Review
Jan 24, 2018, 5:41pm

10 Punca Penyakit Gout Dan Penawarnya Untuk Lelaki dan Wanita


Masalah Gout sudah pun menjadi satu masalah kesihatan berleluasa yang sedang mengancam ramai orang. Hampir setiap orang mempunyai sekurang-kurangnya seorang ahli keluarga, saudara atau kawan rapat yang telah menghidap masalah gout atau asik urik tinggi ini. Tahukah anda bahawa Penyakit Gout ini sering terjadi kepada kaum lelaki yang berada dalam lingkungan umur tiga puluhan dan keatas, dan perempuan juga boleh mengalami masalah ini terutamanya selepas putus haid atau menopause?

punca penyakit gout terjadi

Gout sebenarnya dikelaskan sebagai penyakit Artritis yang berpunca daripada pengumpulan asid urik pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki. Penyakit gout bengkak sendi yang mana ia bermula pada tapak ibu jari kaki, kemudian menular ke sendi lain pada kaki dan tangan. Ia biasanya menyebabkan penghidapnya berasa sangat sakit hingga ada yang tidak dapat berjalan.

Asid Urik Berlebihan Penyebab Utama Gout

Penyakit gaut adalah disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan. Asid urik adalah merupakan bahan kumuh berasal daripada sejenis protein yang dipanggil purin. Badan manusia secara normal akan membuang bahan kumuh seperti asid urik ini melalui pembuangan air kencing. Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul dalam sendi. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari tetapi ia juga boleh berkumpul di sendi lain seperti belakang kaki, buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku dan jari.

punca penyakit gout pada kaki

10 Punca Penyakit Gout Yang Di Abaikan

Berikut adalah 10 punca-punca yang boleh menyebabkan berlakunya penyakit gout. Jika ada antara punca tersebut dalam diri kita, kita perlu peka jika terdapat sebarang tanda tanda gout supaya penyakit gout dapat dikesan pada peringkat awal dan mendapatkan ubat gout yang sepatutnya.

1. Gaya Hidup Yang Tidak Sihat

Mereka yang banyak mengambil minuman keras terutamanya bir dikatakan lebih berisiko mendapat sakit gout. Elakkan pengambilan alkohol kerana boleh menyebabkan peningkatan asid urik.

bagaimana penyakit gout boleh terjadi

2. Obesiti / Kegemukan

Terutama bagi mereka yang mempunyai berat badan lebih 66 kilogram daripada berat badan normal.

kegemukan punca penyakit gout

3. Penyakit, Keadaan Kesihatan Dan Ubat

Sesetengah penyakit seperti tekanan darah tinggi yang tidak dikawal, diabetes, hiperdislipidemia (paras lemak dan kolesterol yang tinggi) dan arteriosklerosis (penyempitan salur darah) boleh juga menyebabkan sakit gout.

tahap kesihatan punca penyakit gout

4. Menjalani Pembedahan

Mereka yang menjalani pembedahan atau mendapat sakit tenat secara tiba-tiba dan terlantar lama boleh juga mengalami peningkatan dalam paras asid urik dalam badannya. Malah, ubat mengawal tekanan darah dan kemoterapi juga dikenal pasti boleh meningkatkan paras asid urik dalam badan pesakit.

pembedahan faktor penyakit gout

5. Genetik

Kajian mendapati satu daripada empat pesakit datang daripada keluarga yang ada masalah gout. Faktor genetik atau keturunan yang memiliki kandungan asid tinggi dalam badan serta individu mengalami masalah metabolisma berisiko tinggi mudah diserang gout.

keturunan punca penyakit gout

6. Pemakanan Tidak Seimbang

Sakit gaut juga biasa dikaitkan dengan tabiat pemakanan tidak sihat dan seimbang. Pastikan makan mengikut keperluan pyramid makanan. Dapatkan protein daripada tenusu rendah lemak. Elakkan diet protein tinggi dan kaya asid urik, seperti organ dalaman haiwan dan makanan laut.

pemakanan faktor penyakit gout

7. Menopause

Perempuan juga boleh mengalami masalah ini terutamanya selepas putus haid atau menopause.

menopause punca penyakit gout wanita

8. Merokok

Bahan yang boleh menyebabkan urik asid bertambah juga adalah penyebab kepada masalah gout seperti tabiat merokok. Merokok akan menyebkan kadar urik asid bertambah di dalam darah serta mengurangkan pengaliran gas oksigen yang mencukupi untuk meneutralkan darah.

merokok punca penyakit gout

9. Pengambilan Minuman Manis Dan Berkarbonat

Pengambilan minuman manis dan air berkarbonat boleh meningkatkan kadari asid urik dalam badan. Hadkan pengambilan minuman manis dan air berkarbonat. Minum air banyak sekurang-kurangnya lapan hingga 16 gelas (anggaran dua hingga empat liter) cecair setiap hari.

minuman berkarbonat punca penyakit gout

10. Kurang Bersenam

Penurunan berat badan boleh mengurangkan paras asid urik dalam badan. Bersenam dengan kerap sekurang-kurangnya 20 minit sehari dan  3 kali seminggu.

kurang bersenam punca penyakit gout

Gout Boleh Memudaratkan Kesihatan

Apabila gout menyerang, kaki akan menjadi bengkak, panas dan amat sakit hingga ada sesetengah pesakit tidak boleh berjalan. Gout kronik berupaya untuk mengganggu kehidupan harian yang normal. Paling digeruni adalah kecacatan sendi dan otot, sama ada kecacatan ringan atau berat. Kajian menunjukkan bahawa pesakit gout juga berisiko untuk mendapat penyakit sistem kardiovaskular serta berupaya menyebabkan kegagalan ginjal. Penulis mendapatkan pandangan Pakar Perunding Rheumatik, Dr. Anwar Samhari Mat Arshad dari Hospital Pakar KPJ Pulau Pinang mengenai penyakit yang digelar ‘Disease of King’ ini.

rawatan kepada penyakit gout

Apakan Rawatan Terbaik Untuk Pesakit Gout?

Disebabkan Gout berpunca dari lebihan asid urik, maka pesakit gout perlu mengawal pemakanan dengan mengikut diet pemakanan yang sihat. Pesakit Gout perlu elakkan makanan yang boleh menaikkan paras asid urik dalam badan. Selain itu, cari alternatif lain seperti ubatan seperti supplement yang disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan selamat digunakan.

rawatan penyakit gout di hospital

Untuk merawat Gout, kita perlu tahu apa punca Gout. Gout terjadi kerana pengumpulan dari asid urik yang berlebihan dalam badan. Jadi untuk merawat Gout, kita perlu singkirkan asid urik dan pada masa yang sama kurangkan makanan yang menambah kandungan asid urik dalam badan sehingga berlebihan. Jadi, bagaimana nak singkirkan asid urik yang berlebihan ini dari badan?

Vivix Penawar Penyakit Gout Untuk Lelaki Dan Wanita

Memulihkan gout adalah sangat mudah. Jika anda faham tentang akar umbi penyakit ini iaitu kandungan Asid Urik yang Tinggi. Satu-satunya cara yang paling berkesan dalam penyingkiran asid urik di dalam badan adalah dengan mengamalkan Vivix yang mempunyai nilai pH tinggi yang boleh neutralkan sisa-sisa toksik berasid di dalam badan anda, termasuk Asid Urik yang menyebabkan masalah gout.

vivix penyembuh penyakit gout

Bagaimana Vivix bertindak untuk penyakit Gout?

Resveratrol dalam Vivix adalah antioksidan yg berfungsi sebagai agen membaiki kerosakan DNA sel sel manusia. Resveratrol ini sangat berkesan 10 kali ganda jika digabungkan bersama polifenol. Kebanyakan produk antioksidan dipasaran hanya membekalkan 20% resveratrol tetapi vivix mengandungi 98% resveratrol asli. Vivix mempunyai kandungn resveratrol yg tinggi dan juga mempunyai 15 jenis polifenol.

khasiat vivix untuk penyakit gout

Gabungan Resveratrol Dan Polifenol Dalam Vivix Membanteras Gout Dengan Efektif

Gabungan resveratrol dan polifenol ini sudah dipatenkan oleh Shaklee. Tiada produk setanding atau boleh meniru keistimewaan ini. Jadi, anda faham kan kenapa vivix sangat berkesan untuk gout? ia menentang virus, bakteria  dan sel abnormal dengan efektif. Sangat power! Selain itu, fungsi lain Vivix juga mampu merawat masalah kesihatan seperti kencing manis, darah tinggi, penuaan, kanser dan banyak lagi.

kebaikan vivix membantu pesakit gout

Vivix Supplement Terbaik Mengatasi Masalah Gout

Satu kajian di Harvard University mendapati kandungan Reseratrol yg ditemui didalam Muscadine grapes dan Japanese knotweed (Polygonum Cuspidatum) sebagai antioksidan terbaik untuk merendahkan paras asid urik dalam darah. Dan kedua dua bahan ini adalah bahan utama dalam penciptaan vivix. Selain itu, Vivix juga melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel.

supliment atasi punca penyakit gout

Vivix bertindak dalam 4 cara iaitu:

  1. Memperbaiki DNA. Ia membantu membaiki kerosakan dalam sel darah dengan menstabilkan asid urik kepada tahap yang normal.
  2. Mengurangkan inflamasi dengan cara membaiki sel yang rosak & bengkak. Lalu menghasilkan sel baru yang sihat.
  3. Meningkatkan penghasilan tenaga supaya pesakit rasa bertenaga. Orang sakit biasanya lemah disebabkan tekanan fizikal & mental. Dengan pengambilan Vivix, insya Allah pesakit gout tahap kritikal sekali pun akan rasa bertenaga.
  4. Mengelakkan pengumpulan protein AGE (Advanced Glytacon End Product ). Maksudnya Vivix mengelakkan pengumpulan protein hasil pengikatan gula & protein berlebihan dalam badan yang mengundang penyakit salur darah. Pesakit gout mengalami kerosakan dalam sel darah, kalau ditambah dengan penyakit salur darah pasti semakin teruk, kan?

vivix membaiki masalah gout

Bahan Vivix Dari Sumber Semulajadi Terpilih

Diciptakan dari 4 bahan terunggul semulajadi, iaitu anggur muscadine, lobak ungu, elderberry dan juga polygonum cuspidatum, Vivix ini adalah antara supplement Shaklee yang terbaik. Bahan semulajadi ini membantu mengurangkan masalah gout yang dihadapi dengan menyembuhkan secara perlahan-lahan dan gout akan sembuh dengan cara yang selamat tanpa kesan sampingan.

vivix ramuan terbaik atasi gout

Vivix Dari Shaklee Tidak Mempunyai KKM?

Sebagai pengguna, kita wajib ambil berat soal keselamatan setiap produk yang di digunakan. Produk Shaklee telah bertapak selama 30 tahun dan shaklee berada dalam kategori “supplement kesihatan” yang dipercayai ramai. Akan tetapi, Vivix telah di kategorikan sebagai makanan dan dikawal oleh pihak Bahagian Keselamatan dan Kuantiti Makanan (BKKM) dimana Vivix tidak perlu di daftar KKM. Shaklee sentiasa komited untuk menjamin keselamatan dan keberkesanan produknya.

supliment halal punca penyakit gout

Kajian Saintifik Dilakukan Untuk Membuktikan Vivix Penyembuh Terbaik Penyakit Gout

Apa yang saya beritahu disini bukanlah hanya cakap cakap kosong, tetapi dari kajian kajian saintifik yang dilakukan terhadap vivix. Keasliannya tidak diragui lagi. Boleh tengok apa yang dikatakan oleh mereka yang telah mencuba Vivix untuk masalah gout.

Testimoni Pengguna Penyakit Gout

bagaimana vivix atasi penyakit gout penyakit gout ayah sembuh penyakit gout sudah tiada

Dapatkan Vivix Untuk Rawat Gout SEKARANG!!

Ramai pesakit gout cuba sedaya upaya untuk mengawal cara pemakanan harian mereka untuk mengelakkan serangan gout yang Sungguh Menyakitkan! Ini tak boleh makan, itu tak boleh makan. Amalkan Vivix inshaAllah dapat mengatasi masalah Gout tidak kira lelaki mahupun wanita boleh menggunakannya. Dapatkan Vivix dari pengedar sah Shaklee di bawah :

vivix suplimen terbaik atasi gout

VIVIX SUPLIMEN TERBAIK UNTUK GOUT
Hubungi: Tekan untuk telefon (019-4172627) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Aishah Zakaria
Instagram: asyz88

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: