Review
Mar 23, 2018, 11:06pm

10 Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin Yang Anda Perlu Tahu


Mengekalkan kebahagiaan rumah tangga tidak semudah yang disangka sekiranya pasangan tidak mengetahui asas kepada kebahagiaan. Setiap perkahwinan, mana mungkin kita harapkan kecundang di kemudian hari. Mestilah kita doakan yang baik-baik dan indah sahaja sepanjang bersama pasangan, sehingga akhir hayat.

Antara Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

10 Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin Yang Anda Perlu Tahu

Begitu juga dengan persiapan bagi memastikan majlis perkahwinan berlangsung dalam suasana indah dan gemilang sememangnya bukan sesuatu yang mudah. Banyak cabaran dan rintangan perlu dihadapi setiap pasangan yang bakal bergelar raja dan ratu sehari, termasuklah dalam soal penyediaan busana mahupun hiasan menarik pada hari bersejarah itu. Di bawah adalah 10 langkah persediaan sebelum anda bergelar pengantin baru yang perlu anda tahu :

1. Daftar Kursus Kawin

selain Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Perkara pertama yang perlu dilakukan. Contohnya anda daftar 6 bulan sebelum berkahwin. Dalam masa tersebut anda berpeluang merancang dengan teliti dan teratur.

2. Tetapkan Tarikh (Nikah Dan Sanding)

ada Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Perkara ini amat penting. Bincang dengan kedua-dua belah pihak. Pengantin pula perlu mengambil cuti kerja yang agak lama kerana terdapat kenduri untuk dua belah pihak.

3. Lengkapkan Borang Dan Dokumen Berkaitan

terdapat Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Segala borang-borang perlulah disediakan dan disiapkan secepat mungkin bagi melancarkan kerja menguruskan hal yang lain.

4. Medical Check-up (HIV) Test

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Perkara wajib dibuat. Medical check-up HIV test ini telah dikuatkuasakan kepada semua bakal pengantin oleh kerajaan Malaysia. Tanpa keputusan medical check-up HIV ini, perkahwinan tidak dapat diteruskan kerana keputusan ini wajib disertakan bersama dokumen-dokumen lain

5. Tentukan Tema Majlis Kahwin

Antara Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin Baru

Perkara ini jarang diberi keutamaan. Namun begitu, zaman sekarang tema perkahwinan banyak diserahkan kepada orang tua kita untuk memilih warna kegemaran mereka sebagai tema. Walau bagaimana pun, perkara ini masih memerlukan kata sepakat dari pihak pengantin dan ibu bapa pengantin.

6. Cari Jurugambar Dan / Atau Juru Video

Anda perlu ada Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Proses pencarian jurugambar agak lama. Anda perlu meneliti hasil dari jurugambar samada berbaloi dengan harga yang ditawarkan ataupun tidak. Sekiranya anda mahu jurugambar yang murah, anda jangan lah mengharap yang gambar anda akan secantik jurugambar professional dengan bayaran yang lebih tinggi.

7. Tempah Atau Cetak Banting Atau Signage

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Perkara ini wajib dilakukan agar tetamu jemputan anda tahu kemana arah yang sepatutnya mereka pergi, kemana arah sepatutnya mereka parking. Ini memudahkan semua pihak termasuk pihak keluarga pengantin kerana tidak perlu kerap menjawab telefon sekiranya ada tetamuyang sesat mencari lokasi majlis.

8. Tempah Juru Solek Atau Mak Andam

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Semakin ramai juru solek yang ada di Malaysia. Anda perlu menempah juru solek atau mak andam kegemaran anda seawal yang boleh dengan membayar deposit kepada mereka supaya nama anda dimasukkan kedalam ‘makeup booking list’ mereka.

9. Tempah Juru Nikah Atau Tok Kadi

Selian dapat Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Tok Kadi atau Juru Nikah zaman sekarang tersangatlah sibuk dengan pelbagai urusan. Bukan setakat nak menikahkan orang, malah mereka sendiri ada perkara peribadi yang perlu diselesaikan. Jadi bagi mengambil langkah selamat, tempah juru nikah atau tok kadi apabila tarikh pernikahan anda telah ditetapkan. Jangan lupa untuk ingatkan juru nikah/tok kadi anda tentang tarikh pernikahan anda. Mereka juga manusia biasa yang kadang kala boleh jadi terlupa.

10. Menaikkan Seri Wajah Di Spa

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Untuk bakal pengantin, selalulah menjengah ke spa center untuk rawatan body massage atau wajah. Urutan bersama-sama minyak aroma terapi amat bagus untuk merelakskan minda dan fizikal. Lakukan facial treatment dua kali setiap minggu untuk membersihkan wajah serta merawat pori-pori. Sebaik-baiknya lakukan urutan haba pada wajah. Selain mengetatkan pori-pori ia juga bagus untuk melancarkan peredaran darah.

Rehatkan Badan Dan Minda, Nikmati Rawatan Yang Menyegarkan Di Dyan Pesona Ventures

mencari Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Dyan Pesona Ventures menawarkan sesi memanjakan diri untuk bakal pengantin yang ingin tampil cantik dan berseri di hari bahagia mereka. Matlamat utama Dyan Pesona Ventures adalah menawarkan khidmat spa dan kecantikan yang terbaik dalam spa harian. Keutamaan mereka adalah mengutamakan kepuasan dan keselesaan pelanggan di dalam memberikan servis yang bertahap 5 Bintang. Bagi memudahkan anda berkunjung ke Dyan Pesona Ventures, ia juga dibuka pada hujung minggu dan cuti umum, pasti anda akan di layani oleh Ahli Pakar Terapi Kecantikan mereka yang mesra pelanggan, berpengalaman luas dan bertauliah dalam bidang Spa dan Kecantikan ini

Rawatan Menaikkan Seri Pengantin Terbaik Dari Dyan Pesona Ventures

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Pasti ramai dikalangan bakal-bakal pengantin berasa risau dengan penampilan mereka di hari bahagia nanti. Tentunya, untuk semua bakal pengantin inginkan kulit wajah mereka cantik berseri-seri di hari bahagia kerana tidak semua dianugerahkan kulit wajah yang sedia licin, cantik dan gebu. Oleh itu, rawatan untuk menaikkan seri wajah di Dyan Pesona Ventures boleh membantu bakal pengantin menaikkan seri wajah dengan pakej yang akan terbaik dari mereka.

Meningkatkan Kekuatan Stamina Bakal Pengantin

meningkatkan seri pengantin dan isteri

Sebulan sekali, lakukan urutan di spa. Ia bagus untuk menguatkan tekstur tulang dan meningkatkan stamina bakal pengantin. Ia juga dapat meredakan tekanan dan angin pada bahagian tertentu agar badan segar dan fikiran tenang. Lakukan terapi refleksologi. Selain merelakskan kaki, refleksologi juga bagus buat bakal pengantin yang berdarah manis. Ia mampu merawat penyakit seperti gangguan halus, sihir juga meroyan. Refleksologi bagus dilakukan seminggu sebelum perkahwinan.

Dyan Pesona Ventures Juga Menawarkan Servis Lain Dalam Pakej

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Kepakaran mereka adalah dalam bidang kecantikan seperti rawatan muka, rawatan kecantikan, rawatan badan, rawatan spa, rawatan rambut tradisional, pakej-pakej untuk kecantikan, menganjurkan kursus-kursus kecantikan, perunding imej dan sebagai tenaga pengajar / khidmat nasihat, mereka mempunyai pengalaman selama 4 tahun dalam bidang tersebut.

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Dyan Pesona Ventures juga membantu sesiapa sahaja terutama sekali golongan wanita dan lelaki yang mengalami masalah kulit wajah seperti jerawat, jeragat, pigmentasi, bintik putih/hitam, bekas-bekas jerawat dan sebagainya, dan sesiapa sahaja yang tiada jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah kulit wajah anda!

Rawatan di Spa Dapatkan Meningkatkan Keyakinan Diri Bakal Pengantin

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Kebiasaannya bakal pengantin kurang prihatin untuk memberi ganjaran kepada diri sendiri seperti berkunjung ke spa sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan. Seeloknya, walau sesibuk mana mereka dengan tugasan seharian, masa merawat diri sendiri juga perlu diambil berat bagi memastikan kesihatan dan keserian mereka terserlah pada hari bahagia nanti. Masa yang diperuntukkan oleh bakal pengantin untuk melakukan rawatan di spa pasti berbaloi kerana mereka akan dapat merasai kelainan dan kebaikan tubuh selepas itu.

Memulihkan Emosi Bakal Pengantin Dengan Urutan Yang Menenangkan

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Bakal pengantin pasti berhadapan dengan pelbagai urusan menjelang majlis perkahwinan menyebabkan mereka menjadi cepat risau. Di Dyan Pesona Ventures mereka akan memulih kembali emosi mereka supaya apabila tiba hari perkahwinan mereka akan lebih yakin dan ceria. Antara rawatan yang termasuk dalam pakej ini ialah mandi bunga, rawatan rambut dan kaki, sauna, urutan aroma terapi, body bleaching, body exfoliation, body wrap, pedicure dan medicure, rawatan muka dan banyak lagi mengikut pakej yang ditetapkan

Kepakaran Dyan Pesona Ventures Terbaik Dan Memuaskan

Menghadapi alam perkahwinan pasti mengundang pelbagai perasaan dan tekanan. Rasa resah dan runsing sering membelengu diri bakal pengantin terutamanya di kalangan wanita. Dalam hal ini, Dyan Pesona Ventures mampu membantu anda menghadapi saat bahagia dengan lebih indah dan berkeyakinan melalui pelbagai rawatan dalam pakej Dyan Pesona Ventures yang ditawarkan. Wajah anda pasti berseri dan kulit pasti mulus di saat sudah bergelar ‘isteri’.

Cara Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Rawatan seperti mandi bunga dan urutan yang dilakukan oleh pakar terapi berpengalaman sedikit sebanyak akan membantu menaikkan seri wajah dan menghilangkan rasa gemuruh.

Masa yang sesuai untuk membuat rawatan adalah sebulan sebelum berlangsungnya majlis tersebut. Untuk mendapat kesan yang lebih baik, rawatan dilakukan dalam tempoh dua atau tiga kali dalam tempoh berkenaan

Kenapa Anda perlu Ke Spa Dyan Pesona Ventures Sebelum Hari Perkhawinan

1. Mengekalkan Kecantikan

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin terbaik

Kelebihan spa adalah untuk kecantikan seorang wanita. Sekarang, banyak spa moden menggunakan pelbagai rawatan yang boleh menjadi pilihan untuk ramai. Terdapat rawatan yang menggunakan buah-buahan semulajadi, coklat, susu dan beberapa bahan semulajadi lain yang akan menjadikan anda kelihatan lebih cantik.

2. Mengekalkan Kesihatan

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin yang bagus

Di samping mengekalkan kecantikan, spa juga bermanfaat untuk mengekalkan kesihatan yang baik, kerana di spa ada bahagian-bahagian seperti scrub, urutan, dan mandian yang sangat bermanfaat untuk mengekalkan kesihatan kulit anda. Bukan hanya kulit yang sihat di luar, tetapi juga boleh memberi nutrien untuk tisu kulit kita tau.

3. Menjadikan Kulit Lebih Bersih

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Dengan melakukan spa terutama pada scrub, ini menjadikan kulit kita lebih bersih dan putih. Jus buah atau bahan semulajadi yang terdapat di scrub boleh membersihkan kulit kita dari kulit kusam, mengeluarkan sel kulit mati, dan sebagainya.

4. Menyegarkan Tubuh Badan

Terbaik Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Dengan urutan dan pantulan setiap bahagian badan, menjadikan tubuh kita lebih segar, lebih sihat dan lebih santai. Biasanya, selepas rawatan spa, andakan berasa lebih ringan dan tidak lagi berasa letih kerana aktiviti harian.

Adakah Anda Mencari Pakej Lengkap Menaikkan Seri Pengantin? Dyan Pesona Ventures lah Tempatnya

Sesekali meluangkan masa membelai tubuh di spa urutan dan kecantikan memang mengujakan. Apatah lagi selepas berhari-hari dihambat keletihan menguruskan tugas di pejabat dan tanggungjawab di rumah. Menunggu pula di hari berbahagia lagi membuatkan anda yang bakal pengantin rasa lesu dan tidak bermaya. Spa memang tempat terbaik untuk anda dapatkan kembali keyakinan diri. Tambahan pula, lebih menarik apabila pakej dan perkhidmatan yang ditawarkan berbaloi untuk dicuba. Suasana spa pula cukup mendamaikan. Dengan pakej lengkap menaikkan seri pengantin mampu milik sudah pasti menjadi pilihan ramai bakal pengantin.

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Jom Lihat Servis yang ditawarkan di Dyan Pesona Ventures

1. Mekap

Untuk Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin yang betul

 • dinner
 • nikah
 • event
 • tunang
 • photoshoot

2. Facial

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

 • Normal facial
 • Treatment
 • Ice therapy
 • Facial alami
 • High frequency
 • Vacuum firming
 • Deep cleansing

3. Urut

Mudah sangat untuk Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

 • Postnatal
 • Swedish
 • Traditional melayu
 • Reflexology
 • Naik punggung
 • Sengkak
 • Ayurvedic foot massage
 • Lymph nodes massage
 • Deep stress massage

4. Mandian Badan

selian Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin yang betul

 • Mandian herba
 • Mandian bunga
 • Mandian susu

5. Manicure and Pedicure

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

6. Salun Rambut

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin yang bagus sekali

 • Gunting rambut, cuci, perapi, serum, tonik, vitamin
 • Rebonding
 • Perming
 • Hair colouring
 • Rawatan Kutu
 • Inai rambut

7. Bekam

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

 • Bekam angin
 • Bekam luncur
 • Bekam darah

8. Rawatan Resdung

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Pakej Lain Yang Ditawarkan

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

 • Pakej Queen of The Day
 • Pakej Solekan Terpesona
 • Pakej Extra 100% Gojes
 • Pakej Salambe Bekam
 • Pakej Ibuku Sayang
 • Pakej Tambahan : Pakej Cahaya Mataku
 • Pakej Pesona Slimmy
 • Pakej Hand and Foot Spa
 • Pakej Rerambut Gemalai
 • Pakej Masa Terhad
 • Pakej Spa Pengantin

Mobile Spa Juga Ditawarkan di Dyan Pesona Ventures

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Zaman sekarang ni orang dah tak sempat nak ke kedai spa. Kalau sempat pun, mereka malas nak bergerak. Tapi dalam hati tetap teringin nak alami pengalaman spa dan melakukan treatment facial. Untuk pengetahuan anda, Dyan Pesona Ventures turut menawarkan perkhidmatan Mobile Spa khas untuk pelanggannya. Jadi, jika anda mempunyai masa yang agak terhad untuk pergi ke spa, boleh hubungi mereka melakukan mobile spa ke rumah anda.

Rata – Rata Semua Pelanggan Dyan Pesona Ventures Menyukai Servis Dari Mereka

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

sangat mudah untuk Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin

Persediaan Sebelum Menjadi Pengantin yang bagus

Tunggu Apa Lagi? Dapatkan segera Rawatan Seri Pengantin di Dyan Pesona Ventures Sekarang!

Segalanya cukup sempurna di Dyan Pesona Ventures. Semua pakej mempunyai keistimewaan tersendiri mengikut kehendak anda. Dapatkan rawatan terbaik dari mereka sekarang, hubungi :

DYAN PESONA VENTURES | SPA DAN MAKE UP DI SEMENYIH
Hubungi: Tekan untuk telefon (010-2261295) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook : Dyan Pesona Ventures
Instagram : @dyanpesonaventures
Alamat:
Dyan Pesona Ventures
Jalan Semenyih Mewah, Taman Semenyih Mewah, 43500 Semenyih, Selangor.
Lokasi Mobile Spa:
Cheras, Putrajaya, Bangi, Kajang, Semenyih, Nilai

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: