Siapa Maher Zain?

Saya ada postkan di twitter dan facebook.. Who Maher Zain? Inilah respond mereka bila sebutkan Maher Zain..

  1. Gila apa xkenal maher zain…hahahaha
  2. You don’t know him? Suara dia sedap sangat. Lagu pun semua best
  3. Penyanyi nasyid luar negara . lagu2 dia best dn mendamaikan . yang bukan Islam pun ramai yg minat lagu dia .
  4. Penyanyi arab..lagu2 dia best dan syahdu bangat :)
  5. He’s singer, composer and stay in US.
  6. Great singer lah!!!
  7. Mahez zain is.. my brothers
  8. Dia dulu penulis lagu2 lady gaga yang akhirnya terbuka hatinya untuk mengenali agama Islam. dan kini, dia seperti yang awk tgk.

Saya tertarik dengan entri Siapa Maher Zain? yang dipostkan di Iluvislam.. Tetapi sejauh manakah anda kenal maher zain?

Biodata Tentang Maher Zain

  • Name: Maher Zain
  • Age: 29 years old
  • Nationality: Swedish (of Lebanese origin)
  • Education: BA in Aeronautical Engineering
  • Previous Job: Music Producer
  • Worked with in the past: RedOne: Akon, Lady Gaga, etc
  • Album Name: Thank You Allah
  • Number of Tracks: 13
  • Release Date: 1st of November 2009
  • Record Label: Awakening Records

Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.

Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “. Sumber : Istimewanya Maher Zain

Sudahkah anda Follow Maher Zain Di Facebook ? Jika belom jom follow.. Maher Zain akan buat konsert di MBSA Auditorium Shah Alam pada 15 Oktober  ni.. Siapa yang pergi erk?

ProfHariz : Siapakah Maher Zain Bagi anda? Anda Sudak Memiliki Lagu-Lagu Maher Zain?

Comments

  1. says

    owh….baru aku tahu maher zain nie berasal dr sweden yang berdarah lubnan…
    huk3…..
    tak per2…aku da lame likes page dia kat fb..ngee :P

    • Hariz says

      Yeah semoga dia berjaya dengan niat dia kan.. Dengar cerita setiap lagu dia akan ditapis semoga akan ada kesan pada peminat

  2. umniyyah says

    dengar2 dia ada kat msia 1ke 2 mnggu. btul ker? kalau bro boleh dptkan kat hotel mana dia mnginap bagus rumah tu…aku pun nak jugak cari dia..

  3. umniyyah says

    dengar2 dia ada kat msia 1ke 2 mnggu. btul ker? ptg tadi di tv3 rncangan fuhh ada keluar video clip inshaallah tp smpat tngok sekerat aje..apa ceritanye yee?

    • Hariz says

      Rancangan? tak tahu la plak… tak tengok tv pagi tadi.. Memang maher zain ke malaysia pada 15 Ogos nie :)

    • Hariz says

      Haah.. dah ramai peminat nasyid dan bukan peminat nasyid sukakn lagu2 dia.. Tapi xpe nanti kita dengar feedback kawan yang pergi

    • Hariz says

      Yeah.. samalah sebelum ni tahu lagu dia je.. tapi x tahu cerita dia.. hasil google la nie. dan info maher zain di facebook

  4. rahika halim says

    Maher Zain akan buat konsert di MBSA Auditorium Shah Alam pada 15 Ogos ni??

    ogos tahun depan kew?

  5. says

    maher zain… is the best one nasyid… :-) insyallah yang versi, english, arab, turki, for the rest of my life, Allahi Allahi ya karo, dan sebagainya…

  6. Umniyyah says

    Minggu depan MZ keluar TV & radio makin naik ler saham dia…sebelum ni radio & TV tak bagi promo pun org dah kenal…

    • Hariz says

      Ye cik umniyyah… Sebelum nie org kenal dia pun melalui youtube je kot.. Kalau kuar tv lagilah.. mana dpt informasi nie semua?

  7. suri says

    salam sahabat..
    suri kurg kenal..tahu2 pun melalui blg kwn2 shja..

    kata org lagu dia best heee.. alah tebtui sjuk hati yg mndarnya bukan :)

    • Hariz says

      Haahkan.. Dia nie mmg sesuai.. Lagipun lagu2nya memang rasa dekat sangat dengan pencipta. Sayu2 je kan?

  8. says

    tak kenal pun, itupun dpt tau dari member2 yg kata lagu2nya best.. setelah dgr lagunya.. yer betul la lagunya sangat menusuk kedalam hati.. tak sangka pulak melodinya mengasyikkan…

  9. baha says

    maher zan dah smpai malaysia pkl 3,40ptg tadi. aku smpat bgambar gan dia kat klia. inteam pun ada. dengar dia mnginap kat hotel concorde shah alam.

  10. says

    susah aku nak minat lagu2 ni..tapi tertarik dgn 2 lagu sejak akhir2 ni..lagu taubat seorang hamba dan satu lagi dari maher zain ni..lagu insyaAllah..best..menginsafkan..5 bintang..salam persahabatan semua!!

  11. kayak says

    maher zain bagus..
    tpi bila lagu die bukan dihayati pon
    hasil nya…

    terkinja2 budak2 yang pergi konsert ari tuh..
    huhuhuuuh..
    (aik, apasal aku gelak)
    hukhuk

  12. honey says

    aku baru jer kenal & dengar lagu dia thn ni.Tapi 1st time dengar,teus melekat kat telinga aku.Jarang kita dpt suka suma lagu dlm 1 album.Tapi album Maher Zain ni semua track sedap.memang menyentap jiwa,begenang air mata bila dengar lagu Insyaallah & Thank You Allah.

    Keep on supporting lagu2 bekonsepkan dakwah islam!!

  13. says

    I enjoy you as of all of your labor on this blog. My niece loves going through investigations and
    its simple to understand why. We be acquainted with all relating to that the dynamic form you present sensible
    things through the blog and in addition inspire participation out of

Trackbacks

Komen Pembaca

Your email address will not be published. Required fields are marked *