Review
Mar 22, 2018, 4:53pm

10 Tips Mencuci Pakaian Dengan Betul dan Promosi Pencuci Baju Murah


Membasuh baju menggunakan mesin basuh dan meletakkan sabun basuh baju seperti biasa namun masih lagi baju berbau hapak! Kadang-kadang rasa geram sahaja dengan baju, mesin basuh, sabun atau diri sendiri. Tak tahu mana satu nak dipersalahkan. Kenapa baju yang telah dibasuh masih berbau hapak sedangkan sudah meletakkan sabun sewaktu membasuh di dalam mesin basuh?

tips mencuci pakaian yang betul

Salah satunya adalah disebabkan oleh cara mencuci pakaian yang tidak betul. Tahukah anda bagaimanakah cara mencuci pakaian yang betul dan berkesan? Hal ini perlu diberi perhatian oleh anda supaya tiada lagi masalah pakaian berbau hapak, rosak, terbakar dan lain-lain lagi ketika dalam proses cucian.

1. Mengasingkan Kotoran Degil Dari Pakaian Lain

asingkan pakaian kotor dan kotoran degil

Apabila anda mencuci pakaian di dalam mesin basuh, anda harus memastikan pakaian yang diletakkan di dalam mesin basuh tidak mempunyai kotoran yang jelas yang boleh bercampur aduk dengan baju-baju yang lain iaitu seperti kotoran najis bayi, muntah dan lain-lain lagi. Kotoran-kotoran ini perlu di asingkan terlebih dahulu sebelum memasukkan baju-baju yang lain ke dalam mesin.

2. Pastikan Kuantiti Air Digunakan Mencukupi

pastikan air mencukupi untuk mencuci pakaian

Sekiranya anda mencuci pakaian menggunakan mesin basuh, anda harus pastikan kuantiti air yang dimasukkan ke dalam mesin mencukupi dan banyak. Kuantiti air yang banyak lebih baik berbanding air yang kurang. Air yang banyak dapat mengeluarkan kotoran dengan lebih efektif dan mengelakkan mesin rosak, berhenti, meletup atau terbakar.

3. Mesti Menggunakan Sabun Dan Pewangi

panduan mencuci baju dengan betul dan bersih

Membasuh baju menggunakan mesin basuh haruslah dilengkapi dengan sabun basuh dan pewangi. Tanpa kedua-dua pencuci tersebut, baju akan berbau hapak dan tidak wangi. Sabun basuh baju berfungsi untuk menanggalkan kotoran-kotoran yang terlekat pada baju dan membersihkan tekstur pakaian anda dengan lebih berkesan dan mendalam manakala pewangi pula bertindak memberi wangian kepada pakaian dan wangian akan meresap secara semulajadi setelah anda menjemur pakaian di tempat yang panas. Membasuh pakaian menggunakan sabun sahaja tetapi tidak menggunakan pewangi akan menyebabkan ia berisiko untuk berbau hapak dan tidak wangi.

4. Memilih Sabun Cair Berbanding Sabun Serbuk

sabun cair untuk mencuci pakaian dengan betul

Sabun cair dan sabun serbuk kedua-duanya sangat berkesan dan boleh digunakan. Namun, untuk kesan serapan yang mudah dan lebih tinggi, anda disarankan untuk menggunakan sabun cair berbanding sabun serbuk. Kadang kala sabun serbuk tidak larut dengan betul dan akan menanggalkan kesan-kesan sabun di baju.

5. Membilas Pakaian Dengan Sempurna

membilas pakaian dengan betul

Bagi anda yang membasuh pakaian menggunakan tangan, proses membilas perlulah dilakukan dengan betul dan lengkap. Sewaktu membilas dan membasuh pakaian menggunakan air, anda harus pastikan bahawa tiada sabun yang masih melekat di pakaian dan buih-buih sabun perlulah dibasuh dan dibilas lagi supaya tidak ada buih-buih yang melekat dibaju. Begitu juga sekiranya anda mencuci pakaian menggunakan mesin basuh, sebelum mengeringkan pakaian anda harus pastikan bahawa tiada bekas-bekas sabun dan buih yang masih terlekat di baju. Buih-buih sabun yang masih terlekat dibaju akibat bilasan yang tidak lengkap dan sempurna juga adakalanya ia akan menyebabkan pakaian berbau hapak dan tidak wangi.

6. Mengeringkan Pakaian Dengan Suhu Yang Bersesuaian

keringkan pakaian dengan betul

Mengeringkan pakaian menggunakan mesin basuh memerlukan anda menentukan suhunya. Suhu terbaik untuk mengeringkan pakaian adalah 40 sehingga 60 darjah celcius. Mesin basuh telah disetkan suhunya dan sekiranya ia terlalu panas, anda boleh rendahkan masa untuk proses pengeringan dijalankan.

7. Basuh Pakaian Putih Dan Bewarna Secara Berasingan

basuh pakaian putih dan pakaian berwarna secara berasingan

Anda boleh mengasingkan pakaian mengikut warna putih dan warna lain supaya ia tidak bercampur warna sekiranya mencuci semua sekaligus di dalam mesin basuh. Anda harus mencuci mengikut kategori warna putih dan warna lain untuk menjadikan ia cantik, bersih dan tidak terserap dengan warna lain.

8. Menjemur Pakaian Di Tempat Yang Panas

tips membasuh pakaian dan jemur pakaian

Pakaian yang baru dicuci haruslah dijemur dan disidai di ampaian yang terdedah dengan cuaca panas tambah-tambah lagi panas terik cahaya matahari. Cuaca panas menjadikan pakaian-pakaian yang dijemur mengeluarkan haba dan automatik menyejatkan air dari fabriknya. Berbanding dengan menyidai pakaian di tempat yang tiada cahaya matahari, haba pakaian yang berkumpul dan terperap menjadikan pakaian berbau hapak.

9. Memilih Pencuci Pakaian Yang Terbaik Dan Sesuai

cara mencuci pakaian dengan betul dan tak rosakkan fabrik

Sekiranya anda telah melakukan kesemua tips-tips yang diberikan di atas, tetapi masih lagi baju berbau hapak dan tidak wangi, ketahuilah bahawa sabun pencuci yang anda gunakan tidak sesuai dan bukanlah yang terbaik untuk pakaian anda sekeluarga.  Banyak sabun-sabun yang terkenal di pasaran mengandungi lemak haiwan dan kanji dalam kandungannya. Anda harus peka mengenai kandungan sabun pencuci sebelum membelinya. Kadang kala ia menjadikan pakaian anda bukan sahaja berbau hapak, malah lama kelamaan warnanya akan mudah pudar dan kain akan mudah reput. Oleh itu, pentingnya untuk anda memilih sabun pencuci pakaian yang terbaik dan sesuai untuk anda sekeluarga. Terdapat sabun pencuci pakaian yang tidak mengandungi bahan-bahan yang tidak elok seperti lemak haiwan dan lain-lain lagi. Anda haruslah menukarkan sabun pencuci anda kepada sabun yang lebih baik, selamat dan menjadikan keluarga anda lebih sihat dan ceria.

Menggunakan Sabun Amigo 4 Dalam 1 – Pencuci Terbaik Di Malaysia

sabun amigo pencuci pakaian terbaik dan murah di malaysia

Tips terakhir yang anda perlu anda gunakan adalah mencuci pakaian dengan menggunakan Sabun Amigo 4 dalam 1.  Sabun Amigo 4 in 1 adalah sabun pencuci pakaian yang sangat wangi dan mempunyai kelebihan yang tiada tandingannya dengan sabun-sabun pencuci yang lain.  Ia merupakan sabun pencuci 4 dalam 1 iaitu sabun ini boleh dijadikan sebagai sabun basuh, pelembut, pewangi dan anti bakteria. Sudah tentulah ia halal dan selamat digunakan. Selain itu, sabun Amigo ini sangat berkualiti digunakan. Pernahkah anda menggunakan sabun pencuci ini? Jika masih belum pernah, inilah masa untuk anda mencubanya kerana terdapat promosi murah untuk pembelian sabun pencuci ini. Sebelum mendapatkan harga promosi sabun ini, mari kita melihat kelebihan-kelebihan sabun Amigo ini.  

Jenis Wangian Sabun Amigo 4 in 1

kedai bahan pencuci dobi wangi dan bersih

Terdapat pelbagai jenis wangian aromaterapi sabun Amigo yang ditawarkan kepada anda.  Semestinya anda sukakan wangian yang menepati citarasa bauan anda serta tema-tema sabun yang menarik.  Anda berpeluang memilih jenis-jenis sabun Amigo yang anda mahukan!

Light Blue – Classic

tips mencuci pakaian dengan sabun amigo

Pink  – Tulip

sabun wangian pink tulip amigo pencuci pakaian

Biru – Sri Manjung

pencuci pakaian terwangi sri manjung

Hijau – Dedaun

pencuci pakaian harum wangi

Oren – Summer

pencuci pakaian summer terbaik dan wangi

Ungu – Lavender

pencuci pakaian wangian lavender menyegarkan

Kelebihan Sabun Amigo 4 in 1 Yang Anda Wajib Tahu

kelebihan sabun amigo pencuci pakaian terhebat

Sabun Amigo sangat terkenal dengan kandungannya yang sangat bersih, suci dan halal.  Ia 100% sedikit pun tidak mempunyai kandungan kanji dan lemak haiwan. Sabun Amigo terdiri daripada kandungan tumbuh-tumbuhan semulajadi tanpa kimia dan bahan larangan.   Selain itu, terdapat banyak kelebihan sabun Amigo yang wajib anda tahu.

  • Fungsi 4 Dalam 1

tips mencuci pakaian dengan pencuci hebat amigo

Sabun Amigo mempunyai 4 fungsi utama iaitu ia bertindak sebagai sabun basuh, pelembut, pewangi dan anti bakteria.  Hanya dengan 1 sabun pencuci, anda boleh menggunakannya untuk semua fungsi.

  • Larutan Pekat Dan Berbau Harum

larutan pekat pencuci amigo

Membasuh pakaian dengan sabun pencuci yang pekat lebih bagus daripada pencuci yang sangat cair.  Dengan kepekatan sabun cucian ini, kualiti cucian pakaian akan lebih berkesan menanggalkan kotoran dan bakteria yang terdapat pada pakaian anda.  Di samping itu, sabun Amigo juga berbau sangat harum dan anda pasti sukakannya! Ia sangat wangi dengan aromaterapi kandungan bauan yang terkandung didalam sabun ini.

  • Perfume Pakaian

pakaian menjadi wangi selepas menggunakan amigo

Sabun Amigo sangat luar biasa dimana ia merupakan sabun yang memberikan bau harum yang tahan lama dan merupakan dual perfume nano cap teknologi. Ia bertindak sebagai pewangi pakaian anda untuk jangka masa yang panjang.

  • Anti Hapak Dan Anti Bakteria

sabun anti bau hapak

Pencuci Amigo sangat berkesan menghilangkan bau hapak dan bakteria-bakteria yang terdapat pada pakaian. Ia bersifat anti hapak dan anti bakteria serta dapat memudahkan anda untuk mewangikan pakaian anda.

  • Pelembut Baju

sabun dan juga pelembut dalam satu botol

Usah khuatir dengan tekstur fabrik pakaian anda, dengan pencuci Amigo, pakaian akan lembut dan tidak kasar. Ia mencantikkan tekstur pakaian anda dan anda boleh mengelakkan daripada berlakunya kerosakan fabrik pakaian.

  • Mudah Diseterika

pakaian mudah diseterika dengan pencuci amigo

Kelembutan pakaian yang terhasil setelah dicuci dengan pencuci Amigo ini menyebabkan ianya mudah dan senang diseterika. Baju tidak akan kasar dan tidak berbekas lipatan atau kedut-kedut lagi akan memudahkan anda menyerika pakaian.

  • 100% Bahan Bio Teknologi

pencuci amigo daripada bahan nano teknologi

Sabun Amigo dihasilkan oleh 100% bahan bio teknologi dimana bahan-bahan ini bebas daripada kandungan lemak haiwan dan kanji. Malah, ia tidak berisiko untuk merosakkan pakaian.

  • Harga Berbaloi Dan Lebih Jimat

satu botol pada harga yang sangat berbaloi pencuci pakaian

Anda mendapat penjimatan yang hebat kerana tidak perlu membeli pelembut, pewangi dan pelbagai lagi oleh sebab sabun Amigo berfungsi sebagai semua bahan-bahan tersebut.  Berita baik untuk anda, anda berpeluang untuk menikmati penjimatan harga dan diskaun bagi memiliki Sabun Amigo! Hanya serendah RM28 sahaja, anda boleh dapatkan sabun Amigo sebanyak 10 Liter.  Jimat kan! Jom dapatkan segera sabun Amigo sementara promosi masih ada.

Kisah Mereka Yang Menggunakan Sabun Amigo 4 in 1

kisah sabun amigo terbaik

Kisah 1

Seorang guru menegur muridnya iaitu seorang anak ahli ejen Sabun Amigo kerana walaupun sudah petang hari murid tersebut masih berbau harum wangi. Guru tersebut bertanya sama ada murid tersebut menggunakan minyak wangi. Tetapi sebenarnya pakaian murid itu dicuci menggunakan sabun Amigo Classic. Hebat kan?

Kisah 2

Ejen sabun ini yang merupakan seorang nenek menjaga cucu.  Anaknya sering bertanya kenapa baju bayinya berbau wangi hingga ke pagi.  Sebenarnyer ejen telah menggunakan sabun Amigo Classic. Ramai pengguna yang telah melalui situasi indah seperti ini.

Testimoni Mereka Yang Telah Menggunakan Sabun Amigo 4 in 1

antara testimoni pengguna sabun pencuci pakaian hebat amigo antara testimoni pengguna sabun pencuci pakaian hebat amigo

Dapatkan Pencuci Pakaian Hebat Amigo. Wangi, Murah dan Berkualiti Tinggi!

Ramai yang telah menggunakan sabun Amigo 4 in 1 sebagai pencuci pakaian harian mereka.  Mereka amat berpuas hati dengan kualiti sabun dan keadaan pakaian mereka yang telah dicuci. Dengan harga yang rendah dan sangat menjimatkan, ramai yang tidak melepaskan peluang ini. Sudah terbukti bahawa Sabun Amigo 4 in 1 ini merupakan sabun pencuci pakaian yang sangat bagus dan selamat digunakan untuk anda sekeluarga. Jom dapatkan Sabun Amigo 4 in 1 sekarang!

sabun amigo bayi lebih lena dan selesa

SABUN AMIGO 4 IN 1 | PENCUCI PAKAIAN TERBAIK
Hubungi: Tekan untuk telefon (012-5892769) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook:  SABUN AMIGO

Jom order Sabun Amigo SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Sabun Amigo SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Sabun Amigo SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: