Panduan Contoh Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Peperiksaan online Penolong Penguasa Kastam Gred W27 pada 5 Ogos 2014 (Selasa) jam 9 pagi. Terkedu. Tergamam. Terkesima apabila saya menerima mesej daripada 15888 (SPA) yang berbunyi seperti berikut :

Penolong Penguasa Kastam W27

Penolong Penguasa Kastam W27

Ini bukan kali pertama tetapi untuk kali ke-3 saya mendapat temuduga daripada SPA. Yang paling terbaru sebelum ini adalah Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan Penolong Penguasa Penjara Gred KX27. Saya gagal dalam BMI walaupun telah ikuti tips kurus dengan cepat ternyata rezeki bukan perpihak kepada saya.

Exam Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini mungkin harapan saya untuk menunaikan cita-cita ibu saya yang tercinta mahukan anak lelakinya kakitangan kerajaan. InshaAllah.

Semakan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Merujuk mesej SPA “Sila semak emel & portal SPA untuk maklumat lanjut“. Ternyata sama juga seperti sebelum ini. Tiada sebarang emel mengenai Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 dalam masa 24jam. Lalu saya gunakan alternatif yang kedua iaitu semakan menerusi portal SPA iaitu di Semakan Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam Gred W27.

Ya. Alhamdulillah Ya Allah. Ternyata selepas masukkan No. Kad Pengenalan lalu terpaparlah segala bagai details yang memang kita sebagai calon peperiksaan ingin tahu.

Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Semakan Peperiksaan Online
Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Tatacara Menduduki Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Selepas puas hati tengok semakan peperiksaan sama ada sahih atau tidak maka sifat ingin tahu mengenai tatacara menduduki peperiksaan online pen. penguasa kastam gred w27 membuak-buak ingin tahu. Yelah cuba fikir tak ke pelik tetiba dijemput buat exam online. Biasa bertulis ini ada yang kata boleh buat dirumah itu dan ini. Ternyata alhamdulillah SPA begitu memahami iaitu serba sedikit persoalan mengenai exam online ini hampir terjawab dengan adanya Ebook Manual Pengguna. Bagi yang ingin tahu boleh download di link pautan di bawah

Download Tatacara Menduduki Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Sukatan Format Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Ini lagi satu masalah. Tatacara dah tahu. Tapi apa yang nak dijawab pula tak tahu. Apa format Sukatan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27 ?

Ujian ini mengadungi tiga seksyen iaitu:

Seksyen A – Pengetahuan Am

Dalam seksyen ini, calon diuji pengetahuan berkenaan urusan perkastaman, bidang ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, sosial, dasar-dasar kerajaan dan lain-lain perkembangan dalam negara dan luar negara.
Masa : 40 minit
Soalan : 50 (aneka pilihan)

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah
Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

(i) Kemahiran Logik
Calon diuji dari aspek pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diuji dengan menggunakan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis.

(iii) Konsep Matematik dan Akaun
Calon diuji dengan konsep Matematik dan Akaun, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif.
Masa : 45 minit
Soalan : 40 (aneka pilihan)

Seksyen C – Ujian Psikometrik

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.
Masa : 1 jam
Soalan : 200 (aneka pilihan)

Bagi yang ingin tahu lebih lanjut boleh download link pautan di bawah :

Download Sukatan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27

Apabila buat postingan di Instagram, Facebook Page dan Facebook Peribadi mengenai jemputan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini ternyata ramai rakan-rakan saya yang lain turut mendapat jemputan. Masalah yang kami hadapi adalah.

Exam Online Kastam Gred W27?

Apa yang perlu dijawab dalam Peperiksaan Online Pen.Penguasa Kastam W27?

Apa jenis soalan peperiksaan online kastam W27 ini?

Ada contoh soalan Peperiksaan Pen.Penguasa Kastam W27 tak?

Soalan apa yang akan keluar dalam Exam Online Pen.Penguasa Kastam W27?

Tanpa membuang masa saya terus teringat perkongsian daripada sepupu saya bahawa beliau lulus peperiksaan akauntan w41 iaitu hasil daripada Nota dan latihan yang diberikan Tim Infokerjaya.

Ya. Tim Infokerjaya mampu menjawab semua persoalan kita untuk hadapi Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 ini. InshaAllah boleh rujuk Testimoni Keputusan Peperiksaan Akauntan W41 2014

Tim Infokerjaya adalah rujukan utama graduan dalam menempuh jalan selepas graduasi. Menjadi sumber rujukan graduan sejak tahun 2009.Kerjaya-Resume-Temuduga

Bagi yang mahu berjaya menunaikan cita-cita ibu dan bapa anda untuk menjadi kakitangan kerajaan dan bonus setiap tahun. InshaAllah boleh dapatkan rujukan Panduan Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27 serta Persediaan Penuh Pen. Penguasa Kastam Gred W27 yang disediakan oleh Tim Infokerjaya. Mereka telah membantu sepupu saya dan lebih 60,000 graduan dalam memasuki Skim Perkhidmatan Awam dengan Nota, Latihan dan rujukan panduan penuh bagi menghadapi Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam Gred W27. Anda boleh dapatkan di link pautan berikut :

Rujukan Lengkap Panduan Soalan Peperiksaan Online Pen. Penguasa Kastam W27

Nota : Link akan diterbitkan pada 30 JULAI – 2 OGOS 2014 (4 hari SAHAJA) tetapi anda masih ada peluang untuk dapatkan Review Copy secara percuma sebelum rujukan lengkap dilepaskan.

 

header

Dapatkan Review Copy secara percuma di link berikut –> Review Copy Pakej Rujukan Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam W27

InshaAllah kejayaan milik kita semua bagi insan yang senantiasa berdoa dan berusaha. Tidak rugi untuk kita korban sesuatu bagi mendapatkan sesuatu. InshaAllah doa saya bersama anda semua iaitu berjaya menjawat jawatan Penolong Penguasa Kastam.

Teruskan bersama blog Prof Hariz dan Fan Page Facebook Prof Hariz untuk update terkini mengenai Peperiksaan Online Penolong Penguasa Kastam W27.

Tips Layan Makan Pada Hari Raya Untuk Elak Gemuk dan Gendut

MashaAllah. SubhanaAllah. Alhamdulillah dan Tahniah kepada semua pembaca dan rakan-rakan Blog Lifestyle Malaysia profhariz.com yang berjaya kurus lebih 10KG di bulan puasa. Bagi yang tidak berjaya jangan putus asa. InshaAllah jika ada rezeki saya akan menganjurkan lagi Cabaran Kurus Dengan Pihak Sponsor nanti. (Bagi yang berminat nak sponsor boleh email [email protected]) inshaAllah target next cabaran 300 orang dengan hadiah bernilai lebih RM5K? InshaAllah mohon doakan.

Kekal Kurus Di Hari Raya

Alhamdulillah dan segala kepujian bagi Allah juga kerana mengizinkan kita untuk berada di bulan ramadan yang penuh barokah. Allah bila difikirkan begitu pantas masa berlalu, Ramadhan sudahpun meninggalkan kita, bak kata pepatah yang datang pasti akan pergi. Bulan yang menjanjikan seribu macam keistimewaan itu sudah berlalu pergi dan seiring dengan itu pula kita menyambut kedatangan Syawal. Kita raikan kemuculan Syawal dengan takbir, tasbih dan tahmid, iaitu bulan yang sering kita kaitkan dengan bulan kemenangan. 

Sebagai blog diet plan malaysia saya rasa bertanggungjawab untuk berkongsi tips layan makan pada hari raya untuk elak gemuk dan gendut. Dalam erti lain nak kekal kurus begitu. Yelah dah diet penat-penat kawal makan dan buat senaman di bulan puasa tup-tup naik pula 10kg di bulan syawal ini. Alangkah sedihnya.

Menu Juadah Hari Raya

Sumber Gambar : Naelkl.blogspot.com

6 Tips Kekal Kurus Di Hari Raya

InshaAllah saya jamin jika anda ikuti tips berikut pasti berat anda tidak akan naik. Jadi sila baca dan faham serta amal

1. Sila Beraya Dengan Menikmati Semua Jenis Juadah Di Hari Raya

Ya ! Tidak kira anda diet atkins, diet kalori, diet jenis darah dan sebagainya. Pada hari raya ini saya syorkan anda nikmati semua jenis makanan yang ada tetapi anda kena follow tips yang kedua, ketiga, keempat dan kelima.

2. Jaga Portition (Kuantiti) Makanan anda

Kenapa perlu jaga? Tadi cakap boleh menikmati semua jenis juadah? Eh abang, kakak bila orang dah bagi makan semua benda tu jadi kita kenalah sekat juga kuantiti makanan anda kalau nak kekal kurus. Biasa makan ketupat 5 biji inshaAllah kali ini kita makan 2 biji sudah. Biasa kuih raya makan 10 biji kali ini kita makan 2 biji sudah mencukupi.

3. Elak Minum Air Gas Iaitu Minuman Berkabohidrat

Ini kena elak iaitu kalau makcik jiran sebelah letak air gas ni sebagai minuman utama maka anda cubalah minta “Makcik air masak ada? Saya dah banyak minum air gas ni” InshaAllah kena jaga juga hati orang kan? Kalau rasa nak minum juga tak tahan dengan godaan. InshaAllah boleh minum suku gelas dan 1 gelas lagi sulam dengan air masak. OK?

4. Berjalan Di Hari Raya

Biasa hari-hari anda berjogging di bendang, lari di atas treadmill dan hiking bukit. Untuk hari raya takkan anda nak buat aktiviti-aktiviti itu semua? Pasti orang akan anda gila ! Jadi untuk kekal senaman saya cadangkan anda berjalan di hari raya. Kereta? Motor? Basikal semua letak tepi. Lagipun berjalan di hara ini adalah Sunnah Nabi Menyambut Hari Raya Aidilfitri.

5. Ingat ! Makcik jiran sebelah

Nak makan semua benda itu boleh tetapi perlu Ingat ! Makcik jiran sebelah bila makan. Iaitu bersederhana. Jangan makan macam puaka nanti gemuk di hari raya. Siapa nak jawab? Hiks

6. Beraya cuma 7 hari kemudian kembali kepada diet plan anda.

Ya ini apa yang saya buat untuk Menurunkan Berat Badan 17kg Dalam 2 Bulan. Mula-mula makan semua benda dan kemudian saya teruskan diet atkins yang suam-suam dan itu hasilnya. InshaAllah bagi anda yang mahu kurus dengan cepat boleh cuba diet atkins sila rujuk artikel ini sangat membantu di —> Kurus 10KG dalam masa 1 bulan

Akhir kata Semoga Allah Redha Selamat Hari Raya Aidifitri semua sahabat. Moga Allah terima semua amalan kita sepanjang ramadan ini. Taqabbalallahu minna wa minkum. 

Sunnah Nabi Menyambut Hari Raya Aidilfitri

Sunnah Nabi Muhammad Rasulullah S.A.W Menyambut Hari Raya Aidilfitri atau Raya al-Fitr adalah termasuk antara hari kebesaran yang disyariatkan bagi umat Islam, ia berlaku pada 1 Syawal setiap tahun selepas tamatnya puasa selama sebulan di bulan Ramadhan. Kaum muslimin menyambut hari ini dengan penuh riang, gembira kerana telah berjaya melalui bulan Ramadhan dengan sempurna.

Hari Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri termasuk dalam ibadah, dan sebagaimana ibadah-ibadah lainnya, umat Islam disyariatkan melaksanakannya berdasarkan petunjuk dan sunnah Nabi SAW, kerana ibadah yang tidak menepati sunnah adalah ibadah yang tertolak. InshaAllah semoga sama-sama amalkan Persiapan Hari Raya Aidilfitri mengikut Sunnah Nabi.

Persiapan Hari Raya Aidilfitri

1. Mandi di Pagi Aidilfitri

Disyariatkan bagi kaum muslimin untuk mandi pada pagi Aidilfitri berdasarkan athar dari `Umar bahawa beliau mandi sebelum keluar untuk bersolat Aidilfitri [HR. Malik dengan isnad Sahih].

niat mandi aidilfitri

Sumber gambar shafiqolbu.files.wordpress.com/

2. Memperindah diri di pagi Aidilfitri

Kaum muslimin juga dianjurkan agar memakai pakaian yang terbaik dimilikinya untuk pergi ke solat Aidilfitri, dengan itu Imam al-Bukhari membuat bab khas dalam kitabnya al-Jami’ al-Sahih –  Bab kedua hari raya dan memperindah diri padanya”.

Memperindah disini bukanlah bermaksud memakai pakaian baru sebagaimana yang difahami sesetengah orang, namun ia bermaksud memakai pakaian yang terbaik yang telah sedia dimiliki, berwangian bagi lelaki dan lain-lain.

3. Takbir Aidilfitri

Disyariatkan juga untuk bertakbir pada hari Raya bermula dari masuknya malam Aidilfitri selepas terbenam matahari, dan berhenti apabila solat Aidilfitri dilaksanakan.

Perlu diingat bahawa laungan takbir ini dilakukan dengan penuh semangat, dengan nada suara yang kuat serta lantang kerana ia bertujuan membesarkan Allah SWT, bukannya dengan nada sayu dan sedih sebagaimana yang biasa dilakukan sesetengah kaum.

4. Makan sebelum keluar bersolat Aidilfitri

Disyariatkan juga sebelum keluar ke solat Aidilfitri agar terlebih dahulu makan sebagaimana kata al-Bukhari dalam Jami’nya al-Sahih. Dan makanan yang terbaik ialah tamar, bahkan disunnahkan memakan tamar dengan bilangan yang ganjil, ini sebagaimana yang thabit dari Baginda SAW dalam hadith yang Sahih, antaranya kata Anas:

Maksudnya: “Pada hari raya Rasulullah SAW tidak keluar untuk melaksanakan solat Aidilfitri hinggalah beliau makan beberapa biji tamar terlebih dahulu”. [HR. al-Bukhari, no.961], dan dalam riwayat lain menyebut:

“dan Baginda memakannya dengan bilangan yang ganjil” [HR. al-Bukhari, no. 961].

5. Berjalan kaki ke tempat solat Aidilfitri

Disyariatkan juga agar keluar ke tempat solat Aidilfitri dengan berjalan kaki sekiranya mampu, jika tidak mampu maka tiada halangan untuk menaiki kenderaan.

Disunnahkan agar bertakbir secara kuat sejak keluar rumah dan juga sepanjang berjalan kaki atau menaiki kenderaan, hinggalah solat Aidilfitri. Sesetengah manusia keluar rumah tanpa melaungkan takbir, mereka berjalan secara diam dan hanya mula bertakbir apabila telah sampai di tempat solat Aidilfitri, amalan ini bercanggah dengan sunnah.

6. Pulang dari solat Aidilfitri jalan berbeza

Disyariatkan agar seseorang itu pulang susudah mengerjakan solat Aidilfitri dengan mengikuti jalan yang berbeza dari jalan yang digunakan untuk datang menghadiri solat. Ini sebagaimana yang thabit dari Nabi SAW sebagaimana yang diriwayatkan oleh Jabir katanya

“Adalah Nabi SAW jika bersolat Aidilfitri, Baginda mengambil jalan yang berbeza antara pergi dan pulang” [HR. al-Bukhari, no. 994].

7. Ucapan tahniah pada hari Aidilfitri

Dianjurkan untuk mengucapkan tahniah selamat hari Raya pada hari Aidilfitri, namun ia bukanlah satu kemestian. Kata al-Hafiz al-Muhaddith `Abdul `Aziz Marzuq al-Tharifi :

Maksudnya: “Mengucap tahniah Aidilfitri dengan ucapan : (Taqabbalallah hu minna wa minka) tidaklah jelas bahawa Sahabat dan Tabi’in mengamalkannya secara konsisten, kerana itu berkata Imam Malik: “aku tidak mengetahuinya tetapi aku tidak mengingkarinya”, walhal Imam Malik ialah imam yang paling dekat pengetahuan berkenaan hal keadaan mereka (para Salafussoleh)”

Hari Raya Aidilfitri Ucapan

Dan kata al-Tharifi lagi:

Maksudnya: “Ucapan tahniah Aidilfitri boleh dilakukan dengan apa juga cara sebutan yang baik maknanya, tidak thabit dalam hadith (yang marfu’) akan cara sebutan tertentu, yang paling kuat hanya ucapan tahniah sesama sahabat, mereka berkata: Taqabbalallah hu minna wa minka atau  taqabbalallahu minna wa minkum, baik isnadnya mengikut Imam Ahmad”.

Dengan itu boleh seseorang itu mengucapkan sebarang cara sebutan tahniah yang baik, semisal “Selamat Hari Raya”, “Happy `Eid”, “Kullu `Aam wa Entum Bi Khair”, “Minal `Eidin wal Faizin”, “Kullu Sanah wa Entum Tayyib” dan sebagainya. Kesemuanya boleh, tiada masalah.

8. Bergembira pada hari Aidilfitri

Begitu juga dianjurkan dalam hadith-hadith Sahih untuk bergembira pada hari Aidilfitri, sama ada dengan menyanyi atau bermain-main di paginya. Hari raya atau `Eid al-Fitr adalah hari bergembira dan bukannya bersedih.

9. Meminta maaf di pagi Aidilfitri

Meminta maaf itu adalah sejurus selepas menyedari akan kesilapan yang dilakukan, bukannya khusus di pagi hari Aidilfitri. Sedang hari Aidilfitri itu hari mengucapkan tahniah dan doa agar amalan meminta maaf di pagi Aidilfitri yang diaamalkan sesetengah kaum, kerana itu adalah adat mereka dan ia bukanlah satu kemestian.

10. Menziarahi Kubur di pagi Aidilfitri

Tidak disyariatkan untuk menziarahi kubur pada pagi Aidilfitri, bahkan mengkhususkan amalan menziarahi kubur pada pagi Aidilfitri adalah bid’ah, tiada khilaf padanya.

 Sumber : Ringkasan Sifat Puasa, Qiam, Iktikaf & Raya Nabi SAW

ProfHariz : InshaAllah Semoga Allah Redha dan jangan lupa Persediaan Menyambut Aidilfitri juga boleh dijadikkan rujukan. Selamat Hari Raya semua sahabat. Moga Allah terima semua amalan kita sepanjang ramadan ini.