Review
Jun 11, 2018, 1:50pm

10 Jenis Makanan Kaya Anti-Oksidan Untuk Kekal Sihat


Tahukah anda bahawa sumber makanan yang kaya dengan agen anti-oksidan sebenarnya baik buat kulit? Dengan memakan makanan yang kaya dengan sumber anti-oksidan kulit pasti tiada masalah penuaan kulit dan masalah kulit yang lain seperti kulit kering, kulit berminyak dan kulit berkedut.

makanan kaya antioksidan

10 Jenis Makanan Kaya Anti-Oksidan Untuk Kekal Sihat

Antara makanan yang kaya dengan anti-oksidan untuk kekal sihat ialah;

Ikan

ikan makanan kaya anti-oksidan

Ikan juga salah satu termasuk makanan yang kaya dengan antioksidan, selain kaya antioksidan ikan juga kaya dengan protein dan asam lemak omega 3.Semua kandungan yang ada di dalam ikan sangat penting untuk mengurangi risiko penyakit jantung. Adapun jenis ikan yang mengandung oksidan seperti tenggiri, tuna, salmon dan masih banyak lainnya.

Buah Belimbing

Buah belimbing merupakan buah yang berbentuk seperti bintang apabila dipotong. Buah ini merupakan salah satu buah tempatan yang tidak diketahui sebagai berkhasiat.

buah belimbing makanan kaya anti-oksidan

Buah belimbing mempunyai kandungan potassium yang tertinggi dalam kalangan buah-buahan lain. Buah ini mampu mengekalkan tekanan darah anda pada kadar yang normal, mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan strok. Selain itu, kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah belimbing membantu menghalang atau melambatkan proses kerosakan sel. Dalam erti kata lain, buah belimbing merupakan alternatif vitamin C untuk anda selain daripada buah oren apabila anda sakit atau demam.

Rambutan

Rambutan merupakan salah satu buah-buahan Malaysia yang anda tidak sangka mempunyai nilai khasiat yang tersendiri kerana selalunya, anda akan jatuh sakit selepas menikmati buah ini.

rambutan makanan kaya anti-oksidan

Sebenarnya, buah rambutan mempunyai kadar antioksidan, lemak sihat, protein, fosforus, Vitamin C, kalsium, kuprum dan flavonoid yang tinggi dan membantu dalam mengurangkan kadar kolestrol, menghalang pembentukan sel barah, melancarkan sistem penghadaman dan banyak lagi.

Nangka

Meskipun nangka sebenarnya berasal dari India tetapi nangka juga boleh didapati di kebanyakan negara Asia Tenggara seperti Malaysia. Oleh itu, nangka dianggap sebagai salah satu buah-buahan Malaysia yang perlu disenaraikan dalam rencana ini. Nangka, seperti durian, bersifat ‘panas’. Dalam erti kata lain, nangka, jika dimakan terlalu banyak, anda akan mula jatuh sakit. Selain itu, nangka juga lazimnya di hidang dengan cara yang tidak sihat iaitu dengan cara menggoreng. Oleh itu, jarang sekali orang ramai melihat nangka sebagai buah yang berkhasiat.

nangka makanan kaya anti-oksidan

Sebenarnya, nangka merupakan buah yang kaya dengan serat dan pasti melancarkan proses perkumuhan anda. Di samping itu, nangka juga kaya dengan antioksidan dan mempunyai ciri-ciri anti-bakteria juga. Jadi, jangan teragak-agak untuk makan nangka lain kali.

Buah Longan

Tahukah anda, di China dan Vietnam, buah longan dipanggil sebagai mata naga kerana tanda putih seperti mata pada biji buah tersebut? Selalin itu, buah ini juga dianggap sebagai buah ajaib kerana mempunyai pelbagai nilai khasiat.

longan makanan kaya anti-oksidan

Walaupun buah longan kecil sahaja tetapi satu biji buah longan kaya dengan vitamin B1, B2, B3 dan vitamin C serta mineral penting seperti zat besi, kuprum, potassium dan magnesium. Anda juga boleh mendapatkan protein dan serat daripada buah ini. Selain itu, asid fenolik yang terkandung dalam buah longan memberikan kesan antioksidan, anti-bakteria dan anti-kulat.

Kurma

Kurma kaya dengan pelbagai vitamin yang baik buat kesihatan tubuh dan memberikan sumber tenaga yang baik untuk badan. Antara salah satu vitamin yang ada dalam kurma adalah vitamin C. Vitamin C yang terkandung dalam kurma berperanan sebagai agen anti-oksidan yang dikenali sebagai tanin.

kurma makanan kaya anti-oksidan

Tanin ini bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi, dan anti hemoragik. Malah, kurma juga kaya dengan vitamin A yang bersifat anti-oksidan demi menjaga kulit yang cantik dan sihat.

Kismis

kismis makanan kaya anti-oksidan

Kismis sebenarnya merupakan buah anggur hijau atau hitam yang dikeringkan. Sememangnya buah anggur juga kaya dengan sifat anti-oksidan yang tinggi. Kismis terkandung Phenolic Phytonutrients yang berfungsi dalam membunuh kuman, antibiotik dan anti-oksidan dalam menjaga kulit.

Beri Biru

beri biru makanan kaya anti-oksidan

Buah beri biru mengandungi antosinin iaitu zat anti-oksidan yang mampu menghentikan penularan sel kanser. Tambahan lagi, antosinin juga berkesan dalam menyihatkan kulit agar melambatkan sistem penuaan.

Teh Hijau

teh hijau makanan kaya anti-oksidan

Teh hijau terkenal sebagai minuman anti-oksidan yang terbaik di kalangan masyarakat Jepun. Teh hijau mengandungi polifenol dan katekin iaitu sebatian anti-oksidan yang berkesan dalam menyahkan radikal bebas pada tubuh. berfungsi dalam memberikan kulit lebih sihat dan bermaya.

Raspberi

raspberi makanan kaya anti-oksidan

Sama seperti buah beri biru. Ia juga kaya dengan agen anti-oksidan yang tinggi dengan mampu menyahkan radikal bebas dan melambatkan proses penuaan kulit. Ia juga mampu memperbaiki sel kulit yang rosak serta memberikan kelembapan kulit agar kulit kekal lembut dan anjal.

Hindari Kanser Dan Kolesterol Dengan Antioksidan | Tri.E Tocotrienol By Sime Darby

Sime Darby Bioganic Sdn Bhd telah ditubuhkan pada tahun 2002 untuk meneroka industri neutraseutikal. Sime Darby Bioganic Sdn Bhd terlibat terutamanya dalam pembuatan Gold Tri.E- ekstrak minyak kelapa sawit yang kaya dengan tocotrienol.

supliment kaya anti-oksidan

Tocotrienol adalah sejenis Vitamin E yang 40 hingga 60 kali lebih kuat sebagai anti oksidan daripada tocopherol, jenis Vitamin E biasa yang terdapat dalam kacang-kacangan, sayur-sayuran hijau berdaun dan bijirin. Penyelidikan menunjukkan bahawa tocotrienol sangat bermanfaat dalam pencegahan keadaan kardiovaskular, kanser, keadaan berkaitan kulit dan banyak penyakit degeneratif lain.

Minyak Sawit Satu-Satunya Sumber Semula Jadi Yang Kaya Dengan Tocotrienol | Tri.E Tocotrienol By Sime Darby

Seorang saintis terkemuka AS, yang banyak membuat penyelidikan mengenai khasiat minyak sawit berpendapat, tocotrienol yang terdapat dalam minyak sawit mampu menghindari serangan barah payudara. Penyelidikan terhadap tocotrienol dalam minyak sawit telah mendapat kerjasama penuh Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia (PORIM).

minyak sawit mengandungi bahan anti-oksidan

Vitamin E telah dikenali sebagai zat makanan penting sejak 1922 tetapi ramai pakar perubatan dan saintis yang masih belum pernah mendengar tentang tocotrienol. Dalam penyelidikan, mendapati minyak sawit merupakan satu-satunya sumber semula jadi yang kaya dengan tocotrienol.

Jadikan Tri E Tocotrienol Sebagai Supplement Kesihatan

Tocotrienol adalah keluarga vitamin e dan ekstrak daripada buah kelapa sawit. Ia mengandungi 3 ikatan kembar pada rantaian seisi keluarga. Dos yang di sarankan 50mg-100mg bagi dewasa. Dan ia tiada kesan sampingan.

vitamin E terbaik untuk badan

Antara kelebihan TRI E Tocotrienol By Sime Darby ialah;

  • Sumber Antioksida : Mengurangkan kerosakan sel yang disebabkan radikal bebas.
  • Kesihatan Jantung : Mengurangi risiko penyakit Jantung.
  • Perlindungan dari Kanser : Membantu merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser dan tumor.
  • Perlindungan Hati : Melindungi hati daripada penyakit Hati Berlemak (NAFLD)
  • Anti Penuaan dan Perlindungan Kulit : Lambatkan proses penuaan dan mempercepatkan penyembuhan luka dan parut.
  • Perlindungan Sel Otak dan Saraf : Melindungi sel-sel otak daripada penyakit Strok,Parkison dan Alzheimer

Jom Kekal Sihat Dengan Tri E Tocotrienol By Sime Darby

tri.e suplimen antiokisdan terbaik

Sekiranya anda berminat mendapatkan vitamin E yang bermutu yang turut mengandungi campuran tocotrienol, anda boleh mendapatkan TRI E Tocotrienol By Sime Darby dengan hanya RM75 sebotol. Untuk maklumat lanjut mengenai TRI E Tocotrienol sila hubungi nombor di bawah ini.

TRI E TOCOTRIENOL BY SIME DARBY | KAPSUL KEKAL SIHAT SEPANJANG WAKTU
Hotline:Tekan untuk telefon (0104645928) | Tekan untuk WhatsApp

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: