangi, daun limau purut, layoh ( halia ), tetel bubut ( daun but – but ), gesing – gesing ( senduduk ) dan daun kayu putih ( eucalypyus ).

rahsia kebaikan mandian 7herba untuk membuang angin dalam badan

Mandian 7 Herba by NaturalStory juga di yakini dan dipercayai bebas dari bahan kimia yang berbahaya dan selamat digunakan setiap hari.

Kenapa Anda Perlu memilih Mandian 7 Herba by NaturalStory?

Mandian Herba adalah amalan tradisional sejak turun temurun menggunakan dedaun herba terbaik Borneo. Mandian 7 Herba by NaturalStory terdiri daripada 7 jenis daun herba tempatan yang melalui proses pengeringan tanpa menjejaskan mutu dan khasiatnya.

mandian 7 herba penuh dengan kebaikan

Oleh sebab itu Mandian 7 Herba by NaturalStory ini mampu mengatasi pelbagai masalah. Antaranya adalah :-

 1. Mengatasi masalah angin di badan ( Buang angin ).
 2. Mengatasi masalah kebas-kebas.
 3. Melancarkan peredaran darah.
 4. Melegakan lenguh-lenguh urat saraf.
 5. Mengurangkan sengal-sengal tulang, sendi dan otot.
 6. Sebagai aromaterapi dengan haruman herba yang membantu mengurangkan rasa stress.
 7. Amat sesuai bagi wanita selepas bersalin untuk mengendurkan urat dan saraf setelah melalui proses kelahiran.
 8. Sebagai persediaan mandian bagi individu yang mengalami demam panas yang berterusan.
 9. Sebagai mandian untuk menyegarkan badan bagi mereka yang penat seharian bekerja. Terutamanya untuk mereka yang terlalu terdedah pada penghawa dingin.
 10. Sesuai digunakan lelaki dan perempuan.
 11. Sesuai untuk semua peringkat umur.

kehebatan mandian7herba hilangkan masalah sakit badan

Cara Penggunaan Mandian 7 Herba by NaturalStory Yang Mudah

Jika dibandingkan dengan mengamalkan petua-petua di atas, cara penggunaan produk Mandian 7 Herba by NaturalStory ini adalah cara yang paling mudah. Anda hanya perlu merebus uncang mandian dengan air dan sedia untuk digunakan. Tambahan pula, setiap uncang boleh digunakan 4 hingga 5 kali rebusan. Mudah dan sangat menjimatkan! 

mandian-7herba jimat dan berbaloi

 

Testimoni

Ramai pengguna yang sangat berpuas hati setelah menggunakan Mandian 7 Herba by NaturalStory ini. Banyak maklumbalas dari pengguna yang diterima memberitahu, masalah angin dan sakit-sakit badan tiada lagi setelah menggunakan produk ini.

testimoni mandian 7 herba pokok sembung (1) testimoni mandian 7 herba pokok sembung (2) testimoni mandian 7 herba pokok sembung (3)

Harga Mandian 7 Herba by NaturalStory

SET 1
Mandian 7 Herba | (5 uncang mandian)
Harga : RM45

SET 2
Mandian 7 Herba | (3 uncang mandian + Tawawo Bar Soap 70g)
Harga : RM45

SET 3
Mandian 7 Herba | ( 3 uncang mandian 45g + Tawawo Soap 15g)
Harga : RM30

set mandian 7 herba dari naturalstory

Selain Mandian 7 Herba, NaturalStory juga menawarkan Sabun dan Krim Mandian berasaskan herba daripada bahan semula jadi dan  bebas daripada Bahan Kimia Berbahaya.

Tawawo Bar Soap Essential oil 70g | Harga : RM16
Tawawo Bar Soap Shea Butter 50g | Harga : RM16
Tawawo Shower Bath Top To Toe 250ml | Harga : RM39

produk daripada naturalstory

Dapatkan Mandian 7 Herba By NaturalStory Sekarang!

Anda ingin sentiasa sihat sepanjang hari ? Masalah angin mahupun sakit-sakit badan membuat anda tidak bermaya dan tampak keletihan ? Kini masalah tiada lagi jika anda menggunakan Mandian 7 Herba by NaturalStory. Ayuh dapatkan sekarang. Bukan sahaja masalah angin dan sakit-sakit hilang, malah anda juga akan kelihatan segar, lebih bersemangat dan tampil sihat sepanjang hari. Tunggu apa lagi. Dapatkan sekarang juga!!!

dapatkan set mandian 7herba dari naturalstory

Jom Order Mandian 7 Herba SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Mandian 7 Herba SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Mandian 7 Herba SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: