Review
Jan 26, 2018, 11:07am

10 Cara Menghalau Tikus Dengan Cepat Dan Berkesan


Tikus merupakan salah seekor binatang kecil yang sangat berbahaya kerana ia membawa bakteria dan kuman yang menyebabkan penyakit berjangkit kepada manusia. Secara amnya, tikus membawa kotoran serta kuman kecil yang tidak dapat dilihat dari mata kasar ke dalam rumah manusia dan akan menular melalui air kencingnya (urine) dan juga gigitannya. Namun, jangan terkejut sekiranya anda pernah melihat tikus dari jarak yang sangat dekat. Kukunya yang kotor itu juga merupakan penyebab penyakit mudah berjangkit.

cara menghalau tikus dengan cepat

Antara penyakit yang dibawa oleh wabak tikus adalah Rat Bite Fever (RBF), Hantavirus Pulmonary Syndrome (HPS), Leptospirosis seakan demam dan salmonellosis yang dijangkiti dari aliran darah. Takutnya mendengar penyakit-penyakit ini kerana kesemua penyakit tersebut berisiko pada seseorang itu meninggal dunia sekiranya tidak dirawat dengan baik dan cepat.
Justeru, sebagai langkah keselamatan, kerajaan dan kementerian kesihatan telah menggesa rakyat Malaysia untuk menghapuskan tikus tidak kira sama ada di rumah, disekolah, dipejabat, tempat kerja dan di mana-mana sahaja kita berada.

10 Cara Menghalau Tikus Dengan Cepat Dan Berkesan

Terdapat banyak cara untuk menghalau tikus dengan cepat dan berkesan. Ada cara-cara yang memerlukan kita menggunakan bahan-bahan semulajadi dan ada juga caranya yang kita tidak pernah terfikir selama ini. Anda boleh mencuba 10 cara menghalau tikus dengan cepat dan berkesan ini.

10 cara menghalau tikus dengan cepat

1. Buah Mengkudu

Buah mengkudu dijadikan sebagai ‘pesticide’ ataupun racun haiwan seperti tikus dan serangga lain. Hal ini kerana mengkudu mengandungi alizarin, fenol, glikosida, antaraquinon dan lain-lain lagi kandungan zat alam semulajadi yang aktif justeru menjadikan mengkudu sebagai antimikrobia, antibakteria dan antiinflamasi. Satu kajian telah dibuat dan didapati serangga seperti ulat yang telah termakan daun yang diaplikasikan dengan zat inseptik mengkudu menjadi pucat, berubah warna dan tidak lalu makan. Mengkudu sangat berhasil dalam melemahkan serangga dan haiwan-haiwan kecil.

cara menghalau tikus dengan buah mengkudu

Untuk mengelakkan tikus berkeliaran di dalam rumah dan membunuh tikus, anda hanya perlu memotong buah mengkudu berbentuk kecil dan letak di penjuru tempat tikus tinggal sama ada sarangnya atau dalam rumah. Tikus akan lari dan tidak suka tinggal di dalam rumah.

2. Serai Wangi

Serai wangi sangat terkenal dalam menghalau serangga, begitu juga dengan tikus. Ciri-ciri serai myang mengandungi zat penyembuhan seperti antiseptik, analgesik, diuretik, galactogogue, tonik, sedatif, antidepresan, penghalang bakteria, penghapus kulat, antimikrobial, astringen dan menghapus bauan busuk. Oleh itu, ia bukan sahaja berfungsi bagi menghalau haiwan tetapi juga mencegah bau busuk pada badan manusia. Telah banyak produk serai wangi yang dijual di pasaran dalam bentuk serbuk, cecair dan juga cube. Bagi anda yang ingin menghalau tikus dengan cepat dan berkesan, letakkan atau semburkan serai wangi ke tempat laluan si tikus atau dalam lubang si tikus tinggal.

cara menghalau tikus dengan serai wangi

3. Kapur Barus

Sebenarnya, ramai yang tidak tahu bahawa kapur barus sangat berbahaya kepada manusia kerana mudah mendapat kanser sekiranya selalu mencium kapur barus. Apatah lagi kesannya kepada haiwan kerana kapur barus ini mempunyai racun yang berbahaya. Anda boleh pecahkan atau kecilkan kapur barus ini dan letak diruangan tikus tinggal. Tikus akan sakit dan tidak berani untuk keluar dari lubang. Semakin kerap anda letak, tikus akan mati dengan cepat.

cara menghalau tikus dengan kapur barus

4. Menggunakan Uncang Teh

Cara paling berkesan menghalau tikus juga adalah dengan menggunakan uncang teh. Uncang teh secara umumnya tidak kiralah sama ada teh boh, teh liptop, teh cameron highland, green tea, teh herba atau apa-apa sahaja teh pun boleh. Uncang teh tersebut harus diletakkan di tempat tikus tinggal dan untuk kesan yang lebih hebat, letakkan uncang teh ke dalam tempat tikus, lalu tutup lubang tikus. Tikus akan terbau peppermint didalam uncang teh tersebut dan akan berasa tidak selesa kerana deria bau mereka berlaku kegatalan dan iritasi. Oleh itu, puak-puak tikus akan meninggalkan rumah anda atau pengsan disitu.

cara menghalau tikus dengan uncang teh

5. Daun Pandan

Daun pandan mempunyai pelbagai khasiat, salah satunya adalah menghalau serangga dan tikus. Sungguh tak disangka baunya yang wangi juga mempunyai bahan kimia pembasmi, termasuk 2-asetil-1-Pirolina (2AP) iaitu racun dalam menghalau serangga dan juga haiwan seperti tikus. Sama seperti serai wangi, anda boleh tumbuk daun pandan supaya mengeluarkan bau yang lebih kuat ataupun terus letak begitu sahaja. Pastinya, segerombolan tikus akan berpindah dari rumah anda.

cara menghalau tikus dengan daun pandan

6. Buah Kepompong

Pernah dengar buah kepompong? Buah kepompong sangat bagus dalam meracun haiwan kerana ia mengandungi sifat inseptik. Anda boleh menggunakan buah kepompong yang muda ataupun tua bagi menghalau tikus. Caranya amat mudah, potong dan letakkan buah di tempat tikus sahaja.

cara menghalau tikus dengan cepat guna buah kepompong

7. Membela kucing

Kehadiran kucing akan membuatkan tikus berasa sangat takut dan takkan keluar dari tempat penyembunyian mereka. Lama kelamaan, tikus-tikus akan berpindah randah kerana takut kepada kucing yang berkeliaran didalam rumah. Tikus adalah musuh dan mangsa utama kucing. Kucing sangat sentitif kepada benda bergerak dan mereka akan mengejarnya.

cara menghalau tikus dengan cepat guna kucing

8. Sangkar Tikus dan Jaring

Ramai orang telah cuba menggunakan sangkar tikus tetapi tidak berkesan. Namun, sangkar tikus disertakan dengan jaring mungkin akan lebih berkesan. Anda boleh cuba letakkan sangkar tikus dan makanan sebagai umpan, dalam masa yang sama anda letakkan jaring di atas sangkar. Jaring ini bertujuan untuk menjerat tikus yang tidak terkena sangkar. Bermaksud terdapat dua jerat disitu. Namun, anda harus kreatif dalam menghasilkan jerat tersebut.

cara menghalau tikus dengan cepat guna sangkar dan perangkap tikus

9. Meminta Bantuan Syarikat Pengendali Haiwan Perosak (Pest Control)

Bagi anda yang tidak suka dan sangat geli dengan tikus, anda boleh meminta bantuan syarikat pengendali haiwan perosak ataupun pest control dalam manangani hal ini. Mereka akan membantu anda menyingkirkan tikus dari rumah anda dengan efektif. Tetapi, ini memakan kos yang agak tinggi.

cara menghalau tikus dengan cepat guna pest control

10. Menggunakan Racun Tikus Victory (RTV)

Racun Tikus Victory (RTC) merupakan racun yang sangat berbahaya dan berkesan dalam membunuh tikus dalam masa 3 saat. Racun tikus yang berbentuk bulat kecil seperti bijian ini boleh diletakkan dalam kuantiti yang sikit atau banyak berdasarkan bilangan tikus yang tinggal. Kita hanya perlu tabur sahaja di laluan tikus. Kalau agak-agak banyak tikus disitu, letak banyak sikit dilaluan tikus tersebut. Tikus akan termakan dan akan mati serta merta dalam kawasan racun juga. Wah, sungguh pantas dan berkesan! Jadi, senang untuk kita bersihkan kediaman dan buang bangkai tikus tersebut. RTV terbukti berkesan dengan cepat dan selamat. Kita tak perlu tanggung risiko terkena kencing tikus, digigit oleh tikus, perlu keluar modal untuk pest control dan sebagainya.

cara menghalau tikus dengan cepat racun rtv

RTV 100% Berkesan | Tikus Mati Dalam Sesaat

Racun Tikus Victory ini merupakan racun yang berbahaya dimana ia berfungsi membekukan darah tikus dengna sangat pantas apabila tikus hanya sekali hidu sahaja kerana tindakbalas rumusan RTV ini adalah biji gandum Grade A yang sangat kuat khasiatnya. RTV ini perlulah dijauhkan dari kanak-kanak dan binatang peliharaan anda kerana mempunyai racun.

racun rtv cara menghalau tikus dengan cepat

Selalunya, RTV yang kecil seperti biji gandum itu diletakkan dalam 10 hingga 30 biji ditempat laluan tikus atau lubang tikus pada waktu malam. Keesokan paginya, anda akan terperanjat melihat hasilnya. Tikus akan mati secara pantas dan ramai bilangan tikus yang mati. Kebanyakan tikus tidak akan terlepas dari racun ajaib ini. Semua pelanggan RTV yang menggunakan RTV ini akan terkejut apabila mendapati tikus tersebut mati secara mengejut dalam masa 24 jam mereka meletakkan RTV. Ada juga pelanggan yang telah menyaksikan sendiri tikus rebah dan terus mati setelah meletakkan RTV ditempat tikus.

Siapa Yang Perlu Menggunakan RTV?

Perlukah guna RTV? Atau perlu cuba tips-tips yang lain dulu seperti buah mengkudu, daun pandan dan sebagainya? Anda ada masa nak mencari daun panda, buah kepompong dan sebagainya? Atau anda sudah tidak tahan dengan tikus di rumah anda serti mengalami ciri-ciri ini?

racun tikus rtv cara menghalau tikus dengan cepat

 • Anda yang sudah tidak tahan dengan tikus dirumah
 • Tikus dah bermaharajalela di rumah
 • Dah puas pasang perangkap tapi tak berkesan
 • Dah pasang pelekat gam tapi tak berkesan
 • Dah puas cuba pelbagai racun tikus tapi tak berjaya
 • Dah panggil pest control tapi tikus datang balik
 • Tikus sudah beranak pinak dan bercucu cicit
 • Tiap pagi perlu basuhkan najis tikus dalam rumah
 • Kabel dan wayar habis digigit tikus
 • Barang-barang elektrik di rumah banyak rosak sebab tikus
 • Tupperware beli mahal telah digigit tikus
 • Plastik makanan ditokak oleh tikus
 • Rasa nak jadi gila dengan tikus-tikus ni, geli
 • Rasa macam nak pindah rumah sebab tikus je

Adakah anda mengalami masalah-masalah dalam membunuh tikus? Ambil jalan mudah, anda tidak perlu tertekan lagi. Dengan formulasi RTV ini, semua masalah akan selesai.

Kenapa Anda Perlu Cuba RTV?

Dengan penggunaan RTV yang sangat hebat ini, tikus dijamin tidak akan masuk ke rumah anda lagi, malah semua tikus-tikus di dalam rumah akan mati secepatnya! Terdapat banyak kebaikan RTV dan kesan penggunaannya sepantas kilat!

kesan racun tikus rtv bunuh tikus

 • Tikus mati berhampiran tempat kejadian
 • RTV terus membekukan darah tikus dan menyebabkan tikus tidak dapat bergerak dan akan mati ditempat racun diletakkan
 • RTV merupakan formulasi USA ,100% berkesan
 • Tikus akan mati secara cepat dan pantas
 • Menjimat masa proses menyahkan tikus dari rumah
 • Jimat kerana sepekat boleh pakai dibanyak tempat
 • Produk dijamin berkesan
 • Produk RTV sesuai untuk digunakan di rumah,kedai, kilang, ladang dan dimana sahaja
 • Anda tidak perlu lagi bayar ribu ringgit utk pest control
 • 20 kali ganda lebih berkesan daripada cara biasa anda gunakan

Cara Guna Dan Harga RTV Berpatutan Dan Berbaloi

1 paket RTV mempunyai berat 50 gram dan terdapat beribu-ribu biji di dalamnya. Setiap paket boleh digunakan sebanyak 5 hingga 30 kali bergantung kepada kuantiti yang telah anda gunakan pada satu-satu masa. RTV sangat menjimatkan dan boleh guna dalam jangka masa yang lama. Harganya pula hanya serendah RM39 sahaja, memang sangat berbaloi dan hebat! Kehebatan RTV sangat terjamin dimana sekiranya anda tidak mendapatkan hasil yang anda inginkan, pihak RTV akan mengembalikan wang anda semula.

cara guna racun RTV

Untuk tonton video, boleh klik di link dibawah:
Tonton di sini

Testimoni Racun Tikus Victory (RTV) Satu Cara Menghalau Tikus Dengan Cepat

testimoni pengguna racun RTV (1) testimoni pengguna racun RTV (2) testimoni pengguna racun RTV (3)Dapatkan Racun RTV Untuk Hapuskan Tikus Di Rumah Anda SEKARANG!

order racun tikus victory sekarang

Jom Dapatkan Racun RTV Untuk Hapuskan Tikus Di Rumah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Racun RTV Untuk Hapuskan Tikus Di Rumah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Racun RTV Untuk Hapuskan Tikus Di Rumah Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: