Tips Kurus 10KG Di Bulan Puasa daripada prof hariz

Alhamdulillah puasa Ramadhan bagi tahun 1435H sudah pun tiba. Maka ramai yang berpusu-pusu dok tanya tips dekat instagram ( http://instagram.com/profhariz ) dan Fan Page Prof Hariz ( www.facebook.com/profharizmy ).

“prof, mohon bantu saya untuk kurangkan berat badan 5KG sebelum raya”
“prof, ada tips untuk kurus 10kg sebelum raya”
“prof, tolong saya nak pakai kebaya di pagi raya”
“prof, kongsikan tips kurus di bulan puasa”
“prof, boleh ke saya buat diet atkins di bulan puasa”

Dan macam-macam soalan lagi yang saya terima.

Maka terpanggil-panggil untuk saya kongsikan Tips Kurus 10Kg di bulan puasa 1435H. InshaAllah.

Tetapi sebelum itu, saya nak anda semua yang masih belum kenal siapa itu profhariz mohon baca dulu biodata profhariz dan kisah kejayaan saya Berjaya Menurunkan Berat Badan 17kg Dalam 2 Bulan dan perkongsian saya mengenai Diet Plan dan berjaya bantu orang ramai menurunkan berat badan dengan cepat. Alhamdulillah.

Usaha saya yang paling terbaru adalah menganjurkan cabaran kurus dengan diet atkins malaysia mendapat sambutan gila ! Ada peserta saya berjaya mengurangkan berat badan lebih 10KG (Mengikut berat badan anda) dalam masa 2 minggu dengan Izin Allah dan Ebook Panduan Diet Atkins (RM20) yang disediakan oleh saya (Berminat boleh PM Prof Hariz ). Ingat ebook ini cuma asas kepada diet atkins. Bukan ebook khas bulan puasa. (TESTIMONI MENGGUNAKAN EBOOK 1 BULAN 13.5KG)

10kg

InshaAllah. Sudah lengkap dan kenal siapa prof hariz ya? Jika sudah jom ikuti Tips Kurus 10KG di bulan puasa daripada prof hariz.

1. Berdiri Depan Cermin dengan 3 posisi
Berdiri depan cermin dengan 3 posisi iaitu posisi depan, tepi dan bercangkung. Tanya diri anda,

  • Aku selesa ke dengan badan yang gemuk ni? 
  • Aku gemuk ini mudah bergerak ke? 
  • Aku gemuk ini senang cari baju ke?
  • Aku perut buncit ni senang nak solat ke? 
  • Aku punya paha yang berkilo-kilo penuh lemak nak duduk tasyahud akhir ini boleh ke?
  • Aku badan macam ni nak berlari larat ke?
  • Aku yang gemuk ini nak naik tangga larat ke?
  • Aku yang gemuk ini nak naik public transport? nak bergaul dengan orang? susah !
  • Macam mana kalau aku mati nanti? Boleh ke orang nak bawa aku? Mandikan aku?
  • Aku sakit? Siapa nak angkat aku yang gemuk ini?
  • Sampai bila aku nak gemuk macam ni? Sedangkan aku boleh kurus macam orang lain!

Sila tanya diri anda dalam-dalam.

2. Pasang Niat dan letakkan matlamat.

Tips yang pertama itu sudah lepas ke?
Amacam?
Ada rasa geram?
Nak marah?
Nak lari 100KM 1 malam? Hehehe.

Tahniah kalau anda sudah ada rasa geram. Itu bermakna anda sudah berjaya dan ada niat nak kurus. SAYA TAK NAK GEMUK !

Untuk tips yang kedua mari kita Pasang Niat dan Letak Matlamat.

Sila baca dalam-dalam hati anda dan menadah tangan berdoa serta tuliskan di dalam 1 kertas:

Ya Allah, Aku sekarang ini gemuk, nak solat susah, nak beli pakaian susah, nak bergerak susah, nak itu ini dan susah. Maka aku nak kurus dan sihat InshaAllah. Ya Allah aku nak 10KG dalam masa sebulan dengan Diet Atkins sebelum raya. Maka kau permudahkanlah aku di bulan Ramadan yang penuh barakah ini ya Allah

Ikhlas,
Bakal Jenazah
1 Ramadan 1435H / 29 June 2014

3. Dapatkan Ilmu Diet Yang Betul dan Tepat

Sebenarnya banyak jenis diet plan ada dalam dunia ini. Tetapi kalau anda yang jenis nak kurus cepat. Tak sabaq maka saya sarankan anda buat Diet Atkins.

Memang cepat ! Serius. InshaAllah anda boleh ikuti 4 artikel di bawah adalah asas untuk diet atkins.

Diet Atkins Induction (Hadkan 20gram carb) dibulan Ramadan memang sangat tak bagus. Apabila berlakunya ketosis. Air tak cukup dan asid urid akan tinggi. 

InshaAllah saya cadangkan untuk anda ubah suai diet anda dengan menambah buah-buahan atau kurma semasa berbuka dan bersahur ataupun boleh terus melompat ke phase 3 dan 4. Iaitu purata 80 – 150gram carb. (Bagi yang ada ebook saya boleh rujuk page : 77)

Jika nak ilmu lebih lagi anda boleh baca dan semak di Kategori Diet Plan dan Motivasi atau boleh juga ke blog Bicikut.blogspot.com. (Semak 1 per 1 artikel yang ada. Memang ramai dah yang baca dan ikut dan faham. Alhamdulillah berjaya kurus)

Bagi yang berkemampuan dan ada duit lebih boleh Dapatkan Ebook Kurus dengan diet atkins (RM40) atau PM PROF HARIZ Untuk Ebook yang saya cipta (RM20). (TESTIMONI MENGGUNAKAN EBOOK 1 BULAN 13.5KG)

Ingat ebook ini cuma asas kepada diet atkins. Bukan ebook khas bulan puasa.

Tiada paksaan untuk beli ebook ini ya. Jika mahu percuma pun banyak sumber boleh dapat. Tanya saja encik google. Semuanya atas pilihan dan diri anda. 

4. Mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W

Diet Nabi SAW yang Sahih ialah beliau memakan makanan yang halal dengan jumlah yang tidak banyak, itu sahaja.

Thabit dalam hadith Nabi SAW bersabda: “seorang mu’min itu makan dengan satu perut, sedangkan orang kafir makan dengan tujuh perut” [HR al-Bukhari, no. 5392].

Jadi bersederhana. Kawal nafsu.

5. Jangan Banyak Alasan

Bila orang dah bagi tips, bagi panduan. Terus buat ikuti tips 6.

Jangan banyak alasan !

Orang gemuk dengan alasan berpisah tiada. Sebab itu sejak kecil lagi bam-bam dan debab.

6. Bertindak Sekarang !

Niat dan Matlamat sudah ada? Ilmu sudah ada kan? Apa Lagi Bertindak sekarang jangan bertangguh. Tiada siapa boleh mengubah anda melainkan diri anda sendiri !

7. Senaman Low Intensity

Ya,  Senaman juga penting. Nak buat boleh tak nak buat pun boleh.

Tetapi ingat ! Lagi banyak senaman anda buat maka lagi cepat berat anda turun.

InshaAllah boleh kurangkan lemak senaman dengan low intensity boleh buat 1jam – 30minit sebelum berbuka puasa. InshaAllah boleh rujuk di youtube. Antara channel yang saya cadangkan adalah Fitness Blender.

Selain itu solat juga adalah senaman yang baik :)

8. Banyakkan Berdoa 

Ingat ! Tiada kejayaan tanpa izin Allah. Semua apa yang kita ada sekarang adalah dengan izin Allah. Boleh baca artikel Aku Usaha Kenapa Perlu Doa Untuk Kurus? Semoga dapat membantu.

Sedikit tips doa mustajab : Memperbanyakkan Doa (Mohon dengan bersungguh-sungguh di waktu sujud atau sesudah tasyahud akhir sebelum salam serta memperbanyakkan solat sunat hajat, dhuha dan tahajud. Semuanya mai daripadaNYA.

Peganglah firman Allah :

“Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”. (Surah Ghafir, 60).

Sabda Nabi s.a.w:

“Berdoalah kamu kepada Allah dalam keadaan kamu yakin dengan kemustajabannya. Ketahuilah sesungguhnya Allah tidak menerima doa dari jantung hati yang lalai dan alpa” (Riwayat al-Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).

9. Kesungguhan dengan Istiqomah Bukan Hangat-Hangat Tahi Ayam

Nak Diet, Nak Kurus. Perlu kuat ! Perlu bersungguh-sungguh. Kalau dah berdiri depan cermin. Tulis surat. Dok kata nak kurus maka anda perlu bersungguh-sungguh dengan apa yang anda kata. Bukan hari ini buat. Esok stop.

Hangat-hangat tahi ayam. Lempar jauh-jauh.

10. Ikuti Prof Hariz rapat-rapat 

InshaAllah, jom ikuti Prof Hariz rapat-rapat di laman sosial seperti berikut :

Fan Page Facebook Prof Hariz : https://www.facebook.com/profharizmy
Instagram Prof Hariz : www.instagram.com/profhariz

InshaAllah di dalam Fan Page Facebook dan Instagram saya akan kongsikan menu sahur dan berbuka bagi diet atkins serta tips-tips dan motivasi untuk anda meneruskan diet dan mencapai kejayaan.

11. InshaAllah Ulang semula daripada Tips 1 hingga 10.

Selamat maju jaya dan selamat berdiet. InshaAllah jangan lupa ulangkaji Niat Puasa Ramadhan dan Doa Berbuka Puasa  dan teruskan bersama www.profhariz.com untuk tips-tips kurus yang lain. InshaAllah. Semuanya atas izin Allah.

Nota : Anda dinasihatkan menerima nasihat daripada doktor sebelum memulakan pelan diet ini. Setiap yang berlaku seperti masalah kesihatan adalah diluar bidang kuasa penulis. Semua itu adalah tanggungjawab anda sendiri.

Panduan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Peperiksaan online Penolong Penguasa Kastam Gred W27 pada 5 Ogos 2014 (Selasa) jam 9 pagi. Terkedu. Tergamam. Terkesima apabila saya menerima mesej daripada 15888 (SPA) yang berbunyi seperti berikut :

Penolong Penguasa Kastam W27

Penolong Penguasa Kastam W27

Ini bukan kali pertama tetapi untuk kali ke-3 saya mendapat temuduga daripada SPA. Yang paling terbaru sebelum ini adalah Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27. Saya gagal dalam BMI walaupun telah ikuti tips kurus dengan cepat ternyata rezeki bukan perpihak kepada saya.

Exam Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini mungkin harapan saya untuk menunaikan cita-cita ibu saya yang tercinta mahukan anak lelakinya kakitangan kerajaan. InshaAllah.

Semakan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Merujuk mesej SPA “Sila semak emel & portal SPA untuk maklumat lanjut“. Ternyata sama juga seperti sebelum ini. Tiada sebarang emel mengenai Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 dalam masa 24jam. Lalu saya gunakan alternatif yang kedua iaitu semakan menerusi portal SPA iaitu di Semakan Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam Gred W27.

Ya. Alhamdulillah Ya Allah. Ternyata selepas masukkan No. Kad Pengenalan lalu terpaparlah segala bagai details yang memang kita sebagai calon peperiksaan ingin tahu.

Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Semakan Peperiksaan Online
Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Tatacara Menduduki Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Selepas puas hati tengok semakan peperiksaan sama ada sahih atau tidak maka sifat ingin tahu mengenai tatacara menduduki peperiksaan online pen. penguasa kastam gred w27 membuak-buak ingin tahu. Yelah cuba fikir tak ke pelik tetiba dijemput buat exam online. Biasa bertulis ini ada yang kata boleh buat dirumah itu dan ini. Ternyata alhamdulillah SPA begitu memahami iaitu serba sedikit persoalan mengenai exam online ini hampir terjawab dengan adanya Ebook Manual Pengguna. Bagi yang ingin tahu boleh download di link pautan di bawah

Download Tatacara Menduduki Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Sukatan Format Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Ini lagi satu masalah. Tatacara dah tahu. Tapi apa yang nak dijawab pula tak tahu. Apa format Sukatan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27 ?

Ujian ini mengadungi tiga seksyen iaitu:

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon diuji pengetahuan berkenaan urusan perkastaman, bidang ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, sosial, dasar-dasar kerajaan dan lain-lain perkembangan dalam negara dan luar negara.
Masa : 40 minit
Soalan : 50 (aneka pilihan)

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

(i) Kemahiran Logik
Calon diuji dari aspek pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diuji dengan menggunakan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis.

(iii) Konsep Matematik dan Akaun
Calon diuji dengan konsep Matematik dan Akaun, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif.
Masa : 45 minit
Soalan : 40 (aneka pilihan)

Seksyen C – Ujian Psikometrik

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.
Masa : 1 jam
Soalan : 200 (aneka pilihan)

Bagi yang ingin tahu lebih lanjut boleh download link pautan di bawah :

Download Sukatan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Apabila buat postingan di Instagram, Facebook Page dan Facebook Peribadi mengenai jemputan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini ternyata ramai rakan-rakan saya yang lain turut mendapat jemputan. Masalah yang kami hadapi adalah.

Exam Online Kastam Gred W27?

Apa yang perlu dijawab dalam Peperiksaan Online Pen.Penguasa Kastam W27?

Apa jenis soalan peperiksaan online kastam W27 ini?

Ada contoh soalan Peperiksaan Pen.Penguasa Kastam W27 tak?

Soalan apa yang akan keluar dalam Exam Online Pen.Penguasa Kastam W27?

Tanpa membuang masa saya terus teringat perkongsian daripada sepupu saya bahawa beliau lulus peperiksaan akauntan w41 iaitu hasil daripada Nota dan latihan yang diberikan Tim Infokerjaya.

Ya. Tim Infokerjaya mampu menjawab semua persoalan kita untuk hadapi Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini. InshaAllah boleh rujuk Testimoni Keputusan Peperiksaan Akauntan W41 2014

Tim Infokerjaya adalah rujukan utama graduan dalam menempuh jalan selepas graduasi. Menjadi sumber rujukan graduan sejak tahun 2009.Kerjaya-Resume-Temuduga

Bagi yang mahu berjaya menunaikan cita-cita ibu dan bapa anda untuk menjadi kakitangan kerajaan dan bonus setiap tahun. InshaAllah boleh dapatkan rujukan Panduan Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 serta Persediaan Penuh Pen. Penguasa Kastam Gred W27 yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu sepupu saya dan lebih 60,000 graduan dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan Nota, Latihan dan rujukan panduan penuh bagi menghadapi Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27. Anda boleh dapatkan di link pautan berikut :

Rujukan Lengkap Panduan Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam W27  

Nota : Link akan diterbitkan pada 30 JULAI – 2 OGOS 2014 (4 hari SAHAJA)

Bagi yang berminat boleh tinggalkan maklumat berikut di Message Fan Page ProfHariz atau emailkan kepada [email protected] bagi memudahkan saya memaklumkan sejurus link akan diterbitkan. (Anda juga disarankan bookmark page ini dan tekan share facebook).

Nama Penuh :
Email Address :
No – Telefon :

InshaAllah kejayaan milik kita semua bagi insan yang senantiasa berdoa dan berusaha. Tidak rugi untuk kita korban sesuatu bagi mendapatkan sesuatu. InshaAllah doa saya bersama anda semua iaitu berjaya menjawat jawatan Penolong Penguasa Kastam.

Teruskan bersama blog Prof Hariz dan Fan Page Facebook Prof Hariz untuk update terkini mengenai Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam W27.

Keputusan Cabaran Kurus dengan Diet Atkins Malaysia

Alhamdulillah, sudah berlalu Cabaran Kurus dengan Diet Atkins Malaysia lebih daripada 350 pembaca blog www.profhariz dan ahli Group Kelab Diet Atkins yang telah berpeluang menyertai dan merasai sendiri Apa Itu Diet Atkins? Sejauh mana Diet Atkins berkesan untuk mengurangkan berat badan anda? Cepat atau lambat? Boleh tanya kepada peserta.

Cabaran Kurus dengan Diet Atkins berlangsung sepanjang bulan JUN 2014 dan peserta dikehendaki menghantar 2 tugasan. Ternyata ramai yang berjaya mengurangkan berat badan lebih daripada 5KG dalam masa 4 minggu cuma berbekalkan Ebook Panduan oleh pihak pengajur.

Bagaimana pemenang dipilih ?

Pemilihan pemenang adalah berdasarkan peratus penurunan berat badan (Dikira di http://www.fitwatch.com/qkcalc/calculate-weight-loss-percentage.html) dalam masa 4 minggu dan komitmen bagi menyelesaikan 2 tugasan yang diberikan.

Sebelum itu, terima kasih kepada penaja dan kerjasama bersama bagi menjayakan cabaran ini. InshaAllah, berikut adalah senarai nama pemenang bagi Cabaran Kurus Dengan Diet Atkins mengikut kategori Lelaki dan Wanita.

Pemenang Kategori Lelaki

MUHAMAD FAREEZ BIN ISMAIL (FINAL)

MUHAMAD FAREEZ BIN ISMAIL
Berat Asal : 117KG
Berat Tugasan 1 : 109 KG
Berat Tugasan 2 : 103.5 KG
11.54% weight loss | 13.5KG
Tempat Pertama
RM150 Tunai + 1 Set Wonder Core (RM399) ditaja oleh Nisa Fitness Shop

MOHAMAD KHAIRIL B ABD RASHID (Final)

MOHAMAD KHAIRIL B ABD RASHID
Berat Asal : 105KG
Berat Tugasan 1 : 102KG
Berat Tugasan 2 : 93.6KG
10.86% weight loss | 11.4KG
Tempat Kedua
RM130 Tunai

A HALIM BIN ABU BAKAR (FINAL)

A HALIM BIN ABU BAKAR
Berat Asal : 90KG
Berat Tugasan 1 : 85KG
Berat Tugasan 2 : 82.5KG
8.33% weight loss | 7.5KG
Tempat Ketiga
RM100 Tunai

Hadiah Saguhati (Tempat ke 4 hingga ke 10)
Wang Tunai RM20 setiap seorang

4th - MOHAMAD HELMI BIN FAIZAL HAMDI
11.69% weight loss | 9KG

5th - MOHD AZMEER BIN ARIF
5.73% weight loss | 5.5KG

6th - MUHAMMAD ALI BIN MOHAMAD MALEK
5.56% weight loss | 5KG

7th – ABDUL MUIEZ BIN MOHAMMAD RUSLEE
5.5% weight loss | 5.5KG

8th – MUHAMMAD HAFIZ BIN ISMAIL
4.88% weight loss | 6KG

9th - MUHAMMAD NAZRIN BIN ABDOL
3.41% weight loss | 3KG

Pemenang Kategori Wanita

Iffa Rowiena bt Mohd Ilhami (FINAL)

IFFA ROWIENA BINTI MOHD ILHAMI
Berat Asal : 72KG
Berat Tugasan 1 : 64.7kg
Berat Tugasan 2 : 60.2kg
16.39% weight loss | 11.8KG
Tempat Pertama
RM150 Tunai + 1 Set Wonder Core (RM399) ditaja oleh Nisa Fitness Shop

Amirah Mahirah

AMIRAH MAHIRAH BT RAZALI
Berat Asal : 63KG
Berat Tugasan 1 : 56 KG
Berat Tugasan 2 : 54 KG
14.29% weight loss | 9KG
Tempat Kedua
RM130 Tunai

NUR KHAIRUNNISA ZAHIRAH BT MOHD SHUKRI (FINAL)

NUR KHAIRUNNISA ZAHIRAH BT MOHD SHUKRI
Berat Asal : 97KG
Berat Tugasan 1 : 87KG
Berat Tugasan 2 : 84KG
13.4% weight loss | 13KG
Tempat Ketiga
RM100 Tunai

Hadiah Saguhati (Tempat ke 4 hingga ke 10)
Wang Tunai RM20 setiap seorang.

4th - NOOR HAFIZAH BINTI ISMAIL
12.37% weight loss | 12KG

5th - NOOR FAZILAH BINTI MAD SALIH)
11.76% weight loss | 10KG

6th - NUR ‘ASYIKIN BINTI ABDOL
11.58% weight loss | 11KG

7th - SYUHADA BT JAAFAR
10% weight loss | 8KG

8th - NUR HARLINA BINTI MOHAMAD NAZRI
9.9% weight loss | 10.3KG

9th - WARDIANA BINTI A RAZAK
9.33% weight loss | 7KG

10th - AZWIN ABDUL JALIL
9.29% weight loss | 6.5KG

Keputusan pihak penganjur adalah muktamad.

Yang baik semuanya daripada Allah Azza Wajalla dan yang buruk semuanya daripada kami. Keputusan adalah berdasarkan apa yang diberikan oleh para peserta. Kami cuma membuat pengiraan berdasarkan apa yang peserta berikan. Sekiranya terdapat sebarang penipuan itu adalah di antara peserta dengan Pencipta.

Pemenang tempat pertama hingga ke tiga diminta kerjasama anda untuk berkongsi perjalanan diet atkins anda (Emailkan kepada [email protected]) sepanjang bulan jun untuk motivasi dan pembakar semangat rakan-rakan yang lain untuk kurus dengan diet atkins .

Tahniah kepada semua pemenang! Semua hadiah akan diuruskan oleh pihak pengajur iaitu akan menghubungi anda semua nanti. Bagi yang tidak menang jangan putus asa. Malah anda tidak rugi apa-apa pun. Anda dapat ilmu, dapat semangat dan pelbagai lagi.

InshaAllah boleh cuba lagi cabaran seterusnya iaitu selepas hari raya. InshaAllah